Vyriausybė diskutuoja apie tėvadienius: siūlo skirti papildomų laisvadienių | Kas vyksta Kaune

Vyriausybė diskutuoja apie tėvadienius: siūlo skirti papildomų laisvadienių

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Vyriausybė trečiadienį pasiūlė tobulinti parlamentaro Sauliaus Skvernelio iniciatyvą suteikti vieną papildomą poilsio dieną per mėnesį tėvams, auginantiems bent du vaikus iki 16 metų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymu Vyriausybė pritarė projekto tikslui, tačiau nepritarė siūlomam teisiniam reguliavimui ir pasiūlė jį tobulinti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sako, kad mamadienių ir tėvadienių klausimas yra keblus, dėl jų turėtų susitarti darbdaviai ir darbuotojai.

„Man atrodo, galbūt ne tik vaikų priežiūrai laisva diena galėtų būti reikalinga, bet ir slaugant ar prižiūrint pagyvenusius artimuosius. Norėtųsi, kad dėl šitų priemonių susitartų darbdaviai ir darbuotojai, ar Trišalėje taryboje, ar kolektyviniuose susitarimuose“, – žurnalistams trečiadienį sakė ministrė.

Ministerija siūlo darbuotojams, auginantiems du ir daugiau neįgalių vaikų iki 18 metų, suteikti dvi papildomas dienas per mėnesį, o vieną vaiką iki 12 metų – vieną papildomą dieną per tris mėnesius.

Pasak ministrės, pastarasis siūlymas atliepia darbdavių ir darbuotojų diskusijas Trišalėje taryboje.

„Turime skatinti suteikti geresnes galimybes rūpintis savo šeiminiais įsipareigojimais, nes tai virsta ir lojalesniu bei efektyvesniu darbu savo darbdaviui“, – sakė M. Navickienė.

Ministerija pažymi, kad didesnės priežiūros reikia vaikams iki 12 metų, o 12–16 metų vaikai yra daug savarankiškesni.

Trišalėje taryboje ministerijos siūlymui lapkritį pritarė profsąjungos, tačiau nesutiko darbdaviai.

Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidiumo narė Aurelija Maldutytė teigė, kad toks siūlymas verslui kainuotų mažiausiai 45 mln. eurų. Ji pabrėžė, kad šeimos modelio skatinimas neturėtų būti painiojamas su darbo santykiais, be to, įtemptos situacijos metu nereikėtų sunkinti sąlygų verslui.

Tuo metu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė teigė, kad keturios darbo dienos per metus yra maža dalis, kuria darbdaviai galėtų prisidėti.

Šiuo metu darbuotojams, auginantiems du vaikus iki 12 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena, o tris ir daugiau vaikų iki 12 metų – dvi dienos per mėnesį.

Pasak ministerijos, dabar taikomas pozityvus diskriminavimas neįgaliems vaikams, o suteikus dvi papildomas dienas daugiavaikiams tėvams, nebeliktų neįgalių vaikų, jų skaičiaus bei amžiaus vertinimo kriterijaus.

Kitų metų pirmąjį ketvirtį Seimui numatoma pateikti Darbo kodekso pakeitimo projektą, kuriame numatomas lankstesnis reguliavimas derinant profesinį ir asmeninį gyvenimą, neperleidžiamos vaiko priežiūros atostogos ir kitos nuostatos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA