Po beveik metų pertraukos Kauno fotografijos galerija kviečia į parodą | Kas vyksta Kaune

Po beveik metų pertraukos Kauno fotografijos galerija kviečia į parodą

Po beveik pusės metų pertraukos Kauno fotografijos galerija vėl kviečia lankytojus į naują parodą. Dar ne iki galo sutvarkytoje, bet jau prieinamoje Vilniaus gatvėje esančioje galerijos erdvėje nuo lapkričio 30 d. veiks portretų paroda Arnold Newman: Masterclass.

Tarp pozuotojų fotografijoms – gausus garsių asmenybių būrys: pradedant dailininkais, rašytojais ir muzikantais, baigiant verslininkais, bankininkais ir pramonės lyderiais. Nuotraukose galime išvysti Andy Warholą, Twylą Tharp, Trumaną Capote, Marcą Chagallą, Marilyn Monroe, Pablo Picasso ir Igorį Stravinskį. Newmanas dažnai laikomas pirmuoju fotografu, pasitelkusiu vadinamąjį aplinkos portretą (angl. environmental portraiture), kai fotografas įkomponuoja subjektą paties parinktoje ir kruopščiai kontroliuojamoje erdvėje.

Rasytojas Gore Vidalis, Niujorkas / 1946 Arnold Newman

Arnoldas Newmanas (1918–2006) buvo vienas produktyviausių, kūrybingiausių ir sėkmingiausių XX amžiaus portreto fotografų. Savo menui bei amatui atidavė šešiasdešimt šešerius gyvenimo metus, o jo darbai buvo plačiai pripažinti ir skelbiami įtakingiausiuose to meto žurnaluose, eksponuoti svarbiose personalinėse parodose ir įtraukti į daugelį svarbiausių pasaulio fotografijos kolekcijų, rašoma Kauno fotografijos galerijos pranešime žiniasklaidai.

Newmanas užaugo ir lankė mokyklą Atlantik Sityje ir Majami Biče. 1936–1938 m. studijavo tapybą ir piešimą Majamio universitete, Koral Gablse. Po dvejų metų, neišgalėdamas susimokėti už mokslą, persikėlė į Filadelfiją dirbti fotografijos studijoje, čia jis kūrė portretus už 49 centus. Darbas buvo nuobodus, tačiau jis tik paskatino Newmaną kurti rimčiau. 1941 m. birželį jį „atrado“ Beaumont’as Newhallas iš Modernaus meno muziejaus bei fotografas ir galeristas Alfredas Stieglitzas.

Šokeja ir režisierė Twyla Tharp, Niujorkas / 1987 Arnold Newman

FEP (Foundation for the Exhibition of Photography) vykdomasis direktorius Toddas Brandowas apie fotografą rašė: „Newmanas buvo puikus mokytojas ir mėgo dalytis žiniomis. Buvo šiurkštokas, bet tiesus, griežtą kritiką sušvelnindavo geranoriškais juokeliais. Turėjo principų, kurių tvirtai laikėsi, ir, atrodo, žinojo, kaip juos perteikti.

Laimei, jis dalijo daugybę vėliau užrašytų interviu, o tai, apie ką jis nuo pirmojo iki paskutiniojo interviu kalbėjo, iš esmės buvo nuoseklu. Būtent šios „pamokos“ leido suformuluoti „Masterclass“ (liet. meistriškumo pamokos) konceptą; idėją, kad Arnoldas Newmanas net ir po mirties galėtų dar daug ko išmokyti mus visus – ir žinovus, ir naujokus“.

Fotografas Robertas Doisneau, Niujorkas / 1981 Arnold Newman

Arnold Newman: Masterclass Parodos kuratorius – buvęs Musée de l’Elysée Lozanoje direktorius Williamas A. Ewingas.

Parodą organizuoja Mineapolyje ir Lozanoje įsikūręs Fotografijos parodų fondas (Foundation for the Exhibition of Photography, FEP).

Paroda veikia iki 2022 m. sausio 9 d. Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA