A. Kupčinskas prognozuoja karštas diskusijas: kai kurie siūlymai laisvinti alkoholio prekybą gali būti priimti | Kas vyksta Kaune

A. Kupčinskas prognozuoja karštas diskusijas: kai kurie siūlymai laisvinti alkoholio prekybą gali būti priimti

BNS 2021/11/29 08:41
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimo Sveikatos reikalų komitetui praėjusią savaitę nutarus siūlyti nekeisti alkoholio prekybos tvarkos ir siūlomas pataisas atmesti, pagrindinio Ekonomikos komiteto pirmininkas mano, kad kai kurie atlaisvinimai vis dėlto bus priimti, tuo metu dalis kitų narių tikina, kad dabar ne laikas pokyčiams.

Komitetas po kelių savaičių svarstys valdančiųjų siūlymą liberalizuoti alkoholio prekybą. Komitete dirbantis konservatorius Andrius Kupčinskas prognozuoja karštas diskusijas.

„Labai sunkios čia prognozės“, – BNS teigė komiteto vadovas konservatorius Kazys Starkevičius. Jis įsitikinęs, kad daliai pataisų vis tik bus pritarta.

„Nenoriu su tuo sieti, kad čia mes ekonominę naudą iš to gausime, čia yra sveikatos klausimai. Bet tam tikrų gerųjų patirčių neatmesime. Pagal komiteto narių nuotaikas, kai kam bus pritarta – kažkokie pokyčiai bus į palaisvėjimą“, – tvirtino jis.

A. Kupčinskas sako nenorintis prognozuoti, kaip bus balsuojama, nes frakcijų nuomonės skirtingos, be to, kai kuriose frakcijose yra skirtingų pozicijų.

„Tai gali būti tam tikra mišrainė, kaip sukris balsai, bet nesinorėtų, kad visa grandinė sugriūtų, todėl kalbų yra, kad gal būtų galima suskirstyti pataisas į kelis blokus, kad nebūtų išpiltas visas kibiras su viskuo“, – BNS tvirtino jis.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Lukas Savickas visų pirma siūlo įvertinti, ar projektas pateiktas tinkamu metu.

„Valstybė yra keliose sudėtingose situacijose – vis dar nesuvaldyta koronaviruso pandemija, nelegalių migrantų antplūdis pasienyje, o projektas kels ne vieną klausimą. Dėl projekto net tarp valdančiųjų nėra bendro matymo ir sutarimo“, – BNS sakė buvęs „valstietis“ ir tuometinio premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas.

Praėjusios kadencijos Seime būtent „valstiečių“ iniciatyva buvo sugriežtintas alkoholio pasiekiamumas.

„Reikia principingai diskutuoti, ar tai, kad alkoholio suvartojimo skaičiai reikšmingai pasikeitė per pastarąjį laikotarpį, nėra pakankamas pagrindas labai atsargiai vertinti kokį nors suformuotos praktikos pasikeitimą“, – pridūrė jis.

L. Savicko manymu, ankstesnės Seimo kadencijos įtvirtintas požiūris į alkoholio vartojimą davė rezultatų, todėl jis ragina ir toliau į šią politiką žiūrėti „per sveikatos prizmę, o ne ekonominę“.

Tuo metu A. Kupčinskas yra liberalesnis ir tikisi, kad Ekonomikos komitetas pataisas vertins iš ekonominių pozicijų.

Jis nepritaria suvaržymams alkoholio reklamai leidiniuose, taip pat neprieštarautų, kad būtų keičiamas prekybos alkoholiu laikas.

„Valanda, iki kurios leidžiama arba draudžiama prekiauti, neturi jokių objektyvių ir pagrįstų motyvų. Kodėl 15 val., o ne 13 val. ar 18 val.? Su Linu Slušniu (Sveikatos reikalų komiteto nariu – BNS) esame registravę pataisą, kad iš viso sekmadienį neleisti alkoholiu prekiauti. Eikite į kavines restoranus, remkite smulkų verslą“, – kalbėjo A. Kupčinskas.

Jis taip pat pritaria idėjai alkoholio pirkėjų amžiaus ribą sumažinti, bet tik silpniems svaigalams – nuo 18 metų leidžiant vartoti iki 15 proc. stiprumo gėrimus, o stipresnius – nuo 20 metų.

„Jeigu nuo 18 metų pilietis įgyja visas teises, tai visas“, – teigė parlamentaras.

Kaip sakė Lietuvos regionų frakcijos narys Jonas Pinskus, frakcija linkusi pataisoms nepritarti.

„Taip sunkiai pasiekėme tai, kaip sumažinti tą alkoholio vartojimą. Nebuvo lengva. Lyg persilaužimas įvyko ir dabar tas liberalizavimas… Nemanau, kad jis prisidės prie alkoholio vartojimo stabdymo“, – BNS tvirtino J. Pinskus.

Jis, be kita ko, mano, kad svarstymai dėl laisvinimų yra per ankstyvi.

Konservatorius Paulius Saudargas taip pat įsitikinęs, kad dar ne laikas ribojimus švelninti: „Manau, kad tikrai yra ne laikas absoliučiai jokių ribojimų naikinti ar švelninti“.

„Lietuva priėmė kelis paketus dėl alkoholio vartojimo ribojimų. Ir ką turime? Lietuva yra penkta nuo galo pasaulyje pagal alkoholio suvartojimą, o buvo kažkada pirmoje vietoje nuo galo – visiškame dugne. Tai ar čia jau laikas džiaugtis ir viską tą nuimti? Ar esame vis dar dugne, tik nuo dumblo atsispyrėme?“ – svarstė parlamentaras.

P. Saudargas priminė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas per pandemiją riboti alkoholio vartojimą.

Socialdemokratas Gintautas Paluckas įsitikinęs, kad Ekonomikos komitetas pataisas vertins ne tik gilindamasis į tai, kas aktualiausia verslui, bet įvertins ir visuomenės sveikatos požiūru.

Kita vertus, jis mano, kad dabar alkoholio rinkoje pažeidžiama konkurencija, nes silpnu, iki 15 laipsnių alkoholiu, pavyzdžiui, alumi, vynu, šampanu, negalima prekiauti degalinėse.

„Yra paliktos parduotuvės, bet išimtos degalinės. Čia yra slidus momentas, nes mažmeninių parduotuvių tinklas yra labai išvystytas – alkoholio pasiekiamumas didelis, o degalinės eliminuotos nepaisant to, kad už kampo yra parduotuvėlė. Čia iškraipytos konkurencijos požymis ir tai komitete akcentuosiu, kad persvarstytume, nes tai prieinamumo nepadidins“, – kalbėjo ji.

Ekonomikos komitetas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų imsis antrą gruodžio savaitę. Jo išvadą svarstys Seimas.

Pakeitimais siūloma alkoholio pirkėjų amžiaus ribą sumažinti, priklausomai nuo svaigalų stiprumo, nuo 18 metų leidžiant vartoti iki 15 proc. stiprumo gėrimus, o stipresnius – nuo 20 metų. Alkoholio būtų galima įsigyti kasdien nuo 10 iki 20 valandos, įskaitant sekmadienį.

Alkoholio kontrolės įstatymus prieš keletą metų smarkiai sugriežtino buvusi „valstiečių“ valdžia – amžiaus kartelė, nuo kada galima vartoti alkoholį, padidinta iki 20 metų, prekybos laikas sutrumpintas nuo 10 iki 20 valandos, sekmadieniais – nuo 10 iki 15 valandos, uždrausta bet kokia alkoholio reklama.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA