„Baltojo kaspino“ festivalis kviečia atkreipti dėmesį į moterų padėtį visuomenėje | Kas vyksta Kaune

„Baltojo kaspino“ festivalis kviečia atkreipti dėmesį į moterų padėtį visuomenėje

Ketvirtadienį, lapkričio 25 dieną, Kaune prasideda septintasis „Baltojo kaspino“ festivalis, kurį atidarys šokio teatro „Auros“ pasirodymas. Tai kultūrinių edukacinių renginių ciklas, skirtas tarptautinei akcijai „16 pasipriešinimo smurtui prieš moteris dienų“. Per metus policija į iškvietimus dėl smurto artimoje aplinkoje vyksta per 50 tūkstančių kartų, ir tai tėra tik ledkalnio viršūnė.

EIGE duomenimis net 60 procentų nukentėjusiųjų pagalbos nesikreipia. Statistikos duomenimis, net 85 procentai nukentėjusiųjų yra moterys, o smurto liudininkais tampa kartu su jomis gyvenantys vaikai, tuo pačiu ir jie traumuojami. Liūdniausia, kad policijos įsikišimas problemos toli gražu neišsprendžia, ji jau būna įsisenėjusi, nutraukti smurto ratą iš jo išeiti reikalauja milžiniškų pastangų ir drąsos nukentėjusioms bei didelių išteklių iš pagalbą teikiančių organizacijų.

EIGE taip pat skelbia paskaičiavimus, kad per metus šie kaštai Lietuvoje sudaro 650 mln. eurų (į šią sumą įeina nedarbingumas, paslaugos ir kiti aspektai), o smurto prieš moteris kaštai tenka visiems Lietuvos gyventojams, rašoma „Baltojo kaspino“ festivalio organizatorių pranešime spaudai. „Tik nuosekli tęstinė prevencija, įgyvendinant smurtauti verčiančių nuostatų keitimą per edukaciją nuo mažumės, galėtų pakeisti tą šokiruojančią statistiką. Mūsų festivalis keisti nuostatas padeda kultūra ir menas, o tai yra paveiku, nes smurtas prieš moteris tapęs savotiška kultūrine norma, tokia kaip „muša, nes myli“ ir panašiai“, – sako festivalio organizatorė, fondo FRIDA direktorė Daiva Baranauskė.

Šiemetinio Baltojo kaspino festivalio tema: „Išeinančios iš paraščių“. „Kiek iš mūsų esame susidūrę su spaudimu „neišsišokti”, būti tinkama mama, darbuotoja, moterimi? Amžinoji Prokrusto lova – kuri baigiasi asmenybės traumomis ar smurtu. Vis tiek – smurtu, kaip besispraustume į komentarų stiklo šukėmis kapojančią stereotipų dėžutę“, – retoriškai sako fondo FRIDA direktorė.

Visas šešiolika festivalio dienų: paskaitos, diskusijos, filmo peržiūra, jaunų menininkų tapybos darbų paroda, „Alma Litera“ naujausių knygų moterų teisių tema pristatymas su Dovile Filmanavičiūte ir Margarita Jankauskaite, leidyklos „Kitos knygos suorganizuotas Kristinos Švenčionytės performansas, įkvėptas Marinos Abramovič ir daugybė kitų renginių.

Daugiau informacijos apie festivalio programą rasite čia

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA