Kitais metais prognozuoja atostogų bumą dėl neišnaudotų atostogų | Kas vyksta Kaune

Kitais metais prognozuoja atostogų bumą dėl neišnaudotų atostogų

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Dėl pandemijos dalį atostogų dienų žmonės yra atidėję. Tačiau pagal dabartinį Darbo kodeksą, jie rizikuoja tas atostogų dienas prarasti. Tiek kelionių agentūros, tiek personalo valdymo specialistai prognozuoja artėjantį atostogų bumą. Kristina Graužinienė, kelionių agentūros „Kelionių panorama“ vadovė, atkreipia dėmesį, kad jau aktyviai rezervuojamos kitų metų kelionės užsienyje, o Algė Jablonskienė, vadybos konsultacijų, tyrimų ir mokymų įmonės „OVC Consulting“ partnerė ir konsultantė, dalijasi įžvalgomis, kad ir darbdaviai suinteresuoti darbuotojų poilsiu, rašoma pranešime spaudai.

Darbuotojai kaupia atostogas

Pastebime, kad žmonės linkę kaupti atostogas ir laukti, kol bus daugiau aiškumo. „Nežinia daro didelę įtaką mūsų pasirinkimams, todėl dalis žmonių vengia tiksliai planuoti atostogas. Kita vertus, tokia nežinomybė ir laukimas vargina, todėl, panašu, kad kitais metais jau kur kas drąsiau bus pasirenkamos kelionės į užsienį“, – sako A. Jablonskienė.

A. Jablonskienė akcentuoja, kad pagal įstatymą ir yra kasmetinės atostogos – tai reiškia, kad darbuotojas kiekvienais metais turėtų išeiti atostogų, tam, kad atsistatytų darbingumas. Įstatyme nurodoma, kad vieną kartą per metus darbuotojas išeitų mažiausiai keturiolikai dienų atostogų.

Algė Jablonskienė / Organizatorių nuotr.

Žiūrint iš darbdavio pusės, jis yra įpareigotas kiekvienais metais bent dviems savaitės išleisti darbuotojus atostogų ir kai kurios organizacijos tai seka pakankamai griežtai ir tiksliai. „Darbdaviai supranta, kad pailsėjęs žmogus yra kur kas vertingesnis darbuotojas, kurio darbo našumas, produktyvumas didesnis. Tačiau jei atostogos bus nuolat kaupiamos, reikia įvertinti, ar jūs, kaip darbuotojas, tikrai galėsite išeiti iškart keturiasdešimt darbo dienų atostogų, kas yra beveik du mėnesiai“, – pastebi A. Jablonskienė.

Dažniausiai keliautojams kylantys klausimai

K. Graužinienė pastebi, kad sulaukiama labai daug užklausų iš klientų, kurie dar nekeliauja, tačiau domisi kelionių sąlygomis: „Tokie žmonės per pandeminius metus sukaupė atostogų ir dabar siekia gauti kuo daugiau objektyvios informacijos, kurią žinodami nusprendžia pagaliau išvykti atostogauti užsienyje.“

Daugiausiai klausimų yra susijusių su COVID-19 situacija: ar keliauti šiuo metu saugu, kokios kelionės atšaukimo sąlygos, kas atsitiktų, jei artėjant kelionei susirgtų, ar galima keisti keliaujantį asmenį ir panašiai. „Į visus klausimus detaliai atsakome klientams, supažindiname su tuo metu esančia situacija pasirinktoje atostogų šalyje. Taip pat norisi atkreipti dėmesį, kad ir be COVID-19 keliaujant buvo tikimybė susirgti ar dėl kitų priežasčių neišvykti į kelionę.

Šiuo metu tiek kelionių organizatorių, tiek draudimo sąlygos yra ypatingai lanksčios, orientuotos maksimaliai apsaugoti keliautojus ir jų pinigus. Daugumoje viešbučių yra palikti laisvi kambariai, kuriuose, esant poreikiui, klientas gali izoliuotis. Džiaugiamės, jog mūsų keliautojams per visą pandemijos laikotarpį neteko pasinaudoti šia paslauga“, – komentuoja K. Graužinienė.

Kristina Graužinienė / Organizatorių nuotr.

Kelionių agentūros vadovė dalijasi, kad taip pat dažnai klientai domisi, kodėl taip sparčiai keičiasi kelionių kainos. Kainų pokyčiai priklauso nuo padidėjusių kelionių pirkimų, pasikeitusių skrydžių bilietų kainų ir viešbučio užimtumo, todėl klientui savaitės pradžioje pateikiame vieną kainą, savaitės gale ji jau gali būti pasikeitusi. Nepaisant to, kad viskas šiuo metu brangsta, kelionių kainos, nors ir keičiasi, tačiau dar nėra padidėjusios. Tikrasis kelionių kainų pabrangimas prognozuojamas kitais metais.

Atidėta kelionių paklausa

Nors dalis žmonių vis dar svarsto, ar pasirinkti atostogas užsienio šalyje, tačiau rezervacijos kitų metų kelionėms prasidėjo jau lapkričio mėnesį. „Girdime iš klientų, kad jie yra pavargę nuo dabartinio ritmo ir tikisi, kad kitais metais galės laisviau keliauti. Jiems svarbu pakeisti aplinką, atitrūkti nuo kasdienybės, pabūti su šeima ten, kur šilta ir galima maudytis.

Daugiausia keliones rezervuoja šeimos su vaikais ir renkasi viskas įskaičiuota paketus. Populiariausios kryptys kitų metų pavasario-vasaros atostogoms išlieka tos pačios – Turkija ir Graikija“, – pasakoja K. Graužinienė.

Nemažai klientų vis dar linkę atidėti sprendimą ir laukti paskutinės minutės pasiūlymų. Pasak K. Graužinienės, tai rizikingas sprendimas, nes paskutinės minutės kelialapių kiekis dažniausiai yra ribotas, ne visada galima pasirinkti geresnius kambarius, nes jie jau būna išparduoti.

K. Graužinienė dalijasi, kad kitais metais prognozuojamas išties karštas sezonas, nes žmonės atidėjo savo atostogas, tačiau jau pasiekta ta riba, kai daugiau poilsio atidėti nebegalima. Pastebime, kad vietos viešbučiuose ir lėktuvuose kitų metų sezonų kelionėms sparčiai pildosi, todėl paskutinės minutės pasiūlymų gali išvis nelikti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA