Prisiminimus apie sausio 13-osios įvykius įamžins jautrioje oratorijoje | Kas vyksta Kaune

Prisiminimus apie sausio 13-osios įvykius įamžins jautrioje oratorijoje

delfi.lt 2022/01/05 18:31
Ansamblis „Lietuva“ / M. Vitėno nuotr.

„Pirma reakcija – mano prisiminimai apie tas tamsias, tragiškas dienas Lietuvoje, ir tas pačias kovas Latvijoje po savaitės“, – su lietuviais bendra patirtimi dalijasi Ēriks Ešenvalds, tarptautinio garso latvių kompozitorius. Artėjant jautriai premjerai – oratorijai „13“, skirtai įprasminti svarbią 1991-ųjų sausio 13-osios naktį, iš Latvijos kilęs kūrėjas sutiko papasakoti, kaip to meto įvykius išgyveno savo šalyje ir tuo pačiu kurdamas muziką naujai ansamblio „Lietuva“ programai, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

„Tada dar buvau paauglys, jaučiausi toks nesaugus, kad net neįsivaizdavau, kaip būtų galima sustabdyti šiuos neramumus. Jei tuomet būčiau buvęs vyresnis, būčiau prisijungęs prie tų drąsių savo gimtojo miesto Priekulės vyrų, kurie nusprendė vykti į Rygą ir dalyvauti barikadose, kad apsaugotų, išgelbėtų mūsų labai jauną laisvę. Lygiai taip ir su Lietuva, tik ji pirmoji ir ženkliai stipriau nukentėjo nuo sovietų. Tai buvo tiesiog baisi ir tragiška naktis, bet šviesa buvo stipresnė už tamsą“, – sako Ē. Ešenvalds.

Sausio 14 d. Kaune, o vėliau ir kituose miestuose kartu su ansambliu „Lietuva“ pasirodys choras „Vilnius“, VU kamerinis orkestras bei solistai – aktoriai Vladas Bagdonas ir Vytautas Rumšas pakaitomis, folkloro atlikėja Rasa Serra, operos solistė Jovita Vaškevičiūtė, ansamblio solistai Aistė Benkauskaitė, Osvaldas Petraška, Saulius Vasiliauskis ir jauniausią projekto solistą Teodorą Lipčių dėl ligos keičiantys kiti atlikėjai.

Projektas artimas patirtimi

Nors latvių kompozitorius Ē. Ešenvalds muziką kūrė lietuviškai oratorijai, kūrybinis procesas ir pagrindinė projekto mintis buvo labai artimi: „Mūsų kalbos artimos kaip sesės. Vaikystėje dažnai žiūrėdavau lietuvišką televiziją – mano gimtoji Priekulė buvo arti Skuodo. Todėl gana lengvai išmokau ir supratau lietuvių kalbą. Arno Ališausko libretas labai tiksliai apibūdino ir mano paties jausmus tomis tragiškomis dienomis. Scenarijus ir papildoma režisierės Leokadijos Dabužinskaitės informacija ypač padėjo kuriant oratorijos muziką. Šiame komandiniame darbe visiškai pasitikėjau Leokadija ir „Lietuvos“ vyr. dirigentu Egidijumi Kavecku – tai tiesiog nuoširdi ir kūrybinga komanda.“

Kompozitorių patraukė ne tik prasmingas oratorijos tikslas, bet ir unikali atlikėjų bei lietuvių nacionalinių instrumentų orkestro sudėtis.

„Turėjau keletą progų kurti muziką latviškoms koncertinėms kuoklėms (jos panašios į lietuviškas kankles), taip pat ir liaudies instrumentams. Tad buvau itin suintriguotas ir dėkingas už kvietimą prisijungti prie komandos, kuriant šią unikalią oratoriją – tai ne pasaka, o tikri mūsų gyvenimo puslapiai. Šis bendras mūsų istorijos etapas niekada nebus pamirštas“, – sako jis.

Oratorijai „13“ muziką kūręs Ē. Ešenvalds yra tris kartus laimėjęs Latvijos didžiosios muzikos premiją, pelnęs tarptautinį pripažinimą, o jo kūrinius atlieka tokie pasaulio kolektyvai kaip Bostono, Birmingemo simfoniniai orkestrai, amerikiečių chorai ir kiti.

Ēriks Ešenvalds, Vladas Bagdonas / Asmeninio albumo, V. Vaišvilaitės-Skirutienės nuotr.

Įvykius prisimena ir atlikėjai

Vienas iš oratorijos solistų V. Bagdonas prisimena, kad pats lemtingos 1991-ųjų nakties išvakarėse stovėjo prie Seimo rūmų (t. m. Aukščiausiosios Tarybos rūmai). Aktorius gerai pamena, kad nepaisant rizikos ir vis kylančios įtampos, žmonės jautėsi vieningi ir pasiruošę bet kam: „Nuotaikos buvo pusiau katastrofiškos, visi buvome įsitikinę, kad, jau, bala nematė, žūsime, bet Lietuva bus laisva. Girdėjome maldas, giesmes, kunigo Roberto Grigo kalbą, žinojome, kas darosi, – visi laukėme tų tankų.“

Kazickų šeimos fondo globojamame projekte V. Bagdonas atliks pasakotojo vaidmenį. Jis tikisi labai daug iš šiai sukakčiai paminėti skirtos premjeros.

„Tas vaidmuo tarsi jungiančioji choro, solistų grandis, pastiprinanti emocijas“, – kalba aktorius, sukūręs pagrindinį Mažvydo vaidmenį ir ansamblio koliažinėje operoje „Mažvydas“.

Teatralizuota oratorija to meto įvykius atskleis per vienos šeimos patirtį. Čia pasakojama šeimos – vaiko, mamos ir tėvo akimis, kiekvieno jų būsenomis bei jautriais vidiniais išgyvenimais. Juos sustiprins pasakotojų V. Bagdono ir V. Rumšo vyresniojo balsai, lietuvių liaudies dainų motyvai, šūksniai, maldos ir giesmės.

Buvo verta kovoti

V. Bagdonas įsitikinęs, kad ši Nepriklausomybės pergalė – didžiausias praėjusių dešimtmečių laimėjimas, ir tik nuo mūsų pačių priklauso, kas esame ir kaip galime išlikti nepriklausomi.

„Nepriklausomybės kovos buvo reikalingos, buvo būtinos. Be kraujo, deja, nebūtų buvus iškovota laisvė. Amžinai tai atsimeni, svarbu, kad tie, kas išliko, prisimintų, dėl ko žmonės žuvo, kad nedarytų klaidų, kad tauta gyventų oriai“, – sako žinomas aktorius.

„Tikiu, kad kiekvienas klausytojas ateis su savo išgyvenimais – vyresni žmonės ateis su prisiminimais, jaunoji karta ateis su susidomėjimu patirti tas tamsias dienas ir savo tėvų bei senelių emocijas. Aš taip pat prisijungiu asmeniniais prisiminimais, kurių, tiesa, daugiau nebenoriu patirti. Esu dėkingas tiems drąsiems žmonėms, kurie neliko namuose, o išėjo kovoti, išlaisvinti savo šalį ir suteikti svarbiausią dalyką ateities kartoms – gyventi laisvėje, svajoti laisvėje ir kurti savo ateitį, apsuptą laisvės“, – sako kompozitorius Ē. Ešenvalds.

Valstybinio ansamblio „Lietuva“ premjera, skirta Laisvės gynėjų dienai atminti, po Kauno turą tęs ir kituose šalies miestuose – sausio 18 d. Alytuje, sausio 28 d. Panevėžyje, vasario 4 d. Marijampolėje, vasario 11 d. Klaipėdoje ir vasario 18 d. Vilniuje. Tradiciškai sausio 12 d. Vilniuje, Šv. Jonų bažnyčioje skambės koncertinė oratorijos versija. 2023-2024 m. programą planuojama kartoti Sausio 13-osios proga.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA