S. Jakeliūnas iš G. Landsbergio prašo priteisti 1 eurą | Kas vyksta Kaune

S. Jakeliūnas iš G. Landsbergio prašo priteisti 1 eurą

BNS 2021/12/12 17:18
Stasys Jakeliūnas ir Gabrielius Landsbergis / DELFI nuotr. "Kas vyksta Kaune" montažas

Europarlamentaras Stasys Jakeliūnas kreipėsi į teismą, prašydamas pripažinti užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio teiginius esą jis grasino Konstitucinio Teismo teisėjams, neatitinkančiais tikrovės, žeminančiais garbę ir orumą.

Iš G. Landsbergio jis prašo priteisti 1 eurą neturtinės žalos.

Ministras savo žodžių neišsižada ir sako informaciją gavęs iš patikimų šaltinių.

Byla dėl žodžių laidoje

Ginčas kilo dėl 2018 metų rugsėjį G. Landsbergio portalo „Delfi“ laidoje apie tuometinį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininką S. Jakeliūną pasakytų žodžių.

„Mane pasiekė žinios, kad BFK pirmininkas lankėsi Konstituciniame Teisme ir grasino Konstitucinio Teismo teisėjams“, – sakė G. Landsbergis.

Konstitucinį Teismą tuo metu buvo pasiekęs grupės Seimo narių kreipimasis dėl kaupiamosios pensijų sistemos reformos.

Pasak S. Jakeliūno, tuometinis Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas du kartus paneigė bet kokio grasinimo ar spaudimo jam faktą: netrukus po G. Landsbergio pareiškimo ir apklausiamas kaip liudytojas teisme S. Jakeliūno byloje.

Jis teigė, kad G. Landsbergis jį sulygino su Vengrijos ir Lenkijos valdžios veiksmais, kuriais kenkiama šių šalių teismų sistemų nepriklausomumui, tai kenkia mano reputacijai.

„Toks palyginimas ne tik pažeidžia orumą, bet ir kenkia mano orumui visos Europos Sąjungos mastu“, – teismui skundėsi ieškovas.

Susitikimas – oficialus

2018 metų rugsėjo 3 dieną įvyko oficialus tuometinio Seimo nario S. Jakeliūno susitikimas su tuometiniu Konstitucinio Teismo pirmininku D. Žalimu. S. Jakeliūnas teigė niekada nesusitikinėjęs su kitais šio teismo teisėjais.

D. Žalimas liudijo, kad susitikimas nebuvo kuo nors neįprastas palyginti su kitais susitikimais.

„Oficialiai paskambinus, oficialiose patalpose, ne kur nors kavinėje ar restorane, o Konstitucinio Teismo pirmininko kabinete“, – D. Žalimo žodžius pacitavo S. Jakeliūnas.

Tuo metu G. Landsbergis teigia, kad susitikimui buvo parinktas netinkamas laikas, nes tuomet turėjo būti svarstomas Seimo narių, taip pat ir G. Landsbergio, kreipimasis į Konstitucinį Teismą dėl 2018 metų birželį Seime priimtų pensijų sistemos įstatymų.

S. Jakeliūnas ir jo advokatas sako, kad teisėsauga veiksmų dėl tariamų grasinimų nesiėmė – tai dar vienas įrodymas, kad nebuvo grasinta Konstitucinio Teismo teisėjams.

Vilniaus miesto apylinkės teismas šią savaitę baigė nagrinėti šią bylą ir kitų metų sausį skelbs sprendimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA