Buvusi parlamentaro padėjėja: su P. Gražuliu buvom artimi kaip pora | Kas vyksta Kaune

Buvusi parlamentaro padėjėja: su P. Gražuliu buvom artimi kaip pora

BNS 2021/11/25 15:38
Patricija Pachomovaitė ir Petras Gražulis / DELFI montažas

Buvusi Seimo nario Petro Gražulio padėjėja Patricija Pachomovaitė teismui teigė, kad tuo pat metu dirbo ir parlamentaro padėjėja, ir bendrovės „Judex“ komercijos direktore.

P. Pachomovaitė kaip liudytoja ketvirtadienį buvo apklausta Vilniaus apygardos teisme, nagrinėjančiame P. Gražulio bylą dėl galimo piktnaudžiavimo.

Moteris sakė, kad jai buvo susidaręs įspūdis, kad gyvenimo draugas yra „Judex“ faktinis vadovas.

„Su Petru Gražuliu buvom artimi kaip pora. Gal 2012 metais („Judex“ – BNS) įsidarbinau, kai susipažinom su Petru, kad reikalingas darbuotojas, jis pasiūlė nuvežti mane pasikalbėti dėl darbo, neatsimenu, lyg nenorėjau dirbti. Nuvažiavau su Petru į įmonę. Po kažkiek laiko pradėjau dirbti nuo administratoriaus pareigų, po kažkiek laiko į komercijos direktorės pareigas, su užsienio valstybėmis dirbau: Anglija, Airija ir t.t. – tokios buvo pareigos“, – sakė P. Pachomovaitė.

Ji patvirtino, kad tuo pačiu buvo P. Gražulio padėjėja Seime.

„Viską ką liepdavo – su renginiais, maketavimas, spaudos darbai, skrajutės. Darbo laikai buvo suderinti, buvo žinoma, kad dirbu „Judexe“, ir įmonės kadrų vadovas derino su Seime sėdinčia moterimi“, – pasakojo P. Pachomovaitė.

Ji sakė turinti omenyje moterį, kuri atsakinga už asmenų įdarbinimą Seime, o ji pati įmonėje ir Seime dirbo skirtingomis valandomis.

Patricija Pachomovaitė ir Petras Gražulis / DELFI montažas

„Judex“ kuro kortele mokėjo už partietės automobilio degalus

P. Gražulis bendrovės „Judex“ kuro kortele mokėdavo už pažįstamos moters degalus, paaiškėjo iš šios moters ketvirtadienio liudijimų parlamentaro piktnaudžiavimo byloje.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ narė Jovita Begonytė Vilniaus apygardos teisme pasakojo, kad su P. Gražuliu tikriausiai susipažino per vieną iš partijos sąskrydžių ar Prienų miesto šventę ne anksčiau nei 2015 metais.

Moteriai lankantis Vilniuje politikas kelis kartus pasinaudojo jos asmeniniu automobiliu ir paskui į kuro baką įpylė dyzelino.

„Neklausiau, kokiom lėšom, kai dovanoja. Pasirodo, reikia klausti“, – teismui sakė liudytoja. Per apklausą vykstant ikiteisminiam tyrime jai buvo parodyti vaizdo įrašai iš degalinių, juose moteris atpažino save, savo automobilį.

Vėliau moteris iš žiniasklaidos sužinojo apie Seimo nario sąsajas su įmone „Judex“, politiko naudotą „Judex“ kuro kortelę.

Buvęs šios įmonės generalinis direktorius Rimantas Kičas anksčiau yra pripažinęs, kad įmonė turėjo dvi kuro korteles, vieną turėjo jis, o kitą – tuometinė darbuotoja Patricija Pachomovaitė.

R. Kičas tvirtino negalįs paaiškinti, kokiu būdu „Judex“ kuro kortelė atsirado pas politiką.

„P. Gražulis, kaip džentelmenas, pasiūlė užpilti į mano kuro baką, aš sutikau. P. Gražulis įpylė apie 20 litrų dyzelio. Aš siūliau atiduoti pinigus, jis sakė, kad nereikia“, – 2016 metais padarytą Seimo nario paslaugą teisme prisiminė moteris.

„Judex“ / R. Tenio nuotr.

Veterinarijos instituto atstovo skambutis „Judex“ 

Teismą kaip liudytoją apklausė ir buvusį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Kauno skyriaus vadovą Vytautą Pamakštį.

„Kiek pamenu, 2015 metais gal skambutis buvo, prisistatė žmogus Petro Gražulio vardu, domėjosi mėginių pristatymu“, – prisiminė liudytojas.

Anksčiau jam buvo pateikti įtarimai dėl tyrimo protokolų klastojimo, tačiau vėliau jie buvo panaikinti.

Specialiosios tarnybos užfiksavo V. Pamakščio skambutį buvusiai įmonės „Judex“ generalinio direktoriaus pavaduotojai Rasai Tušienei.

„Judexui“ pataikiau? Žiūrėkit, turiu įspėti, pas jus trijuose buvo… (..), ar girdit?“, –  kalbėjo V. Pamakštys.

Prokuroras Rolandas Stankevičius teiravosi V. Pamakščio, apie ką jis informavo R. Tušienę ir ar tai nebuvo apie tyrimo eigą. Taip pat klausė, ar toks informavimas įėjo į jo pareigas ir taip informuodavo visas įmones.

Liudytojas atsakė, kad įmonėms paprastai buvo siunčiami protokolai.

Nuteistas dėl kyšininkavimo

2018 metais V. Pamakštys Kauno apygardos teismo nuosprendžiu buvo nuteistas už kyšininkavimą, kad nenustatytų pažeidimų dėl bakterijomis užterštos mėsos.

V. Pamakščiui už kyšininkavimą ir dokumentų klastojimą skirta 24 tūkst. eurų bauda. Vėliau nuosprendį paliko galioti Lietuvos apeliacinis teismas, jo nekeitė ir Aukščiausiasis Teismas, rodo teismų informacinės sistemos LITEKO duomenys.

Už naudojimąsi V. Pamakščio paslaugomis šioje byloje taip pat buvo nubaustos bendrovių „Nematekas“, „Kaišiadorių agrofirma“, „Norvelita“ atstovės.

Į Rusiją eksportuojamoje „Judex“ šaldyto maisto produkcijoje Rusijos pareigūnai 2015 metais aptiko listerijos bakterijų.

Kaltinamajame akte rašoma, kad Seimo narys P. Gražulis padėjo tvarkyti bendrovei „Judex“ su tuo susijusias problemas: ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, ragino duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas.

Buvęs tarnybos vadovas tvirtino, kad visuomenei buvo suformuota nuomonė, jog „Judex“ produkcijoje listerijos bakterijų būta, nors iš tiesų tokia pirminė informacija nepasitvirtino.

Papildyta 15.50 val.

P. Gražulis: „Judex“ nėra mano įmonė

P. Gražulis teigia, kad šaldytų maisto produktų įmonė „Judex“ jam nepriklauso.

„Labai norėčiau, kad būtų mano, bet ne mano“, – žurnalistams po teismo posėdžio ketvirtadienį sakė Seimo narys. Jis teigė, jog jeigu kada ir pasakęs, kad ši įmonė jam priklauso, tai tebuvę juokai.

Buvusi politiko gyvenimo draugė P. Pachomovaitė per teismo posėdį pasakojo, kad jai buvo susidaręs įspūdis, jog gyvenimo draugas yra „Judex“ faktinis vadovas. Be to, buvo paskelbti anksčiau per ikiteisminį tyrimą užfiksuoti moters parodymai, kad P. Gražulis su įmonės vadovu spręsdavo svarbius klausimus, o pats politikas vaikščiojo po įmonės cechus.

„Po daugelio įmonių cechus vaikščiojau, po baldų, langų gamybos, peliukus augina Klaipėdos rajono įmonė, kodėl nevaikščioti – įdomu pasižiūrėti“, – žurnalistams sakė Seimo narys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA