Mitybos specialistė atskleidė, kiek galima suvalgyti mandarinų ir kas nutiktų jų padauginus | Kas vyksta Kaune

Mitybos specialistė atskleidė, kiek galima suvalgyti mandarinų ir kas nutiktų jų padauginus

/ DELFI nuotr.

Mandarinai – bene populiariausias šventinio laikotarpio vaisius. Ar žinote, kuo mandarinai naudingi sveikatai? Kiek jų galima suvartoti? Ir kas gali nutikti, jei suvalgysime per daug mandarinų?

Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė teigia, kad be vitamino C, mandarinuose yra ir karotenoidų junginių. „Tai oranžinės ir geltonos spalvos augalų pigmentai, kurie yra vitamino A pirmtakai, t. y. jūsų organizme jie paverčiami vitaminu A. Jie taip pat veikia kaip antioksidantai ir apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Kaip vitamino A pirmtakas, beta-kriptoksantinas padeda padidinti vitamino A kiekį dar labiau nei kiti karotenoidiniai junginiai. Vitaminas A yra būtinas sveikai imuninės sistemos funkcijai, regėjimui, ląstelių vystymuisi ir augimui.

Mandarinuose gausu ir antioksidaciniu galingumu pasižyminčių polifenolių – flavonoidų: naringino ir hesperidino, kurie gali sumažinti uždegimo žymenis organizme, stiprinti kaulų sveikatą ir sumažinti astmos riziką. Be to, 65–70 proc. mandarinų skaidulų sudaro tirpios skaidulos. Jos naudingos virškinamajam traktui, palaiko sotumo jausmą ir gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje“, – pasakoja mokslų daktarė.

Mandarinai yra labai naudingi citrusiniai vaisiai, tačiau per visus metus išsiilgę šių vaisių skonio ir kvapo, daugelis praranda saiką. „Suaugusiam žmogui rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną – 2–3 vnt. (1 vnt. – tai vidutinio dydžio vaisius arba 40 g džiovintų) + 60 g arba ½ puodelio šviežių/šaldytų uogų (arba 40 g džiovintų). Taigi du mandarinai atitinka vieno vaisiaus vienetą. Vadinasi, 2–3 vaisius bei uogų kiekį pakeitus tik mandarinais, jų galime suvalgyti 6–8 vnt. per dieną“, – pataria pašnekovė.

Mitybos specialistė perspėja, kad nors mandarinai turi daug ląstelienos, vitamino C ir kai kurių mineralinių medžiagų, per didelis jų kiekis nėra naudingas. „Jei kasdien valgysite per daug mandarinų, tai gali sukelti dujų kaupimąsi, vandeningus ekskrementus arba vidurių užkietėjimą, taip pat gali pakenkti dantims. Tinkamiausias kiekis – 3–4 mandarinai, daugiausiai galima suvalgyti 6 vienetus, bet tokiu atveju kitų vaisių tą dieną jau nevartoti.“

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA