L. Ašoklienė: tik laiko klausimas, kada omikron atmaina pasieks Lietuvą | Kas vyksta Kaune

L. Ašoklienė: tik laiko klausimas, kada omikron atmaina pasieks Lietuvą

BNS / Augustas Stankevičius 2021/12/07 19:46
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Susirūpinimą kelianti omikron atmaina Lietuvoje gali būti nustatyta artimiausiu metu, sako vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė.

„Kol kas ji Lietuvoje nėra nustatyta, bet turbūt tai yra tik laiko klausimas, kada mes ją turėsime. Daugelyje Europos Sąjungos šalių, įskaitant ir mūsų kaimynines šalis Estiją, Latviją, turime patvirtintus atvejus. Įvežimo riziką į Lietuvą yra išties labai didelė“, – BNS antradienį sakė L. Ašoklienė.

„Niekas nenustebtų, jei omikron atmaina būtų nustatyta ir artimiausiomis dienomis, tačiau taip pat niekas nenustebtų, jei ji būtų patvirtinta ir po savaitės“, – pridūrė ji.

Praėjusią savaitę Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad nustačius ar įtariant susirūpinimą keliančios omikron atmainos atvejį, izoliuotis turėtų visi kontaktai, nepriklausomai nuo jų rizikingumo ar pasiskiepijimo.

Vis dėlto vyriausioji epidemiologė sako, kad dėl šios atmainos įvesti daugiau papildomų ribojimų kol kas neplanuojama.

„Turime savaitę ar dvi palaukti išsamesnių duomenų. Tada bus aiškesnė informacija ir apie užkrečiamumą, ir apie poveikį ligos sunkumui, ir apie vakcinos efektyvumą“, – aiškino ji.

L. Ašoklienės teigimu, pastarosiomis savaitėmis Lietuvos ir kitų Europos šalių įvesti kelionių ribojimai bei griežtesnės izoliacijos tvarkos keliautojams iš pietinių Afrikos šalių yra susiję su siekiu pristabdyti šios atmainos plitimą.

Omikron atmaina pirmą kartą buvo išaiškinta Pietų Afrikoje prieš dvi savaites, o dabar žinomų užsikrėtimo šiuo variantu atvejų yra daugiau kaip 40 valstybių.

„Niekas nesitikėjo, kad ją galima sustabdyti apribojus keliones. (…) Tos priemonės reikalingos tam, kad būtų galima pristabdyti šios atmainos plitimą ir laimėti šiek tiek laiko. O to laiko reikia, kad sužinotume šiek tiek daugiau apie šią atmainą“, – kalbėjo epidemiologė.

Dauguma šios atmainos atvejų Europoje siejami su keliautojais iš Pietų Afrikos, bet jau yra židinių, rodančių, kad naujasis variantas plinta bendruomenėse.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) pirmadienį pranešė, kad visoje ES, Islandijoje ir Norvegijoje nustatyta 212 užsikrėtimo omikron atvejų.

Atsižvelgdama į eksponentinį augimą, ECDC prognozuoja, kad ši atmaina po kelių mėnesių Europoje bus dominuojanti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA