Elektra daugumai reguliuojamų vartotojų brangs 10 proc. | Kas vyksta Kaune

Elektra daugumai reguliuojamų vartotojų brangs 10 proc.

BNS 2021/11/30 12:13
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Elektra daugumai reguliuojamų vartotojų nuo sausio brangs apie 10 proc. Naujos kainos bus taikomos maždaug milijonui buitinių vartotojų. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) antradienį patvirtino galutines visuomeninės elektros kainas gyventojams.

„Ignitis“ skelbia, kad vidutinė elektros kaina nuo sausio 1 dienos augs 9,6 proc. Statistinio namų ūkio, per mėnesį sunaudojančio apie 127 kWh elektros, išlaidos vidutiniškai padidės apie 1,9 euro.

Pasak bendrovės, didžiausios įtakos kainų augimui darė daugiau nei 28 proc. didėjusi elektros rinkos kaina.

Populiariausias „standartinis“ vienos laiko zonos tarifas sieks 16,7 cento už kilovatvalandę (su PVM) – 9,9 proc. (1,5 cento) daugiau negu šiuo metu (15,2 cento).

Dviejų laiko zonų dienos tarifas augs 6,8 proc. (1,2 cento) iki 18,9 cento, nakties – 17 proc. (1,8 cento) iki 12,4 cento.

Plano „namai“ vienos laiko zonos tarifas didės 11 proc. (1,5 cento) iki 15,1 cento, o dviejų laiko zonų – atitinkamai 7,5 proc. (1,2 cento) iki 17,1 cento ir 18,6 proc. (1,8 cento) iki 11,5 cento. Abonentinis mokestis nesikeis.

VERT pirmininkas Renatas Pocius yra sakęs, kad siekiant sušvelninti elektros brangimą gyventojams, nustatytos mažesnės kainos dedamosios už infrastruktūros paslaugas. Tai paveiks ir reguliuojamų, ir nereguliuojamų vartotojų sąskaitas.

Elektros kainų augimą turėtų mažinti ir tai, kad Seimas pusmečiui atidėjo terminą beveik pusei milijono vartotojų pasirinkti nepriklausomą tiekėją.

R. Pocius anksčiau aiškino, kad tai leidžia išvengti situacijos, kai privalėję, bet nepasirinkę nepriklausomo tiekėjo gyventojai būtų priversti nuo kitų metų mokėti už brangesnį vadinamąjį garantinį tiekimą.

Anot „Ignitis“, pusmečiui pratęsus antrojo elektros rinkos liberalizavimo etapą, jos visuomeninio tiekėjo paslaugomis iki kitų metų liepos dar galės naudotis apie 1,3 mln. namų ūkių.

Anksčiau vertinta, kad reguliuojamiems vartotojams elektra nuo kitų metų gali brangti labiau – apie 20 procentų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA