Nuo šių metų GPM paramą bus galima skirti tik elektroniniu būdu | Kas vyksta Kaune

Nuo šių metų GPM paramą bus galima skirti tik elektroniniu būdu

BNS 2022/01/02 14:34
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo 2022-ųjų gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalies nebebus galima paramos gavėjams skirti pildant popierinį prašymą, jį reikės pateikti tik elektroniniu būdu per EDS sistemą.

Per pastaruosius šešerius metus popierinių prašymų kasmet mažėjo – nuo maždaug trečdalio 2015 metais iki 9 proc. (99,7 tūkst.) – pernai.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis BNS sakė, kad elektroninis prašymas yra greičiausias ir saugiausias būdas skirti paramą.

„Gyventojai be papildomų išlaidų, kitaip nei siunčiant paštu, užpildo prašymo formą ir kelių mygtukų paspaudimu ją pateikia, nerizikuojant, jog išsiųstas prašymas gali pavėluotai pasiekti VMI. Taip pat sistema pildant prašymą iš karto parodo klaidas bei leidžia iš sąrašo pasirinkti paramos gavėją, taip išvengiant neteisingų duomenų nurodymo“, – teigė M. Endrijaitis.

Pasak jo, per EDS pateiktas prašymas leidžia VMI iš karto identifikuoti prašymus teikiančius žmones, padeda užtikrinti skaidrumą ir tai, kad parama skiriama savanoriškai.

2021-ųjų pavasarį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė, kad 80 proc. prašymų skirti paramą partijoms vis dar teikiami rizikingesne popierine, o ne elektronine forma, dalyje įstaigų ar įmonių konkrečiai partijai paramą skyrė daugiau nei pusė darbuotojų.

STT analizėje nustatyta, kad pagal 2018-2019 metais rėmėjų pateiktų popierinių prašymų dalį pirmauja Lietuvos lenkų rinkimų akciją-Krikščioniškų šeimų sąjunga (91 proc.), popierinius prašymus teikė ir 69 proc. Darbo partijos rėmėjų.

STT direktoriaus pavaduotoja Rūta Kaziliūnaitė tada teigė, kad prašymai, teikiami popierine forma, gali būti identifikuojami, kaip rizika savanoriškam paramos skyrimui.

Dalį savo sumokėto GPM galima skirti biudžetinėms ar nevyriausybinėms organizacijoms (iki 1,2 proc.), politinėms partijoms (iki 0,6 proc), profsąjungoms (iki 0,6 proc.) ar meno kūrėjams (iki 1,2 proc.)

VMI duomenimis, šiemet nuo 2020 metais sumokėto GPM apie 460 tūkst. gyventojų iš viso paramai skyrė beveik 21,3 mln. eurų: 19,3 mln. eurų gavo paramos gavėjai ir organizacijos, apie 1,16 mln. eurų – politinės partijos, 635 tūkst. eurų – profesinės sąjungos ir jų susivienijimai, 249 tūkst. eurų – meno kūrėjai.

GPM paramą gali skirti tik tie gyventojai, kurie laiku ir teisingai deklaruoja pajamas – tokiu atveju deklaracijos yra pripažįstamos ir prašymuose nurodyti paramos gavėjai sulaukia skirtos paramos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA