Prezidentas ant kilimėlio kviečia G. Landsbergį: prašo konkrečių veiksmų dėl Kinijos | Kas vyksta Kaune

Prezidentas ant kilimėlio kviečia G. Landsbergį: prašo konkrečių veiksmų dėl Kinijos

BNS / Austėja Masiokaitė-Liubinienė 2022/01/05 19:55
DELFI / LRPK nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad jo pozicija dėl Taivaniečių atstovybės Lietuvoje yra nuosekli ir kviečia užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį pateikti planą dėl situacijos deeskalavimo, BNS informavo prezidento atstovas.

„Klaida yra ne Taivaniečių atstovybės atidarymas. Klaida yra atidaryti atstovybę tokiu pavadinimu iš anksto nesuderinus su Lietuvos Respublikos Prezidentu ir priešpastatyti jį prieš faktą. Prezidentas kviečia užsienio reikalų ministrą pateikti konkrečių veiksmų, kurie padėtų deeskaluoti situaciją, planą“, – teigiama prezidento atstovo Rido Jasiuliono BNS pateikdame komentare.

R. Jasiulionio teigimu, prezidento pozicija dėl šios atstovybės atidarymo yra nuosekli.

„Lietuva yra suvereni valstybė, kuri turi teisę palaikyti ekonominius ir kultūrinius ryšius su kitomis valstybėmis ar teritorijomis. Taipėjaus (Taivaniečių) atstovybė nėra diplomatinė atstovybė ir nepažeidžia „vienos Kinijos“ principo“, – sakė G. Nausėdos atstovas.

Prezidentas antradienį pareiškė, jog Lietuvos sprendimas leisti Taivaniečių atstovybės Vilniuje pavadinime naudoti salos vardą buvo klaida ir tai nebuvo su juo nederinta. Šią žinią pasveikino Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovai.

Į G. Nausėdos pareiškimą reaguodamas ministras G. Landsbergis teigė, kad su prezidentu buvo derinami veiksmai rengiantis šios atstovybės atidarymui.

Jis trečiadienį žurnalistams sakė, kad sprendžiant dėl atstovybės, buvo vadovaujamasi „prezidento ir viešai išreikšta pozicija, kuria buvo išsakyta parama taip pat ir pavadinimui“.

Lietuvos ir Kinijos santykiai komplikavosi Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, pavadinime naudojant salos vardą. Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė.

Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA