Planiniai ESO darbai kaunietę varo į neviltį: nebuvo galima pavasarį? | Kas vyksta Kaune

Planiniai ESO darbai kaunietę varo į neviltį: nebuvo galima pavasarį?

DELFI ir įmonės nuotr. / "Kas vyksta Kaune" montažas

Termometro stulpeliams krentant žemyn su „Kas vyksta Kaune” redakcija susisiekė planuojamų Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) darbų „įkaitai”. Z. Tiškos gatvės gyventojai 12 valandų liks be elektros, negalės ne tik šildyti namų, tačiau ir gaminti maisto. Tuo metu institucijos nemato nieko blogo, o darbų vykdytojas tikina – jei šals dar labiau, planuojami darbai bus stabdomi.

„Šildymas kontroliuojamas elektra, maistas gaminamas elektra ir galiausiai nuo 16 val. žiemą namuose yra tamsu. O ESO planuoja darbus būtent žiemą. Nejau buvo neįmanoma atlikti pavasarį, vasarą ar rudenį? Bet būtent žiemą, kai už lango yra mažiausiai -5 laipsniai, o gal bus ir -10 ir dar daugiau. Kas sugalvojo, kad elektra nereikalinga 12 valandų?” – retoriškai klausė penktadienį redakciją paskambinusi kaunietė.

Apie planuojamus darbus ESO pranešė penktadienį, gruodžio 3 dieną, o planuojamų darbų data – gruodžio 9-oji.

Kaunietė esą kreipėsi į įvairias institucijas ir bandė sužinoti, ar žiemą 12 valandų likti be elektros yra normalu. „Aš skambinau į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, jie nukreipė į Energetikos reguliavimo tarybą. Taryba pasakė, jeigu jus informavo prieš 3 dienas, jie pilnai gali atlikti remonto darbus ir 12 valandų nėra kažkoks baisus laikas, viskas čia tvarkoje”, – pasakojo kaunietė.

Na, o Energetikos ministerijos atstovai, anot moters, paragino nepergyventi ir tikėtis, kad darbai neužtruks visą dieną. „Atsakymas buvo, suprantu, kad jums reikia elektros, bet jei įstatymų numatyta tvarka jus informavo, tai viskas čia gerai. Gyvena šeima su mažais vaikais ir visiems vienodai…”, – apmaudo neslėpė skaitytoja.

Darbai būtini, bet atsižvelgs į temperatūrą

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune” komentavo ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas, suplanuoti darbai būtini.

„Vykdoma aukštos įtampos oro linijos rekonstrukcija, yra kabeliuojama dalis linijos, o senos transformatorinės keičiamos naujomis. Tai yra būtini darbai, siekiant pagerinti tiekiamos elektros energijos patikimumą kauniečiams ir elektros oro linijos saugumą. Elektros energijos atjungimas numatytas iki 20 val., bet dedame visas pastangas, kad pabaigti anksčiau”, – teigė jis.

P. Kalmantas patikino, kad planuojant darbus atsižvelgiama į oro temperatūrą.

„Svarbu, kad oro temperatūrai dienomis svyruojant nuo -5 iki -10 planiniai elektros tinklo remonto darbai laikinai sustabdomi, jei juos atliekant elektros energijos tiekimą vartotojams būtina nutraukti ilgiau kaip 5 valandoms – vykdomi tik tie darbai, kurių atlikimo trukmė yra iki 5 val. Termometro stulpeliui nukritus žemiau -10, planiniai darbai, kurių metu klientams nutraukiamas elektros energijos tiekimas, nėra vykdomi”, – teigė jis.

Pasak ESO atstovo, planiniai elektros tinklo priežiūros ir remonto darbai atliekami reguliariai tam, kad būtų užtikrinamas kokybiškas ir patikimas elektros tiekimas vartotojams. Tinklo rekonstrukcijų darbai atliekami, siekiant įvykdyti suplanuotas investicijas tinklo patikimumui, šalinti defektus, užtikrinti nepertraukiamą elektros energijos ir dujų tiekimą bei naujų buitinių ir gaminančių vartotojų prijungimą.

„Suprantame, kad šiuo laikotarpiu, kai didelė dalis gyventojų dirba iš namų, elektros ir dujų atjungimas sukelia daug nepatogumų, tačiau bendrovės kasdienis darbas yra rūpintis patikimu elektros energijos ir dujų tiekimu į kiekvienus Lietuvos namus. Iš anksto atsiprašome gyventojų ir apgailestaujame dėl galimų nepatogumų – visada siekiame užtikrinti, kad atjungimas būtų kuo trumpesnis”, – komentavo P. Kalmantas.

Perspėja, kad pasiruoštų

ESO atstovas patvirtino, kad siekiant, jog klientai galėtų pasiruošti planuojamiems elektros ir dujų tinklo atjungimams, apie juos ESO elektroniniu laišku ar trumpąja SMS žinute visada informuoja iš anksto, prieš 5 kalendorines dienas. Gavus informaciją apie planuojamus remonto darbus gyventojams patariama pasiruošti vandens atsargas, įkrauti elektrinius prietaisus, taip pat apie trumpalaikius elektros tiekimo trikdžius rekomenduojama informuoti darbdavius, jei dirbama iš namų.

P. Kalmantas atkreipia dėmesį į tai, jei gyventojai negauna informacijos apie planinius elektros atjungimus, reikia pasitikslinti, ar jie yra pateikę teisingus savo kontaktinius duomenis – el. pašto adresą ar mobiliojo telefono numerį.

„Jei kiltų klausimų ar norint pasitikslinti dėl ESO atliekamų būtiniausių darbų laiko, trukmės, planuojamos darbų pabaigos bei pageidaujant pakeisti informavimo būdą ar kontaktinius duomenis prašome susisiekite internetu užpildžius klausimų formą arba skambinti nemokamu telefonu 1852”, – pridūrė jis.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA