Bute Rukloje aptikta grupelė, manoma, neteisėtų migrantų | Kas vyksta Kaune

Bute Rukloje aptikta grupelė, manoma, neteisėtų migrantų

BNS 2021/11/23 10:15
Asociatyvi / / DELFI nuotr.

Pirmadienį Jonavos rajone esančiame Ruklos miestelyje bute aptikta 11, kaip manoma, neteisėtai į šalį patekusių užsieniečių.

Kaip pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), Vilniaus rinktinės pasieniečiai butą su policijos pareigūnais tikrino turėdami išankstinės informacijos.

Jame buvo sulaikyta 11, pirminiais duomenimis, suaugusių užsieniečių, apie kurių legalų patekimą į Lietuvą informacijos nėra.

Jie, pasieniečių duomenimis, nėra pasišalinę iš neteisėtų migrantų apgyvendinimo vietų.

Dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo VSAT Vilniaus rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Migrantai antradienio naktį praleido pasieniečių padalinio patalpose. Antradienį ryte tebevyko jų apklausos.

Šiemet į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

Ties Baltarusijos siena su Lenkija susitelkus gausiam skaičiui migrantų, Seimas Lietuvos pasienyje mėnesiui įvedė ir nepaprastąją padėtį.

Išvyko 321 neteisėtas migrantas

Iš Lietuvos savo noru jau išvyko arba buvo išsiųstas 321 neteisėtai į Lietuvą per Baltarusiją atvykęs migrantas, antradienį pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Kaip nurodo ministerija, praėjusią savaitę Lietuvoje lankėsi lankėsi Irako ambasados Varšuvoje delegacija – sekretoriai Ahmedas Ghanimas Abduljabbaras (Ahmedas Ganimas Abduldžabaras), Ali Jawadas Kasimas Alshami (Ali Džavadas Kasimas Alšamis) ir Sherzadas Ahmedas Mohammedas (Šerzadas Ahmedas Mohamedas).

Jie padėjo sutvarkyti 88 migrantams grįžti į tėvynę reikalingus kelionės dokumentus ir formalumus.

„Dalis jų, 30, jau išvyko penktadienį ir šeštadienį į Iraką, likę turėtų išvykti per dvi savaites. Be to, šios dienos duomenimis, dar 77 asmenys nori grįžti į savo kilmės šalis savo noru“, – rašoma VRM pranešime.

Irako diplomatai apsilankė trijose migrantų apgyvendinimo vietose: Kybartuose, Pabradėje ir Medininkuose. Į susitikimus taip pat atvyko keli migrantai iš Ruklos ir Naujininkų centrų.

„Bendradarbiaujame su Irako pareigūnais Varšuvoje dėl jų piliečių grąžinimo į kilmės šalį. Jeigu Irako piliečiai pareiškia norą grįžti, jiems išduodami kelionės dokumentai. Šie žmonės tapo nedemokratinio Baltarusijos režimo apgaulės aukomis ir jiems turi būti suteikta pagalba. Kartu siekiame, kad neteisėtos migracijos kelias per Lietuvą būtų pamirštas“, – pranešime cituojama vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

VRM teigimu, migracijos specialistai nuolat informuoja migrantus tiek apie galimybę grįžti į savo kilmės šalį, tiek apie nagrinėjamų prieglobsčio prašymų procedūrų eigą.

Lietuva yra patvirtinusi savanoriško grįžimo tvarką. Pagal ją pareiškusiems norą savanoriškai grįžti į savo šalį neteisėtiems migrantams Migracijos departamentas gali teikti finansinę paramą, jeigu jie pateikia tokį prašymą ir bendradarbiauja su institucijomis.

Sugrįžti norintiems migrantams nuperkami bilietai, taip pat išmokama 300 eurų išmoka.

VRM duomenimis, šiuo metu Lietuvoje gautas yra 3161 prieglobsčio prašymas, išnagrinėti – 2835 iš jų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA