Kauno bibliotekos pasitinka naujoves: vietoje sunykusių patalpų – patogesni šiuolaikiški knygomatai ir skaitiniai į namus | Kas vyksta Kaune

Kauno bibliotekos pasitinka naujoves: vietoje sunykusių patalpų – patogesni šiuolaikiški knygomatai ir skaitiniai į namus

Lampėdžių bibliotekos padalinys / Kaunas.lt nuotr.

23 padalinių tinklą jungianti Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka brandina naujoviškus sprendimus. Senas ir nepatrauklias patalpas Lampėdžiuose bei Romainiuose planuojama pakeisti moderniais knygomatais, kad skaitytojai savo pageidaujamus leidinius galėtų atsiimti bet kuriuo paros metu, o negalios paliesti bei senyvo amžiaus žmonės ir toliau knygų sulauks tiesiai į namus. Tokiems pokyčiams pastūmėjo sumenkę lankytojų srautai ir itin prasta šių dviejų padalinių situacija: viename jų net nėra sanitarinio mazgo – žmonėms tenka naudotis lauko tualetu.

Patalpos su lauko tualetu

Kauno V. Kudirkos viešoji biblioteka jau kuris laikas garsėja inovatyviais sprendimais, kurie sulaukė net tarptautinio pripažinimo. Šiuo metu bibliotekų tinklą mieste sudaro iš viso 23 padaliniai, kurių didžioji dalis atnaujinti ir patrauklūs skaitytojams. Daug kur rengiamos ir bendruomeninės veiklos, kultūriniai renginiai bei įvairios edukacijos vaikams, rašoma Kauno savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Vis dėlto esama ir išimčių, kurios gerokai prasilenkia su šiuolaikiškos bibliotekos samprata. Pavyzdžiui, Lampėdžiuose biblioteka veikia medinio gyvenamojo namo pirmame aukšte, kur nėra sanitarinio mazgo, o darbuotojos bei lankytojai priversti naudotis lauko tualetu kitapus kiemo.

Didesnių patogumų bei erdvių skaitytojams neturi ir Romainiuose veikiantis bibliotekos padalinys, įsikūręs dviaukščiame vadinamojo „alytnamio“ tipo pastate. Čia darbuotojai prisimena ne vieną atvejį, kai statūs laiptai tapdavo rimta kliūtimi jais kopusiems lankytojams, o ypač vyresnio amžiaus žmonėms.

Daug ką apie tokią situaciją pasako ir ten mažėjantis jų lankomumas bei registruotų vartotojų skaičius. Per pirmąjį šių metų pusmetį Lampėdžiuose apsilankė tik kiek daugiau nei tūkstantis žmonių, kai daugelis kitų padalinių per tą patį laikotarpį sulaukė dešimteriopai ir dar daugiau kauniečių.

Romainių bibliotekos padalinys / Kaunas.lt nuotr.

Knygos taps prieinamesnės

V. Kudirkos viešoji biblioteka rado sprendimą, kuris, tikimasi, padės sugrąžinti gyventojams malonumą skaityti ir uoliau skolintis knygas iš gausaus leidinių archyvo, padidinant jų prieinamumą.

Artimiausiu metu planuojama įrengti paštomatų principu veikiančius vadinamuosius knygomatus. Savo norimą leidinį skaitytojai galės užsisakyti elektroniniu būdu, o sulaukę žinutės, po darbo ar bet kuriuo kitu patogiu metu atsiims juos iš specialių skyrelių. Perskaitytas knygas lygiai taip pat gyventojai galės ir grąžinti, palikdami specialiai tam skirtoje lentynėlėje.

Tuo metu negalios paliesti, sunkiau judantys ar garbaus amžiaus kauniečiai, kaip ir iki šiol, gali pasinaudoti knygų pristatymo į namus paslauga. Bibliotekos darbuotojai jų pageidaujamus leidinius reguliariai atveža iki pat durų.

Modernizuodama savo tinklą ir plėsdama paslaugų spektrą, biblioteka ir toliau siekia išlikti pasiekiama visiems jos paslaugomis besinaudojantiems kauniečiams bei toliau auginti jų gretas.

Romainių gyventojai, ypač mažieji kauniečiai, per artimiausius kelerius metus turėtų sulaukti šviežių erdvių, kuriose sau vietą atras ir būsima biblioteka, kuomet Vijūkų gatvėje iškils naujas vaikų darželio korpusas. Planuose numatyta greta projektuoti ir pradinę mokyklą.

Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka. Laisvės al. Edukacijų klasė / Kaunas.lt nuotr.

Imasi šiuolaikiškų sprendimų

„Šių dienų biblioteka ir jos organizuojamos veiklos gerokai praaugo senuosius standartus. Dabar tai nėra vien knygų skolinimosi paslauga. Kauno V. Kudirkos viešojoje bibliotekoje rengiami kompiuterinio raštingumo kursai, vyksta įvairios edukacijos, kūrybinės dirbtuvės, skaitymai ir net koncertai, o mažieji lankytojai vasaromis čia lanko dienos stovyklas, turiningus užsiėmimus – nuo užsienio kalbos iki programavimo ar net robotikos pamokų. Itin daug dėmesio sulaukia ir skaitymai mažiesiems su šunimis.

Matome, kad kauniečiai visa tai atranda ir noriai naudojasi šiomis paslaugomis – kartais net pritrūksta vietų ir tenka plėsti veiklų apimtis. Deja, ne visos senosios patalpos tam tinkamos, o kai kurios šiuo metu neatitinka jokių šiuolaikinių normų, todėl čia neišvengiami sprendimai imtis naujoviškų būdų, kad knygos ir kiti leidiniai kuo patogiau pasiektų skaitytojus“, – sako Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

Kauno Vinco Kudirkos biblioteka Laisvės alėjoje / Kaunas.lt nuotr.

Didesnė veiklų ir užsiėmimų įvairovė

„Lampėdžių ir Romainių padaliniai nebeatitiko modernioms šiuolaikinėms bibliotekoms taikomų standartų ir skaitytojų poreikių: jų patalpos – ankštos, nepritaikytos žmonėms su judėjimo negalia, deja, prasilenkia ir su elementariomis higienos normomis.

Daug geresnės ir patrauklesnės sąlygos lankytojams yra greta esančiuose Kauno V. Kudirkos viešosios bibliotekos padaliniuose. Netoli Romainių yra atnaujinta Šilainių biblioteka, kur įrengta viešoji interneto prieiga, vyksta renginiai, mokymai, parodos, pristatomos naujos knygos, sudarytos puikios sąlygos naudotis informacinėmis, kultūrinėmis, laisvalaikio paslaugomis. Lampėdžių bibliotekos paslaugomis naudodavosi labai nedidelė bendruomenės dalis – jie bus kviečiami lankytis „Šaltinio“ bibliotekoje, kur taip pat gausu ne tik leidinių, bet ir edukacinių užsiėmimų“, – kalbėjo V. Kudirkos viešosios bibliotekos direktorė Nomeda Domeikienė.

Šiuolaikiškai įrengtuose V. Kudirkos viešosios bibliotekos padaliniuose jau dabar galima apsilankyti kompiuterių klasėse arba išbandyti 3D spausdintuvo ar lazerinių pjaustymo staklių galimybes. Žaliakalnyje veikia ir „žaisloteka“ su galimybe kauniečiams pasiskolinti žaislus bei stalo žaidimus. Ten pat veikia ir nemokamas „pabėgimo“ kambarys.

Ateityje numatoma dar labiau plėtoti veiklos spektrą, kuris jau dabar aprėpia filmų rodymą, informacines paslaugas, įvairius meninius užsiėmimus, jaunimo erdves, darbo su nevyriausybinėmis organizacijomis programas bei kitas sritis.

Sprendimą dėl papildytų viešosios bibliotekos nuostatų ir būsimų pokyčių svarstys bei artimiausiame posėdyje gruodžio 21 d. planuoja patvirtinti Kauno miesto taryba.

Pasak Kauno miesto savivaldybės atstovų, V. Kudirkos viešoji biblioteka yra šiuolaikiškos ir modernios organizacijos pavyzdys ne tik Kaunui. Tą įrodo ir jos pelnyti įvertinimai. Šių metų pradžioje įstaigos vadovė N. Domeikienė už kultūrinės veiklos bei inovatyvių sprendimų puoselėjimą ir bibliotekų pažangos skatinimą apdovanota ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi, o 2018 metais pripažinta geriausia Lietuvos bibliotekos vadove.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA