Kauno savivaldybei – dar daugiau kritikos strėlių dėl planuojamo akmenų pjaustymo | Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybei – dar daugiau kritikos strėlių dėl planuojamo akmenų pjaustymo

LRT PLIUS LAIDA „7 KAUNO DIENOS“ 2021/11/22 11:15

Kaunas tvarkosi, tačiau ar Vilniaus gatvės grindinys bus tikrai pritaikytas neįgaliesiems? Planavus per visą senamiesčio gatvės vidurį granito plokštėmis iškloti juostą ratuotiems eismo dalyviams – tėvams su vežimėliais, neįgaliesiems, vėliau šio ketinimo buvo atsisakyta ir nuspręsta grindiniui naudoti jau turimą akmenį – jį pjaustant.

„Kaip savo neįgalumą pridengsi? Neįgaliais“, – savo nuomonę apie pastaraisiais mėnesiais daug kritikos sulaukusį Kauno miesto savivaldybės sprendimą pjaustyti istorinį bei unikalų Senamiesčio grindinį išsako architektas Linas Tuleikis.

„7 Kauno dienų“ pašnekovas pastebi – Vilniaus gatvės rekonstrukcija įsibėgėjo, o apie tai, kad Kauno valdančioji dauguma ją įgyvendindama nė neketina paisyti Kultūros paveldo departamento specialistų reikalavimų viešai pradėta kalbėti visai neseniai.

Anot jo, politikai ir valdininkai dėsto, esą šlifuoti šimtmečius menančius akmenis būtina, nes kitaip viena pagrindinių miesto pėsčiųjų gatve negalės komfortiškai naudotis negalią turintys žmonės.

Diskusija dėl Vilniaus gatvės grindinio

„Laisvės alėja jau kurį laiką atnaujinta, bet ar buvo padarytas auditas, skirtas įvertinti, ar sprendimai pateisino neįgaliųjų lūkesčius?“ – pastebi L. Tuleikis, pridurdamas, jog esą iš tikrųjų realūs darbai, tokie, kaip įvažiavimai į maitinimo įstaigas ar parduotuves, taip ir nebuvo padaryti.

Architekto teigimu, taip atsitiks ir su Vilniaus gatve – istorinis paveldas bus negrįžtamai sunaikintas, o patekti į įstaigų vidų neįgalieji vis tiek negalės.

Į diskusiją, kaip padaryti, kad ir grindinys būtų patogus visuomenei, ir amžių pėdsakai nebūtų prarasti, „7 Kauno dienų“ reportaže įsitraukė visuomenininkas Saulius Dambrauskas, Kultūros paveldo departamento direktorius Vidmantas Bezaras, Vilniaus gatvės rekonstrukcijos autorė Vilija Skėrienė ir kiti.

Pašnekovai pasidalino į dvi, kardinaliai priešingas stovyklas. Ką apie šį konfliktą mano JT atstovas prof. Jonas Ruškus.

„Kas vyksta Kaune” primena, kad lapkričio 12 dieną aktyvių kauniečių būrys susirinko Rotušės aikštėje, kur pristatytas nulygintas tarpukario grindinys, kokiu savivaldybė nori išgrįsti visą Vilniaus gatvę.

7 Kauno dienos sekmadienį 11.30 per LRT Plius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA