Kauno miesto poliklinikos Šančių padalinio permainos jau duoda vaisių – atsinaujino ne tik gydytojų kolektyvas | Kas vyksta Kaune

Kauno miesto poliklinikos Šančių padalinio permainos jau duoda vaisių – atsinaujino ne tik gydytojų kolektyvas

Kauno miesto poliklinikos Šančių padalinys / R. Tenio nuotr.

Į bendrą sistemą sujungtų Kauno miesto poliklinikos (KMP) padalinių reforma jau duoda aiškiai apčiuopiamus kokybinius sveikatos paslaugų rezultatus. Ypač dideli pokyčiai įvyko Šančių padalinyje – Juozapavičiaus prospekte įsikūrusioje Šančių poliklinikoje iš esmės atsinaujino ir prasiplėtė gydytojų komanda, nupirkta daug naujos, modernios medicinos įrangos, pradėtos teikti papildomos, pacientams ypač reikalingos paslaugos. Permainas netruko pajusti Šančių gyventojai – poliklinikos pacientų gretas šiemet jau papildė 400 naujų asmenų. Stipriai plečiasi ir Šančių padaliniui priklausantys Rokų ir Panemunės poskyriai.

Žemos laboratorinių tyrimų kainos

KMP Šančių padalinio vadovė gydytoja psichiatrė Rasa Marija Denisenko sutinka, kad pranešti apie jų padalinyje įvykusias permainas iš tiesų atėjo laikas. „Labai daug visko padarėme, norime, kad Šančių, o ir viso Kauno gyventojai kuo greičiau išgirstų apie įvykusius pokyčius, kad geros žinios apie pradėjusius dirbti naujus gydytojus, įsigytą modernią šiuolaikinę techniką pasklistų mieste kuo plačiau“, – šypsosi R. M. Denisenko.

Pokalbį pradedame nuo bene aktualiausios temos daugeliui žmonių, sprendžiančių dėl trečiosios vakcinos nuo COVID-19 dozės ir norinčių pasitikrinti antikūnų kiekį savo kraujyje. „Manau, tikrai nepameluosiu sakydama, kad KMP laboratorijose ši paslauga yra bene pigiausia ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje“, – sako vadovė.

Antikūnų testai visoje Lietuvoje yra apmokami pacientų lėšomis. KPM Šančių padalinyje ar kitose miesto poliklinikos padalinių laboratorijose atliktas COVID-19 antikūnų tyrimas vienam pacientui kainuoja vos 13, 89 Eur ir papildomai 1,33 Eur už kraujo mėginio paėmimą. Atitinkamai pigiau čia kainuoja ir kiti pacientų lėšomis apmokami kraujo ir kiti tyrimai. Didelė naujovė, apie kurią žino ne visi, kad visus reikalingus tyrimus savo lėšomis galite KMP pasidaryti net jei ir nesate prisirašęs prie Kauno miesto poliklinikos.

Itin patogu tiems, kurie naudojasi interneto paslaugomis, kad tyrimų atsakymus, jei pageidausite, galima gauti el. paštu, o laboratorija dirba iki pat vakaro, nes dalį tyrimų galima atlikti nebūtinai ryte, kai dar esame nevalgę. Tiesa, jei pageidaujate tyrimų, būtina išankstinė registracija, nes dėl COVID-19 pandemijos poliklinikoje ribojamos fizinės eilės, todėl poliklinikoje gali lankytis tik iš anksto registruoti asmenys.

Pasak R. M. Denisenko, gerokai mažesni KMP yra ir vakcinų įkainiai, pavyzdžiui nuo erkinio encefalito.

KMP Šančių padalinio vadovė gydytoja psichiatrė Rasa Marija Denisenko/ R. Tenio nuotr.

Pas gydytojus specialistus – be siuntimo

KPM Pacientų aptarnavimo ir informavimo skyriaus vadovė Loreta Marmienė primena, kad į Šančių ar kitus Kauno miesto poliklinikos padaliniuose dirbančius gydytojus specialistus kauniečiai gali kreiptis net ir jei nėra prisirašę prie miesto poliklinikos.

„Tam kad galėtume konsultuoti ir kitų sveikatos įstaigų pacientus, reikalinga turėti šeimos gydytojo siuntimą konsultacijai pas gydytoją specialistą. Taip pat į Šančių padalinį pas gydytojus specialistus gali atvykti ir kituose Kauno miesto poliklinikos padaliniuose registruoti pacientai, jiems taip pat reikalingas šeimos gydytojo siuntimas“, – sako L. Marmienė. Ji taip pat mini vieną išimtį, kai šeimos gydytojo siuntimo nereikia – tai kreipiantis į gydytoją dermatovenerologą.

Pasak L. Marmienės, šiuo metu visoje KMP veikia vieninga išankstinės pacientų registracijos sistema, kuri padeda surasti pacientui patį artimiausią vizitą per visus padalinius. „Tad jeigu pas vieną gydytoją specialistą paciento netekina laukimo eilė viename padalinyje, jam galime pasiūlyti artimiausią vizitą pas tos pačios srities gydytoją specialistą kitame padalinyje“, – sako Pacientų aptarnavimo ir informavimo skyriaus vadovė.

Jei viename iš padalinių pas kažkurį iš gydytojų specialistų yra kiek ilgesnė eilė, yra siūloma registruotis pas kitame padalinyje – Dainavos, Šilainių, Kalniečių ar Centro poliklinikose – dirbančius specialistus, prie kurių kabinetų registracijos metu eilė tuo metu yra mažesnė.

Šančių padalinio vadovė R. M. Denisenko atkreipia dėmesį, kad ir eilės pas gydytojus specialistus KMP sistemoje nėra didelės. Džiugina ir tai, kad Šančių padalinyje nereikia ilgai laukti ir pas šeimos gydytoją. Pasak jos, neseniai pavyko sutrumpinti laukimo laiką iki 7 dienų. Tiesa, jei pageidaujate nuotolinio vizito, luktelėti gali tekti ir truputį ilgiau, nes šiuo metu, kai daug žmonių turi persišaldymo simptomų ar serga COVID-19 liga, tokios konsultacijos tapo itin paklausios.

„Buvo vienu metu situacija, kuomet pacientams tekdavo laukti vizito pas šeimos gydytoją porą savaičių, tačiau skubiai ėmėmės priemonių – priėmėme naujų šeimos gydytojų, pertvarkėme slaugytojų darbo sistemą, pagal kurią dalį paslaugų perdavėme būtent jiems. Labai džiaugiamės, kad Šančiuose pavyko suburti labai šaunų slaugytojų kolektyvą, kurios puikiausiai gali dalį paslaugų gyventojams suteikti be šeimos gydytojo įtraukimo, pavyzdžiui, pratęsti jau anksčiau išrašytų vaistų receptą, skirti reikalingus tyrimus, pakomentuoti jų rezultatus, išrašyti pažymas, sutvarkyti nedarbingumo dokumentaciją ir kt.“, – sako R. M. Denisenko. Šančių padalinyje veikia ir vadinamas neplaninis kabinetas, kuriame teikiamos itin skubios gyventojams reikalingos šeimos gydytojų paslaugos.

KMP veikia vieninga išankstinės pacientų registracijos sistema, todėl esant skubai, galima registruotis pas kituose padaliniuose dirbančius specialistus / R. Tenio nuotr.

Šančių padalinyje – naujausia įranga

KMP Šančių padalinio vadovė R. M. Denisenko vardina naujausią medicinos įrangą, kuri neseniai įsigyta ir pradėta naudoti A. Juozapavičiaus pr. esančioje poliklinikoje. Tai ir du naujausi echoskopai, kuriais tiriami vidaus organai, šiuolaikiškas rentgeno aparatas – mamografas, skirtas krūtų tyrimams, ypač svarbus ankstyvų onkologinių susirgimų prevencijai. Šiuo metu baigiama iš esmės atnaujinti įranga, skirta nustatyti odos patologijas, laukiama naujausio įrenginio – lazerio aparato, kuriuo bus atliekamos itin subtilios odos darinių šalinimo procedūros.

Daugeliui pacientų itin aktualios medicinos paslaugos – tai širdies ir kraujagyslių ligų gydymas, prevencija, galimybė spręsti patologijų sukeltus sveikatos sutrikimus be chirurginių intervencijų. Turima įranga, stiprus ir įvairaus spektro kolektyvas leidžia taikyti šiuolaikiškiausius kompleksinius metodus vienoje įstaigoje, nesiuntinėjant paciento per skirtingas vietas.

Daug dėmesio skiriama ir fizinės medicinos – reabilitacijos paslaugų tobulinimui. Suburta stipri masažo specialistų ir kineziterapeutų komanda padeda spręsti šio amžiaus aktualiausias problemas, kurias sukelia sėdimas darbas, mažas fizinis aktyvumas, nervinė įtampa.

Šančių poliklinikoje taip pat neseniai duris atvėrė Pėdos kabinetas, kuriame visą reikalingą rūpestį ir dėmesį gauna diabetu sergantys žmonės. Čia dirbanti specialiai paruošta slaugytoja suteikia ne tik reikalingas paslaugas, bet ir veda mokymus, kurių metu pacientai sužino daug reikalingos informacijos apie mitybą, pėdų priežiūrą, atsakoma į kitus jiems kylančius klausimus.

A. Juozapavičiaus pr. įsikūrusi gydymo įstaiga yra patogioje vietoje, šalia – nemokama parkavimo aikštelė ir viešojo transporto sustojimas/ R. Tenio nuotr.

Džiugina Rokų ir Panemunės poskyriai

KMP Šančių padalinio vadovė R. M. Denisenko džiaugiasi atnaujintais Rokų ir Panemunės poskyriais, kurie įrengti pagal naujausius standartus, o Rokų poskyris dar ir stipriai plečiasi dėl tame rajone didėjančio naujakurių skaičiaus.

„Rokų poskyris šiemet buvo pilnai suremontuotos pagal ES standartus, suburtas jaunas ir entuziastingas kolektyvas, stipriai išplėtėme paslaugų spektrą, o antrame pastato aukšte planuojame siūlyti Rokų bendruomenei organizuoti paskaitas, sveikatinimo renginius. Norime, kad medicinos įstaiga taptų vieta, kuri buria ir atliepia žmonių poreikiams“, – sako šiuolaikiškai į medicinos paslaugas žvelgianti KMP Šančių padalinio vadovė.

Pasak jos, Rokų ir Panemunės poskyriai padeda sveikatos apsaugos paslaugas priartinti prie žmogaus, o tai ir rūpestis jo sveikata, nes skatina pagalvoti apie savo savijautą laiku, kol dar ligos neprispaudė. „Norisi, kad žmonės pradėtų daugiau galvoti apie profilaktinius apsilankymus pas gydytoją, o ne kreiptųsi į specialistus, kai jau susirgo. Juk šiuolaikinė medicina, jei įvyksta ankstyva diagnostika, gali padėti visiškai pasveikti ir gyventi pilnavertį gyvenimą“, – atkreipia dėmesį gydytoja.

Gydytojai ragina tikrintis profilaktiškai

Nuo rugsėjo Šančių padalinyje dirbanti gydytoja dermatovenerologė Simona Žilinskienė pastebi, kad šaltasis metų laikas itin tinkamas pasirūpinti savo oda. „Net ir neturint jokių nusiskundimų, grynai profilaktiškai, apsilankyti dermatologo kabinete reiktų kartą metuose. Tokia yra ir PSO rekomendacija, nes kaip ir visos ligos, taip ir odos, tuo lengviau gydomos, kuo anksčiau diagnozuojamos“, – sako S. Žilinskienė.

Gydytoja apgailestauja, kad Lietuvoje labai trūksta profilaktinio požiūrio į savo sveikatą, o į gydytojus kreipiamasi tik, kai jau problema būna įsisenėjusi, todėl ir sunkiau bei ilgiau gydoma. Ji pastebi, kad šaltasis metų laikas itin tinkamas ir įvairių odos problemų invaziniams sprendimams, nes gyvename sėsliau, oda negauna saulės spindulių.

Pasak gydytojos, dažniausi pacientų nusiskundimai yra dėl alerginių odos ligų, įvairių darinių, kurie gali būti tiek gėrybiniai, tiek ir jau piktybiniai. Pasitaiko ir įvairių infekcinių odos ligų, taip pat ir venerinių susirgimų.

Gydytoja dermatovenerologė Simona Žilinskienė kviečia nepamiršti rūpintis oda ir profilaktiškai/ R. Tenio nuotr.

Neseniai prie atsinaujinusios Šančių padalinio komandos prisijungęs gydytojas urologas Lukas Mickevičius sako šią gydymo įstaigą pasirinkęs dėl jam strategiškai patogios vietos ir geros darbo atmosferos. „Nuo pirmų dienų buvau labai maloniai sutiktas tiek vedėjos, tiek dirbančių slaugytojų. Visi padeda, supažindina su esančia tvarka. Išties džiugu, kad Kauno miesto poliklinika pasitiki jaunais specialistais, kurie siekia savo žinias pritaikyti gydydami pacientus“, – sako gydytojas.

L. Mickevičius pastebi, kad iki šiol susiduria su suvokimų, kad urologas yra vien vyrų daktaras. „Norėčiau pabrėžti, kad toli gražu tai nėra tiesa. Gana didelė dalis urologų pacientų yra moterys, kurioms itin dažnai pasitaiko šlapimo pūslės uždegimai, vyresnėms – šlapimo nelaikymo epizodai. Taip pat akmenligė ir onkologinės ligos, kurios nesirenka žmonių pagal lytį“, – pabrėžia L. Mickevičius.

Jis taip pat skatina apsilankyti pas urologus ir profilaktiškai, ypač tuomet, kai atsiranda tam tikri nerimą keliantys simptomai. „Nepasakysiu nieko naujo priminęs, jog sėkmingai gydyti onkologines ligas galime tuomet, kai jas diagnozuojame kaip įmanoma anksčiau. Todėl vyrams nuo 50 metų būtina atlikti kraujo tyrimą dėl prostatos specifinio antigeno (PSA), kadangi prostatos vėžys ilgą laiką yra nekeliantis specifinių simptomų ir kliniškai pasireiškia, deja, dažnai tuomet, kai yra per vėlu“, – tikrinti prostatą profilaktiškai ragina gydytojas urologas, primindamas, kad ši patikra yra nemokama.

Gydytojas urologas Lukas Mickevičius ragina nedvejoti kreiptis į urologą tiek vyrus, tiek moteris, nes anksti diagnozuotos urologinės ligos yra sėkmingai gydomos / R. Tenio nuotr.

Susipažinkite su KMP Šančių padalinyje pradėjusiais dirbti specialistais:

Ne taip seniai KMP Šančių padalinyje pradėjo dirbti gydytojas angiochirurgas Arvydas Magalenka, konsultuojantis žmonės dėl kraujagyslių patologijų.

Poliklinikos komandą papildė mūsų kalbintas gydytojas urologas Lukas Mickevičius.

Šiuo metu Šančiuose jau dirba dvi gydytojos dermatologės – Viktorija Vaičiūnienė ir Simona Žilinskienė.

Gydytojų komandą papildė gydytojas ortopedas traumatologas Gediminas Večys.

Šančių poliklinikoje neseniai darbą pradėjo dvi gydytojos neurologės – Rūta Žukauskienė ir Jurga Kučinovienė.

Privalumas – patogi vieta

KMP Šančių padalinio vadovė gydytoja psichiatrė Rasa Marija Denisenko pastebi, kad Šančiuose pavyko pasiekti, jog pacientai neateitų anksčiau laiko, nes dėl COVID-19 siekiama, kad poliklinikoje vienu metu būtų tik tiek žmonių, kiek yra registracijų.

„Stengiamės labai tiksliai vykdyti pacientų registraciją, kad visos paslaugos būtų suteiktos taip, kaip suplanuota. Visos konsultacijos vyksta gyvai, tik atskirais atvejais – nuotoliu. Visi pacientai gauna sms priminimus, kaip jau ir sakėme, tyrimų rezultatus galima užsisakyti gauti el. paštu“, – sako vadovė.

„Mūsų gydytojai tikrai labai stengiasi dėl pacientų. Žinoma, gydytojas, slaugytojas irgi yra žmogus, jam taip pat gali skaudėti, slėgti rūpesčiai, nuovargis, todėl prašome ir pacientų atleisti, jei kurią dieną kažkas buvo ne taip gerai, kaip norėtųsi. Tačiau esu įsitikinusi, kad tokio plataus paslaugų spektro, kokį kauniečiams siūlo Kauno miesto poliklinika, niekuomet negalės užtikrinti jokia privati šeimos klinika“, – sako R. M. Denisenko.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad A. Juozapavičiaus pr. įsikūrusi gydymo įstaiga yra patogioje vietoje, šalia – nemokama parkavimo aikštelė, kurioje visuomet yra laisvų vietų. Patogu atvykti ir visuomeniniu transportu, šalia – viešojo transporto sustojimas.

Daugiau informacijos apie KMP paslaugas čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA