Prie vakcinavimo centrų tįsta norinčių gauti sustiprinančią dozę eilės | Kas vyksta Kaune

Prie vakcinavimo centrų tįsta norinčių gauti sustiprinančią dozę eilės

delfi.lt / Giedrė Balčiūtė 2021/11/19 18:59
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pabandę užsiregistruoti skiepams nuo koronaviruso vilniečiai stebėjosi, kaip mažai Vilniuje likę laisvų vietų. Gali būti, kad taip nutiko, kai galimybės pasiskiepyti sustiprinančiąja vakcinos nuo koronaviruso doze, padaugėjo norinčiųjų kuo greičiau gauti trečiąjį skiepą. Eilės nutįso ir prie kai kurių kitų miestų vakcinacijos centrų, todėl gyventojų prašoma registruotis skiepams iš anksto.

Kaune populiarėja „Moderna“ vakcina

Norinčiųjų pasiskiepyti antplūdis stebimas ir Kaune. Lapkričio 18-ąją Kauno Vakcinacijos centre pasiskiepijo 1313 žmonių.

„Srautai tikrai padidėjo, prieš kelias savaites vidutiniškai buvo suskiepyta 4 tūkst., užpraėjusią savaitę mes jau suskiepijome 6 tūkst., praėjusią savaitę irgi buvo matomas padidėjimas.

Kiekvieną rytą yra stebimos eilės, kiek yra užsiregistravusiųjų. Per dieną tas skaičius labai ženkliai išauga. Vidutiniškai dabar per dieną paskiepija iki 1500 žmonių“, – aiškino Kauno Vakcinacijos centro vadovė Iveta Dubrova.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Milda Labašauskaitė pastebėjo, kad skiepijimo tempai auga tiek miesto sveikatos priežiūros įstaigose, tiek ir Ledo rūmuose.

„Klinikos, sveikatos bei kraujo tyrimų centrai, kurie įsitraukė į kauniečių vakcinavimo procesus, didina užsakomas dozes, o Ledo rūmuose praėjusią savaitę, palyginti su ankstesne, paskiepyta beveik dukart daugiau miestiečių. Vien per vakar buvo paskiepyta daugiau kaip 1800 gyventojų“, – teigė pašnekovė.

Ledo rūmų vakcinavimo centras darbo dienomis, nuo 8 iki 15 val., skiepija gyventojus tik su išankstine registracija, o nuo 15 iki 19.30 val. – tiek su išankstine registracija, tiek be jos. Dėl didelio norinčiųjų vakcinuotis skaičiaus – pirmiausia priimami užsiregistravę gyventojai, o tiems, kurie nėra to padarę – gali tekti palaukti eilėje.

Mažesni centrai gyventojus arba išskirtinai savo pacientus priima skiepytis tik paskirtu laiku. Pilną sveikatos priežiūros įstaigų sąrašą, kontaktinius duomenis ir adresus galima rasti portale.

Be Ledo rūmų vakcinavimo centro Kaune veikia dar 25 centrai – jie išsidėstę skirtinguose miesto rajonuose.

„Šiuo metu kalbamės ir padedame dėliotis algoritmus dar kelioms įstaigoms, kurios į skiepijimo procesus planuoja prisijungti gruodį“, – žadėjo M. Labašauskaitė.

Kaip sakė I. Dubrova, šiuo metu Kaune yra „Comirnaty“ (gamintojo „BioNTech ir Pfizer“), „Spikevax“ (gamintojo „Moderna“), „Janssen“ ir „Vaxzevria“ ( gamintojas „AstraZeneca“) vakcinų. Suplanuotų vakcinos dozių Kaune yra pakankamai.

„Remiantis pastarųjų dienų statistika, sustiprinančiąją doze per dieną pasiskiepija iki 700 žmonių, dauguma skiepijasi „Comirnaty“ vakcina, tačiau pastebėta, kad per pastarąsias dienas daugėja besiskiepijančiųjų ir „Spikevax“ vakcina“, – kalbėjo Kauno Vakcinacijos centro vadovė.

Vilniuje – eilės, kokių nebuvo nuo vasaros

Portalas „Delfi“ jau rašė, kad ketvirtadienio vakarą prie Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ įsikūrusio vakcinavimo centro dėl to nusidriekė ilgiausia žmonių eilė.

Kaip sakė „Litexpo“ vakcinavimo centro koordinatorius Darius Ulickas, vos paskelbta apie galimybę pasiankstinti sustiprinančios dozės suleidimą, sulaukta norinčių pasiskiepyti žmonių antplūdžio.

Pavyzdžiui, ketvirtadienį, pokalbio su D. Ulicku metu, „Litexpo“ įsikūrusiame vakcinavimo centre jau buvo pasiskiepiję 2 tūkst. žmonių ir dar laukė 400 nesuleistų vakcinos dozių. Iki to paprastai per dieną būdavo paskiepijama iki 1500 asmenų.

Vilniaus vakcinacijos koordinatorius Kipras Krasauskas patvirtino, kad šią savaitę sostinėje stebimas gerokai išaugęs norinčiųjų pasiskiepyti skaičius.

„Žinoma, prie srautų padidėjimo prisidėjo galimybė visiems pilnamečiams gyventojams pasiskiepyti sustiprinančiąja vakcinos doze. Didelis norinčiųjų skiepytis srautas tik įrodo, kad gyventojai pasiryžę įveikti koronavirusą ir tai sukelia papildomo optimizmo.

Verta pažymėti, kad Vilniuje skiepijimo vietų daugėja kiekvieną savaitę ir dabar jų yra virš pusės šimto. Suprantame, kad gyventojai jau įprato prie pagrindinio miesto vakcinacijos centro „Litexpo“, tačiau stengiamės užtikrinti, kad gyventojai pasiskiepyti galėtų kuo arčiau namų, visas skiepijimo vietas galima rasti vakcina.vilnius.lt“, – nurodė K. Krasauskas.

Pastarosiomis dienomis visame Vilniuje per dieną paskiepijama apie 4000 gyventojų – tokio skaičiaus, anot D. Krausausko, nebuvo nuo vasaros.

„Vien „Litexpo“ vakcinavimo centre paskiepyta 2700 gyventojų, o iš visų besiskiepijančiųjų 75 proc. sudarė sustiprinančiosios dozės. Vertindami situaciją, norinčius pasiskiepyti „Litexpo“ raginame registruotis iš anksto telefonu 1808 arba internetu 1808.lt. Registracija reikalinga besiskiepijančiųjų srauto įvertinimui ir valdymui“, – aiškino pašnekovas.

Klaipėdoje eilių nėra

O štai uostamiestyje, anot Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos Rožės Perminienės, eilių nėra, nes čia veikia platus skiepijimo vietų tinklas.

Tiesa, norinčiųjų pasiskiepyti srautas išaugo: „Šiuo metu pastebime išaugusį srautą. Per ketvirtadienį iš viso paskiepyti 969 klaipėdiečiai (iš jų 734 atvyko revakcinacijai), o, pavyzdžiui prieš savaitę, praėjusį ketvirtadienį, skiepijosi 593 gyventojai (iš jų revakcinuoti buvo 333 asmenys)“, – portalui „Delfi“ sakė Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vadovė.

„Skiepijama ne tik vakcinacijos centre, bet ir pirminės sveikatos priežiūros centruose, taip pat „Klaipėdos Akropolyje“ esančioje „Eurovaistinėje“, mobilių medikų komandų išvykų metu“, – vardijo R. Perminienė.

Anot specialistės, pasiskiepyti be registracijos galima Klaipėdos vakcinacijos centre kiekvieną darbo dieną nuo 13 iki 15 val., ketvirtadieniais – visą dieną. Be registracijos galima pasiskiepyti ir mobilios medikų komandos išvykų metu, taip pat kiekviename šeimos gydytojo centre, susitarus pacientui ir įstaigai patogų vakcinacijos laiką.

„Vakcinacijos centras, prieš prasidedant vakcinacijai trečiąja doze, tam iš anksto pasiruošė ir dar labiau išplėtė darbo apimtis, atidarydamas daug laikų vakcinacijai.

Pavyzdžiui, šiam šeštadieniui Klaipėdos vakcinacijos centre dar yra daugiau nei 500 laisvų vietų, kitai savaitei dar neužimta apie 90 proc. vietų – kasdien dar gali užsiregistruoti daugiau nei po 1000 gyventojų. Žmonės dažnai registruojasi likus dienai ar kelioms iki pageidaujamos datos, tad laisvų vietų kitai savaitei dar daug“, – sakė R. Perminienė.

Paklausta, kiek ir kokių vakcinos dozių yra, R. Perminienė vardijo: „Šiuo metu gamintojo „Pfizer-Biontech“ turime 4291, „AstraZeneca“ – 724, „Moderna“ – 928, „Johnson and Johnosn“ – 638 vakcinos dozes“.

Ketvirtadienį Klaipėdoje pakartotinai pasiskiepijo 734 asmenys: iš jų „Pfizer-Biontech“ gamintojo vakcina – 611, „Moderna“ – 30, „Johnson and Johnson“ – 93.

Šiauliuose skiepija visos asmens sveikatos priežiūros įstaigos

Šiaulių mieste norinčiųjų pasiskiepyti eilės taip pat nesusidarė, nors, Statistikos departamento duomenimis, ketvirtadienį buvo paskiepyti 588 šiauliečiai, taigi rautas šiek tiek išaugo.

Sustiprinančiąja doze ketvirtadienį paskiepyti 441 šiaulietis, pasirinko „Pfizer-BioNTech“ gamintojo vakciną „Comirnaty“.

Šiuo metu Šiauliuose skiepija visos asmens sveikatos priežiūros įstaigos – tiek viešosios, tiek privačiosios. Visur būtina išankstinė registracija.

Šiauliuose kol kas yra visų keturių gamintojų vakcinų ir jų kiekis, anot Šiaulių miesto savivaldybės sveikatos specialistų, tikrai pakankamas.

Panevėžyje skiepijimo apimtys padidėjo 35–40 proc.

O Panevėžyje kartais susidaro eilės iki 10 žmonių, kadangi neregistruotus asmenis čia skiepija darbo dienomis nuo 11 iki 19 val.

„Skiepijame Vakcinavimo centre, esančiame Panevėžio centre, adresu Laisvės a. 18. Išankstinė registracija rekomenduojama visiems gyventojams, nes tai paspartina patį skiepijimo procesą.

Darbo dienomis Vakcinavimo centre priimame ir neregistruotus gyventojus nuo 11 iki 19 val. Atsižvelgiant į gyventojų srautus (labiau padidėjus skiepijimo apimtims) svarstysime klausimą dėl neregistruotų asmenų skiepijimo laiko keitimo ar sustabdymo“, – portalui „Delfi“ komentavo Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vyriausioji komunikacijos specialistė Loreta Kaškelienė.

Anot pašnekovės, šiuo metu Panevėžyje yra pakankamai visų Lietuvoje registruotų vakcinų. Įvertinus poreikį, atsargos papildomos kiekvieną savaitę.

Norinčiųjų pasiskiepyti panevėžiečių srautas šiuo metu irgi yra išaugęs.

„Vakar vakcinavimo centre paskiepyta apie 700 asmenų. Palyginti su ankstesniu laikotarpiu, skiepijimo apimtys padidėjo 35–40 proc.“, – sakė Panevėžio savivaldybės atstovė.

Pašnekovė pridūrė, kad pastarąją savaitę didžiausią srautą sudaro asmenys, skiepijami sustiprinamąja doze.

„Iki vakar dienos šie asmenys sudarė apie 70 proc. visų paskiepytų asmenų, vakar dienos duomenimis – apie 85 proc. Tikslių skaičių neturime, tačiau dauguma renkasi „Pfizer-BioNTech“ vakciną“, – pastebėjo L. Kaškelienė.

Alytuje palaukti skiepo gali tekti rytais ir prieš pietus

Alytaus miesto savivaldybės administracijos vyriausiasis specialistas (savivaldybės gydytojas) Povilas Jagelavičius pasakojo, kad Alytuje, paankstinus revakcinaciją, skiepijimo apimtys išaugo daugiau nei 2 kartus.

„Šiuo metu mieste norinčiųjų pasiskiepyti eilės nesiformuoja, tačiau atvykusiems 8 val. ryte arba prieš pietų pertrauką asmenims reikia šiek tiek palaukti, kol jie bus paskiepyti.

Išankstinė registracija skiepų centre nėra būtina. Svarbu pabrėžti tai, kad Alytaus mieste galima pasiskiepyti visose pirmo lygio asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Jeigu norima pasiskiepyti jose, reikia užsiregistruoti iš anksto nurodytais kontaktais“, – patarė P. Jagelavičius.

Anot pašnekovo, šiuo metu skiepų centre yra pakankamai vietų užsiregistruoti. Pvz., kitai savaitei yra beveik 1500 vietų norintiems pasiskiepyti gamintojo „Pfizer-BioNTech“ vakcina.

„Alytaus miestas turi pakankamai visų rūšių vakcinų, stygiaus nejaučiame“, – kalbėjo savivaldybės gydytojas, patikslinęs, kad ketvirtadienį Alytuje buvo paskiepytas 441 asmuo, iš jų sustiprinančiąja doze pasiskiepijo 383, antra doze – 40, o pirma – 18 asmenų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA