A. Veryga apie naują COVID-19 atmainą: nekokios naujienos artėjant Kalėdų šventėms | Kas vyksta Kaune

A. Veryga apie naują COVID-19 atmainą: nekokios naujienos artėjant Kalėdų šventėms

Kas vyksta Kaune, DELFI 2021/11/26 11:04
DELFI nuotr.

Pasirodžius informacijai, kad atsirado dar viena galimai klastinga COVID-19 atmaina, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga prognozuoja, kad tai „tikrai nekokios naujienos artėjant Kalėdų šventėms.“

Anot A. Verygos, ar naujoji viruso atmaina blogesnė nei prieš tai buvusios paaiškės tik tuomet, kai bus aišku, kiek užsikrėtusiųjų sirgs sunkiai ir kiek efektyvios prieš šią atmainą bus jau naudojamos vakcinos.

„Jei ši atmaina nebus pavojingesnė sirgimo prasme, o vakcinos bus efektyvios, tai reikš tik tiek, kad nepaskiepyti užsikrės ir persirgs, o dalis ir žus greičiau nei buvo galima tikėtis. Tačiau jei atmaina sukels ir kokia nors kitokią ligos klinikinę eigą ir paaiškės, kad vakcinos prieš ją nebėra tokios efektyvios, tai bus savotiškas sugrįžimas į istoriją du metus atgal. Labai norėčiau tikėti, kad taip nebus“, – socialiniame tinkle „Facebook” rašė jis taip pat pasidalijo ir aktualiu straipsniu šia tema.

Kaip skelbia Delfi.lt, Pietų Afrikos Respublikos mokslininkai ketvirtadienį pranešė, kad nustatė naują COVID-19 atmainą ir daugybę jos mutacijų. Šis pranešimas buvo paskelbtas pastaruoju metu labai išaugus užsikrėtimo atvejų skaičiams.

„Deja, Pietų Afrikoje atradome naują atmainą, duodančią pagrindo susirūpinimui“, – paskubomis sušauktoje spaudos konferencijoje sakė virusologas Tulio de Oliveira. Ši atmaina, kurios nomenklatūrinis numeris yra B.1.1.529, „turi labai daug mutacijų“, – sakė jis. – Deja, jis sukelia infekcijų gausėjimą“.

Jis taip pat informavo, kad šis virusas buvo aptiktas Botsvanoje ir Honkonge tarp keliautojų iš PAR. Sveikatos apsaugos ministras Joe Phaahla teigė, kad ši viruso atmaina kelia „rimtą susirūpinimą“ ir dėl jo „eksponentiškai“ daugėja registruojamų atvejų, taigi yra „didelė grėsmė“.

Trečiadienį užregistruota daugiau kaip 1 200 kasdienių užsikrėtimo atvejų, o šio mėnesio pradžioje jų buvo tik apie 100. Prieš aptinkant naująją viruso atmainą, valdžios institucijos prognozavo, kad ketvirtoji viruso banga PAR prasidės maždaug gruodžio viduryje, nes ją paskatins kelionės prieš šventinį sezoną. Vyriausybinis Nacionalinis užkrečiamųjų ligų institutas (NICD) pranešė, kad atlikus genomo sekos nustatymą, šalyje užregistruoti 22 teigiami B.1.1.529 varianto atvejai.

„Mums kelia nerimą tai, kad šis variantas ne tik gali būti labiau užkrečiamas, taigi plisti greičiau, bet ir apeiti imuninės sistemos dalis ir mūsų imuninės sistemos apsaugą“, – sakė tyrėjas Richardas Lessellsas. Kol kas pastebėta, kad ši atmaina ypač plinta tarp jaunų žmonių. Tačiau artimiausiomis dienomis ir savaitėmis bus labai svarbu nustatyti šios atmainos pavojingumą, sakė R. Lessellsas. Atmainos neutralizavimą „apsunkina jos mutacijų skaičius“, sakė viena iš mokslininkių Penny Moore. – Šioje atmainoje yra daug mums nežinomų mutacijų“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA