Melagienų skleidėjai nusitaikė į Kauno klinikas: skleidžia melus apie organų transplantaciją ir donorystę | Kas vyksta Kaune

Melagienų skleidėjai nusitaikė į Kauno klinikas: skleidžia melus apie organų transplantaciją ir donorystę

delfi.lt 2021/12/28 21:18
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į melagienų skleidėjų akiratį vėl pateko Kauno klinikos. Šį kartą socialiniuose tinkluose paskleisti gandai, esą klinikose sveikam 19 metų asmeniui išoperuoti inkstai, siekiant juos parduoti. Taip pat tvirtinama, esą pastaruoju metu išaugo prekyba neskiepytų nuo COVID-19 žmonių organais, sparčiai pakilo jų kaina. Tai – melas.

Šiuos gandus socialiniuose tinkluose paskelbė melagienų skleidimu garsėjantis Andrius Lobovas. Dviejuose vaizdo įrašuose (įrašo pav. 1, įrašo pav. 2, kuriuose gausiai vartojama necenzūrinė leksika, A. Lobovas tvirtina, esą Kauno klinikose 19 metų vaikinui buvo pašalintas inkstas, siekiant jį parduoti, taip pat užsiminta apie prekybą neskiepytų nuo COVID-19 žmonių organais.

Abu vaizdo įrašai sulaukė didelio susidomėjimo – vienas jų peržiūrėtas daugiau nei 21 tūkst., kitas – daugiau nei 37 tūkst. kartų.

Viename reportaže A. Lobovas pateikia tokią informaciją (aut. past. – pateikiame redaguotą citatą, iš kurios pašalinta necenzūrinė leksika):

„Įsivaizduojat, uždarė jauną bachūrą 19 metų į Kauno klinikas. Dabar, va, ką tik, operacija buvo – išėmė inkstą. Inksto kaina, domėjausi, skambinau į Vilnių, sakė, mažiausiai 130 tūkst., nes kadangi dabar neskiepyto žmogaus, neskiepyto sveiko kraujo inkstas arba širdis…inkstas kainuoja iki 150 tūkst., širdis iki 1 mln. Anksčiau visas tas buvo maždaug 10 kartų mažiau.“

„Melo detektorius“ susisiekė su Kauno klinikomis, siekiant išsiaiškinti, kaip viskas yra iš tiesų.

Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos vadovas ir Organų donorystės programos vadovas doc. dr. Tomas Tamošuitis patvirtino, kad šie internetinėje erdvėje sklindantys gandai yra melas. „Kauno klinikose pacientų organai nėra parduodami, o organų donorystė – savanoriškas ir neatlygintinas kiekvieno žmogaus sprendimas“, – raštu komentavo T. Tamošuitis.

„Svarbu paminėti, kad Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje medikai deda visas pastangas, kad čia gydomi pacientai išgyventų. Tik nustačius smegenų mirtį ar konstatavus mirtį sutrikus kraujotakai ir sustojus kvėpavimui organų donorystė tampa galima. Net jeigu miręs asmuo turi donoro kortelę, t. y., būdamas gyvas priėmė sprendimą, kad po mirties nori padovanoti savo organus, gydytojai vis tiek prašo artimųjų leidimo.

Lietuvoje atliekamos ir gyvosios donorystės, kai transplantacijos laukiančiam žmogui persodinamas gyvo žmogaus inkstas ar dalis kepenų. Tačiau organą gali dovanoti tik recipiento sutuoktinis arba artimas giminaitis“, – paaiškino Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos vadovas ir Organų donorystės programos vadovas.

Remiantis pateikta informacija galima teigti, kad socialiniuose tinkluose paskleisti gandai, esą sveikam 19 metų asmeniui Kauno klinikose buvo pašalintas inkstas, siekiant jį parduoti, yra melagingi.

Tai – ne pirmas kartas, kai socialiniuose tinkluose pasirodo klaidinga informacija apie Kauno klinikas ir jose gydomus pacientus. „Melo detektorius“ jau paneigė gandus, esą Kauno klinikų neurologiniame reanimacijos skyriuje pilna abiem vakcinos nuo COVID-19 dozėmis paskiepytų pacientų, taip pat ir paskleistas melagystes apie klinikų slepiamus garbaus amžiaus pacientus, kenčiančius neva nuo skiepų šalutinių poveikių.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA