Koronaviruso atmainų ieškos nuotekose | Kas vyksta Kaune

Koronaviruso atmainų ieškos nuotekose

BNS 2021/11/20 20:21
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuva ketina pradėti nuotekų stebėseną didžiuosiuose miestuose, ieškant koronaviruso ir jo atmainų. Tai numatyta šią savaitę sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patvirtintame SARS-CoV-2 viruso ir jo atmainų buvimo nuotekose stebėsenos tvarkos apraše.

„Tikimasi, kad SARS-CoV-2 viruso ir jo atmainų buvimo nuotekose stebėsena prisidės aptinkant nenustatytus protrūkius, leis stebėti jų dinamiką, plitimo tendencijas, galimą COVID-19 ligos pradžią ar atsinaujinimą“, – BNS sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Justina Petravičienė.

„Kitaip tariant, tai yra dar vienas šaltinis, kuris galėtų suteikti papildomos informacijos, valdant COVID-19 plitimą, prognozuojant artėjančias bangas, taip pat atliekant kitų užkrečiamųjų ligų epidemiologinę priežiūrą“, – tvirtino ji.

Pagal patvirtintą aprašą, nuotekų mėginiai bus imami vieną–du kartus per savaitę, atsižvelgiant į epideminę situaciją šalyje ir į epidemiologo sprendimą.

Nuolatinė stebėsena numatyta Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, imant mėginius viešųjų geriamojo vandens tiekėjų ir nuotekų tvarkytojų valymo įrenginiuose. Kituose miestuose – Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Tauragėje, Telšiuose, Utenoje ar kitur – mėginiai bus imami esant poreikiui.

Paimtus mėginius tirs Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Ji turės geriamojo vandens tiekėjus ir nuotekų tvarkytojus aprūpinti būtinomis priemonėmis.

Tyrimų rodikliai apie SARS-CoV-2 viruso ir jo atmainų buvimą nuotekose nedelsiant bus perduoti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui. Šis mažiausiai du kartus per mėnesį privalės analizuoti ir jais vadovautis priimdamas sprendimus dėl COVID-19 ligos valdymo priemonių.

Nuotekų tyrimai ieškant koronaviruso kitose šalyse jau atliekami.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA