Tyrimas: beveik du trečdaliai gyventojų nepritaria „gpasui“ 12-mečiams | Kas vyksta Kaune

Tyrimas: beveik du trečdaliai gyventojų nepritaria „gpasui“ 12-mečiams

BNS / Ignas Jačauskas 2021/12/28 18:02
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Beveik du trečdaliai gyventojų nepritaria galimybių pasui 12-mečiams, apie pusė pritaria, jog prezidentas Gitanas Nausėda turėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl šio dokumento taikymo vaikams, rodo antradienį paskelbta apklausa.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ gruodžio 10-18 dienomis atlikta apklausa rodo, kad per 63 proc. gyventojų nepritaria, jog galimybių pasas būtų taikomas nuo 12 metų, beveik 19 proc. apklaustųjų pritaria šiems nuo antradienio įsigaliojusiems pakeitimams, dar beveik 18 proc. neturėjo tvirtos nuomonės.

Tuo metu 50 proc. respondentų teigiamai atsakė į klausimą, ar prezidentas Gitanas Nausėda turėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl galimybių paso vaikams taikymo. Nepritariančiųjų tokiam valstybės vadovo žingsniui yra 21 procentas, dar 29 proc. pasirinko atsakymą „sunku pasakyti“.

Bendrai galimybių pasui pritarė 43 proc. apklaustųjų, nepritarė 46 proc., dar per 11 proc. teigė neturintys tvirtos nuomonės.

Pozityviausiai galimybių pasą vertina 70-mečiai ir vyresni (52,5 proc.), turintys aukštąjį išsilavinimą (57 proc.), skeptiškiausiai – turintieji vidurinį ar aukštesnį išsilavinimą 30-39 ir 50-59 metų amžiaus asmenys: čia galimybių pasui pritaria maždaug keturi iš dešimties, nepritaria kas antras. Pozityviau šį dokumentą vertina turintys aukštesnes pajamas, didmiesčių gyventojai.

Skeptiškiausiai galimybių pasą vaikams vertina 30-39 metų asmenys (beveik 70 proc. nepritaria ir 18 proc. pritaria), gaunantys mažesnes pajamas ar nedirbantys mažesnių miestų ar kaimo vietovių gyventojai. Tarp visuomenės grupių labiausiai galimybių pasą 12-mečiams palaiko moksleiviai (pritaria 35,5 proc., nepritaria 48 proc.).

Daugiau nei pusė (54 proc.) gyventojų nepritaria, kad galimybių pasas būtų siejamas su sustiprinančiąja doze, šią nuostatą palaiko 28 proc. apklaustųjų, dar 18 proc. nėra iki galo apsisprendę.

Kaip BNS teigė „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys, apklausą užsakė viešoji įstaiga Sveikatos teisės institutas, reprezentatyvi apklausa atlikta mišriu būdu – apklausiant tiesiogiai ir telefonu, apklausta 1000 žmonių.

Apie apklausos rezultatus pranešė bendrovė „Ryšiai su visuomene“.

Galimybių pasas 12 metų ir dviejų mėnesių amžiaus vaikams privalomas nuo antradienio, jis bus reikalingas prekybos ir pramogų vietose, dokumento nebus reikalauja mokyklose ar būreliuose. Iki šiol galimybių paso reikėjo vaikams nuo 16 metų.

Vyriausybės nutarimą dėl galimybių paso Konstituciniam Teismui spalį apskundė ir maždaug ketvirtadalis Seimo narių iš opozicijos. Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat svarsto, ar kreiptis į šį teismą dėl galimybių paso vaikams taikymo.

Kreiptis į Konstitucinį Teismą G. Nausėdą prieš savaitę susitikime su juo paragino „Basų mamų“ atstovė, „valstiečių“ Šilalės rajono skyriaus pirmininkė Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA