Ruošiamasi naujiems draudimams: dalies rūkalų parduotuvių lentynose gali greitai nebelikti | Kas vyksta Kaune

Ruošiamasi naujiems draudimams: dalies rūkalų parduotuvių lentynose gali greitai nebelikti

delfi.lt / Gabrielė Grinkaitė 2021/12/14 08:35
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šiais metais Seimo pavasario sesijoje buvo svarstytas naujas draudimas, kuriuo siekiama uždrausti prekiauti elektroninių cigarečių skysčiais su skoniais. Tačiau galutinio sprendimo dar nėra, jis turėtų būti priimtas rudens sesijoje. Apie tai, kokioje stadijoje dabar yra šis projektas, kas pasikeistų, jei jis būtų priimtas bei kodėl kai kurie Seimo nariai jo nepalaiko, laidoje „Delfi tema“ kalbėta su parlamentaru, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų nariu Mykolu Majausku, taip pat su Laisvės partijos nare, parlamentare Morgana Daniele bei gydytoju kardiologu, profesoriumi Raimondu Kubiliumi.

Artimiausiu metu bus svarstoma Sveikatos reikalų komitete

Kaip laidoje kalbėjo M. Majauskas, tabako kompanijos vis aktyviau ir agresyviau reklamuoja elektronines cigaretes bei sudaro galimybę pasirinkti pačius įvairiausius cigarečių skysčių skonius, pavyzdžiui, šokolado, sausainių, uogų ir panašiai.

Šios cigaretės, pasak parlamentaro, reklamuojamos kaip mažiau žalingos, tačiau tuo pat metu tabako pramonė stengiasi užsiauginti naują kartą priklausomų nuo nikotino žmonių. Skysčiai su skoniais, kaip teigė pašnekovas, skirti pripratinti būtent vaikus.

„Dėl šios priežasties Europoje nebeturime tradicinių mėtinių cigarečių, nes buvo kalbama, buvo ir įvairiausių tyrimų, kad būtent jos paskatina rūkyti kuo jaunesnius žmones. Dėl to dalis Europos Sąjungos šalių, tokių kaip Suomija, Estija, yra priėmusios sprendimą atsisakyti įvairiausių el. cigarečių skonių, taip pat ir tabako skonio“, – sakė M. Majauskas.

Toks siūlymas buvo registruotas ir Lietuvoje, tačiau, pasak Seimo nario, kai kurie ėmėsi įvairiausių priemonių, kad sprendimas būtų atidėtas.

„Ir Vyriausybės išvada buvo delsta, ir reikalauta ekspertinės išvados, buvo kreiptasi į Europos komisiją. Bet, panašu, praėjus visus išbandymus, šis klausimas grįžta į Seimo darbotvarkę ir gali būti artimiausiu metu priimtas“, – kalbėjo pašnekovas.

Mykolas Majauskas / DELFI nuotr.

Šis pasiūlymas artimiausiu metu turėtų būti įtrauktas į sveikatos reikalų komiteto posėdį ir vėliau keliauti į Seimo salę dėl priėmimo.

„Klausimas, ar suspėsime rudens sesijos metu, bet artimiausiu metu jis turėtų būti priimtas. Jei kažkam trūksta argumentų, kodėl jis turėtų būti priimtas, siūlyčiau pasižiūrėti prekybos centruose, kokie žmonės stovi ir perka. Įsitikinsite, kad tai būtent jaunimas ir nepilnamečiai. Suprantu, kad suaugusiems gali kilti nepatogumų, kas mėgsta įvairiausius skonius, bet ši skonių įvairovė yra pritaikyta būtent paaugliams, kad jie pradėtų rūkyti“, – pridūrė M. Majauskas.

Pasak M. Majausko, elektroninės cigaretės gali turėti didelį kiekį nikotino, druskų ir kitų kenksmingų medžiagų.

Laisvės partija mato daugiau grėsmių nei naudos

Laisvės partijos narė M. Danielė šiam pasiūlymui nepritaria. Pasak jos, valstybės cigarečių pakaitalų reguliavimui renkasi skirtingą politiką.

„Kodėl tai galėtų būti galimybė arba kodėl kai kurios šalys taip galvoja? Dėl minėtos mažesnės žalos, mažesnės rizikos žmogaus sveikatai. Dabar atliekami tyrimai jau krypsta į šią pusę, nors mokslinio sutarimo nėra. Teisingas reguliavimas, kai kalbame apie tabaką, alkoholį, kitas medžiagas, yra labai svarbus. Mes buvome labai apleidę šią sritį ir šie aparatai pradėjo plisti tarp paauglių“, – sakė M. Danielė.

Morgana Danielė / DELFI nuotr.

Tačiau, pasak pašnekovės, nuo gegužės 1 dienos licenzijų atsirado daugiau – reguliuojamos ne tik tabako prekės, bet ir viskas, kas su tuo susiję. Nepilnamečiai šiuo metu neturi teisės patys įsigyti el. cigarečių skysčių, jų aparatų ar jų sudedamųjų dalių.

Jei skysčiai su skoniais būtų uždrausti, pasak M. Danielės, kiltų daugiau rizikos nei naudos. Visų pirma, būtų pradėti gaminti savadarbiai skysčiai su skoniais, kurie nėra skirti garinimui. Tai gali sukelti net mirtį.

„Žinome atvejus JAV, užfiksuotus prieš kelerius metus, kai nepritaikytų skysčių garinimas, THC garinimas sukelia negrįžtamus pakitimus. Ir, aišku, jei žmonės prekes įsigytų nelegalioje rinkoje, jie būtų nelicenzijuoti, tada rizika auga“, – sakė M. Danielė.

Taip pat, pasak Seimo narės, metantiems rūkyti arba tiems, kurie ieško saugesnių alternatyvų, elektroninės cigaretės praverčia.

„Skoniai yra vienas pagrindinių motyvatorių suaugusiems arba jauniems žmonėms rinktis garinimą, o ne įprastinį tabaką. Skonių barjeras būtų paskatinimas rūkantiems pereiti prie naujų technologijų ir galbūt ateityje padėtų spręsti rūkymo problemą“, – kalbėjo pašnekovė.

Gydytojas kardiologas perspėja – tikroji žala dar nežinoma

Pasak profesoriaus R. Kubiliaus, organizme nėra tokios organų sistemos, kurios nepaveiktų rūkymas – šis blogas įprotis žalą daro visam kūnui.

„Prieš kelerius metus didieji tabako gamintojai rašė, kaip nuo tradicinių cigarečių visuomenė pereina prie kitų rūkymo rūšių ir tai, neva, dėl to, kad šios alternatyvos yra mažiau kenksmingos. Tenka pripažinti, kad šiandien tabako industrija ir visuomenė suvartoja daugiau el. cigarečių nei tradicinių“, – sakė prof. R. Kubilius.

Visgi, šiuo metu Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos kardiologų draugija pacientams reikia rekomenduoti mesti rūkyti bet kokios rūšies tabaką, nes tai žalinga organizmui. Pastaruosius 10 metų, pasak gydytojo, elektroninės cigaretės buvo tarsi pilkojoje zonoje, stigo įrodymų, kaip jos veikia organizmą.

„Dabar yra viena bendra nuomonė, kad bet kokios rūšies cigaretės, tiek įprastos, tiek elektroninės, tiek išmaniosios, yra pavojingos organizmui. Pritariu M. Majauskui. Elektroninės cigaretės kaip socializacijos įrankis labai patrauklus jaunimui“, – kalbėjo profesorius.

Raimondas Kubilius / DELFI nuotr.

Skaičiuojama, kad kone kas ketvirtas ar net kas trečias jaunuolis, sulaukęs 20 metų, yra išbandęs el. cigaretes.

Profesorius atkreipė dėmesį, kad skysčių su skoniais tikroji žala dar nežinoma.

„Tabako industrija juos paėmė iš konditerijos. Jei konditerijoje žinojome, kad aromatinė medžiaga patenka į virškinamąjį traktą, ten tinkamai metabolizuojasi ir pasišalina, nežinome, kas vyksta, kai ji įkvepiama į plaučius, koks bus trumpalaikis ir ilgalaikis poveikis“, – sakė pašnekovas ir pridūrė, kad el. cigaretėse tikrai yra nikotino, ji išskiria toksines medžiagas ir ilgainiui gali smarkiai kenkti.

Gydytojo teigimu, el. cigarečių prekyba turėtų būti griežčiau reguliuojama, tad jei būtų priimtas sprendimas drausti šių cigarečių skysčius su skoniais, dauguma gydytojų tam pritartų.

„Žalojantis poveikis yra ne tik širdies ir kraujagyslių sistemai. Taip pat jis yra ir visiems paauglystėje besiformuojantiems audiniams, ypač galvos smegenų, nervų sistemai, kaulų, plaučių, širdies audiniams. Tai yra toksinis poveikis. Blogėja jauno žmogaus dėmesingumas, atmintis. Jei žmogus elektroninę cigaretę vartoja jau kurį laiką, galime tiesiogiai atsekti neigiamą jos poveikį“, – perpėjo prof. R. Kubilius.

M. Danielė pabrėžia, kad ypač svarbu užsiimti paauglių edukacija šia tema – gąsdinimai problėmos išspręsti nepadės.

„Jei pastebėsime, tai tarp kitų amžiaus grupių rūkančiųjų el. cigaretės kaip žalos mažinimo priemonė nėra paplitusi, nes šie įrenginiai buvo labai demonizuoti. Suaugusieji renkasi kaitinamąjį tabaką, Lietuva pagal jo pasirinkimą yra viena pirmųjų pasaulyje, kartu su Japonija“, – sakė M. Danielė.

Tačiau M. Majausko teigimu, vaikų sveikata turėtų būti didžiausias prioritetas.

„Suprantu, kad galiu būti nepopuliarus siūlydamas šį draudimą, tačiau nematau kitos išeities. Turiu 4 vaikus, daug bendrauju ir matau, kokios situacijos yra mokyklose, kokį pavojų sukelia el. cigarečių aparatai. Nei tėvai, nei vaikai nežino, ką rūko. Be to, labai sunku pagauti nepilnametį vartojantį šį gaminį, nes nelieka kvapo“, – problemas vardijo M. Majauskas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA