Iššūkiu tapusios Kauno gatvės barstytos dar vidurnaktį: žiemai ruošiama gausybė technikos | Kas vyksta Kaune

Iššūkiu tapusios Kauno gatvės barstytos dar vidurnaktį: žiemai ruošiama gausybė technikos

Kas vyksta Kaune, BNS, 2021/11/23 16:39
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Antradienį iškritusiu pirmuoju sniegu labiausiai neapsidžiaugė vairuotojai. Dėl eismo įvykių ir slidaus kelio lėčiau turėję važiuoti kauniečiai vėlavo į darbus, stojo ir viešojo transporto eismas. Tuo metu, už gatvių būklę atsakingi „Kauno švaros” darbuotojai snygiui ruošėsi jau vidurnaktį – druska pagrindines miesto arterijas barstė 9 sunkvežimiai.

Kaip jau rašyta, iškritus pirmam sniegui, pasipylė avarijos. Netrukus kauniečiai suskubo spėlioti, ką veikė už Kauno gatvių valymą ir barstymą atsakingi darbuotojai.

„Įdomu būtų kelininkų poziciją išgirst nevalytų/nebarstytų gatvių klausimu. Kiek pvz. Kaunas turi kelininkų mašinų, kiek jų šįryt (ar šiąnakt) išvažiavo į gatves, nuo kelintos valandos pradėjo darbus, kokioms gatvėms teikiama pirmenybė ir kodėl tokios didelio pravažumo gatvės kaip Kovo 11-osios ar Partizanų buvo čiuožykla”, – antradienį teiravosi skaitytoja.

Anot, „Kauno švaros”, šią naktį ir paryčiais Kauno miesto gatves barstė 9 sunkvežimiai, kurie išbarstė apie 100 t druskos.

„Mūsų darbininkai į Kauno miesto gatves išsiunčiami dar prieš snygį, todėl ši naktis – ne išimtis. Pirmieji barstytuvai išriedėjo vidurnaktį ir jie iš anksto pabarstė visus Kauno miesto viadukus ir įkalnes.

Kelių barstymas / Kaunas.lt nuotr.

Dar prieš pradedant snigti, mūsų technika barstė pagrindines miesto gatves-arterijas, kuriomis kursuoja visuomeninis transportas, o apie 6.00 – 7.00 val. buvo pradėtos valyti ir mažesnio intensyvumo gatvės”, – naujienų portalui „Kas vyksta Kaune” komentavo „Kauno švaros” Viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa.

Anot jo, druskos mišinio šiandien sulaukė ir minėtos Kovo 11-osios bei Partizanų gatvės. „Šiandien Kovo 11-osios ir Partizanų gatvės buvo barstomos maždaug 6.40 val., todėl 7.00-7.30 val. ant šios gatvės jau nebuvo jokio ledo, galimai tik „šviežiai” krintantis sniegas. Šios minimos gatvės buvo valomos pagal eiliškumą”, – teigė jis.

Žiemai ruošia 23 sunkvežimius

J. Tumpos teigimu, žiemos metu Kauno miesto kelius nuo sniego ir ledo vaduos 16 sunkvežimių su priekiniais ir šoniniais sniego verstumais bei barstymo įrenginiais ir 7 sunkvežimiai tik su sniego verstuvais.

Tuo tarpu pėsčiųjų zonas valys ir barstys 14 traktorių. Viso, Kauno miestą žiemos metu turėtų švarinti virš 100 darbuotojų – techniką valdys apie 40 darbuotojų, o „rankiniu” būdu viešas erdves švarins dar apie 70 darbuotojų.

Pirmas sniegas Kaune
Pirmas sniegas Kaune / R. Tenio nuotr.

„Labai prašome vairuotojų išlikti atsargiais ir sąmoningais – pasikeitusios oro sąlygos gerokai apsunkina vairavimo sąlygas, o kartais iš pažiūros sausose gatvėse gali pasitaikyti slidžių atkarpų. Rinkitės saugų greitį, keliones planuokitės pasiliekant papildomo laiko ir svarbiausia, išlikite budrūs.

Taip pat, praleiskite gatvių ir šaligatvių valymo techniką, atkreipkite dėmesį į „Sustoti draudžiama” kelio ženklus bei esant galimybei palikite transporto priemones specialiose automobilių stovėjimo aikštelėse, o ne šalikelėse”, – prašymais ir patarimais dalijosi J. Tumpa.

Registruota daugiau eismo įvykių

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis informavo BNS, kad nuo vidurnakčio iki antradienio dešimtos ryto policijai pranešta apie 25 eismo įvykius – 19 daugiau nei pirmadienį tuo pačiu metu.

Policijos atstovas taip pat pabrėžė, kad eismo įvykių, kuriuose policijos neprireikė, galėjo būti ir daugiau.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, antradienį daug kur prisnigta iki 1-3 cm. Anot kelininkų, devintą ryto sudėtingiausios eismo sąlygos buvo vidurio bei rytų Lietuvoje.

Iškritęs sniegas – vėlyvas

Lapkričio pabaigoje, antradienį visoje Lietuvoje iškritęs pirmasis sniegas yra vėlyvas, lyginant su ankstesniais metais, sako Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) atstovas Gytis Valaika.

„Toks visoje Lietuvoje pirmas sniegas tikrai yra vėlyvas. Tiesa, pats pirmasis sniegas prieš kurį laiką dar šį mėnesį buvo pasirodęs Utenoje, Visagine. Tai formaliai pirmasis vietas tose vietose buvo, bet daugeliui žmonių tas pirmasis sniegas yra šiandien“, – BNS teigė meteorologas.

Pasak jo, ir dalyje Lietuvos kiek anksčiau iškritęs sniegas gali būti laikomas vėlyvu: „Įprastai jis turėtų būti spalio ir lapkričio sandūroje.“

„Iš vienų metų kažkokių išvadų negalima daryti, taip jau tiesiog būna. Tai nieko nepasako: nei apie klimato kaitą, nei apie kažkokius pokyčius. (…) Skirtingais metais labai skiriasi datos“, – aiškino G. Valaika.

LHMT atstovo teigimu, rytiniuose rajonuose sniegas ir išsilaikys ilgiausiai.

„Daugiausiai sniego susikaupė rytiniuose šalies rajonuose – apie Vilnių, Ukmergę, Panevėžį, Biržus, Rokiškį. Čia yra apie tris centimetrus sniego. Visoje Lietuvoje pasnigo, bet pajūryje jis jau spėjo ir ištirpti. (…) Šiluma jau plinta į rytinę dalį, tai sniegas ilgiausiai ir užsilaikys rytiniuose rajonuose – iki vakaro ar kiek ilgiau“, – sakė G. Valaika.

„Čia toks trumpalaikis sniegas, neužsilaikys per daug. Tuos, kurie laukia žiemos, galiu nudžiuginti – šeštadienį vėl sniego sulauksime“, – pridūrė jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA