Šiemet Kauno klinikose atlikta rekordiškai daug kepenų transplantacijų | Kas vyksta Kaune

Šiemet Kauno klinikose atlikta rekordiškai daug kepenų transplantacijų

Asociatyvi / Kauno klinikų nuotr.

Šią savaitę Kauno klinikų specialistai atliko jau šešioliktą kepenų transplantaciją, kuri pacientei, sergančiai reta kepenų liga, tapo vienintele viltimi pasveikti. Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos vadovas prof. Juozas Kupčinskas teigia, kad tai – rekordinis kepenų transplantacijų skaičius per metus ligoninės istorijoje. „Tik dėka daugiadalykės profesionalų komandos, išvystytos infrastruktūros ir tinkamo pasiruošimo galime pasiekti tokių reikšmingų rezultatų transplantologijos srityje“, – sako profesorius.

Kauno klinikų Chirurgijos klinikos Kasos, kepenų ir tulžies latakų chirurgijos skyriaus vadovas doc. Tomas Vanagas tiki, kad rekordinį 16 kepenų transplantacijų skaičių, atliktą per metus, pavyko pasiekti dėl profesionalios organų transplantacijų komandos pastangų.

„Tokiai motyvuotai ir iniciatyviai komandai, manau, nėra nepasiekiamų rezultatų, – džiaugiasi doc. T. Vanagas. – Metų pradžioje, kovojant su COVID-19 pandemija, kiekviena kepenų transplantacija buvo labai didelis iššūkis, nes buvo neaišku, ar užteks žmogiškųjų resursų, vietų intensyvios terapijos skyriuje“, – klinikų pranešime spaudai cituojamas vadovas.

Docentas priduria, kad visos kepenų transplantacijos, atliktos Kauno klinikose, buvo sėkmingos.

„Net kovojant su COVID-19 pandemija, kepenų transplantacijų programa Kauno klinikose sėkmingai tęsiama ir vystoma, – priduria prof. J. Kupčinskas. – Organų transplantacijos dažnai yra vienintelis gyvybę gelbstintis gydymo metodas, todėl džiugu, kad Lietuvoje šis procesas nenutrauktas net sudėtingais pandeminiais metais. Didelė dalis Europos šalių, net ir susidūrę su labai rimta COVID-19 situacija, kai gydė tūkstančius sunkios būklės pacientų intensyviosios terapijos skyriuose, nenutraukė donorystės proceso ir transplantacijos paslaugų“, – džiaugėsi vyras.

Transplantacijos – tai komandinis darbas, neįsivaizduojamas be gydytojų, gydytojų rezidentų, slaugytojų ir transplantacijų koordinatorių. Sklandų darbą transplantacijų metu Kauno klinikose užtikrina dešimtys specialistų: donorų ir transplantacijų koordinatoriai, gydytojai anesteziologai reanimatologai, chirurgai, urologai, oftalmologai, nefrologai, gastroenterologai, kardiologai, pulmonologai ir kiti.

Slaugytojai ir pagalbiniai darbuotojai taip pat dalyvauja visuose sudėtinguose transplantacijų procesuose ir yra svarbi jų sklandumą užtikrinanti dalis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA