Tėvams palengvintos galimybės atsisiųsti skaitmeninį savo vaikų „gpasą” | Kas vyksta Kaune

Tėvams palengvintos galimybės atsisiųsti skaitmeninį savo vaikų „gpasą”

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Artėjant gruodžio 28-ajai, kuomet galimybių pasu (gpasu) pradės naudotis 12 metų sulaukę asmenys, Registrų centras lengvina galimybes tėvams atsisiųsti skaitmeninį savo vaikų „gpasą”. Įdiegus reikalingus pakeitimus, nuo šiol „gpasą” bus galima atsisiųsti ne tik iš interneto svetainės gpasas.lt, bet jį rasti ir asmens E. sveikatos paskyroje.

Kaip rašoma Registrų centro pranešime žiniasklaidai, prisijungti prie savo asmeninės E. sveikatos paskyros, naudojantis elektroninėmis tapatybės atpažinimo priemonėmis (e. parašu ar e. bankininkyste), gali visi 16 metų sulaukę asmenys. Vadovaujantis teisės aktais, tėvai ar teisėti globėjai yra teisėti savo vaikų atstovai, todėl gali matyti ne tik savo, bet ir savo vaikų sistemoje esančius sveikatos duomenis.

Savo E. sveikatos paskyroje asmenys jau kurį laiką gali rasti jiems sugeneruotus ES skaitmeninius COVID pažymėjimus (persirgimo, testo ar skiepijimo), o nuo šiol šalia jų bus galima rasti ir „gpasą”, kurį nesunkiai galima atsisiųsti, išsisaugoti savo išmaniajame įrenginyje ar naudoti atspausdintą. Tai reiškia, kad nuo šiol prie savo vaikų E. sveikatos paskyrų prisijungę tėvai ar globėjai, jose taip pat galės rasti vaikams priklausančius „gpasus”, jei tai jiems priklauso pagal galiojančias „gpaso” išdavimo taisykles.

Be to, kiekvienas asmuo, prisijungęs prie savo E. sveikatos paskyros, gali sukurti atstovavimą kitam asmeniui, t.y. suteikti įgaliojimą kitam asmeniui prieiti prie jo E. sveikatos paskyros ir susipažinti su ten esančia informacija, tarp jų ir turėti prieigą prie ten esančių ES skaitmeninių COVID pažymėjimų ar „gpaso”.

Spausdintą „gpaso” variantą, kaip ir iki šiol, taip pat galima atsiimti Registrų centro klientų aptarnavimo padaliniuose, Lietuvos pašto skyriuose, „Sodros” padaliniuose ir vaistinėse.

Primenama, kad nuo gruodžio 1 dienos testuojantis „gpasas” išduodamas tik turint neigiamą mokamo PGR tyrimo rezultatą, kuris galioja 72 val. nuo ėminio paėmimo momento. „Gpasas” taip pat suteikiamas pasiskiepijus nuo COVID-19 ligos, persirgus COVID-19 liga ar turint pakankamai antikūnų.

„Gpasas” yra susietas su E. sveikatos sistema ir formuojamas šios sistemos duomenų pagrindu. Duomenis apie pacientus į E. sveikatą įveda sveikatos priežiūros specialistai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA