Nuo pirmadienio į parduotuves, viešąjį transportą ir kitas viešas vietas – tik su medicinine kauke | Kas vyksta Kaune

Nuo pirmadienio į parduotuves, viešąjį transportą ir kitas viešas vietas – tik su medicinine kauke

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvoje sparčiai plintant koronaviruso delta atmainai, kuriai perduoti užtenka ir trumpesnio laiko, ir mažesnio viruso kiekio, nuspręstą griežtinti apsauginių veido kaukių dėvėjimo tvarką viešose vietose ir atsisakyti medžiaginių bei savadarbių veido apsaugos priemonių. Nuo pirmadienio prekybos, paslaugų teikimo ir kitose vietose, kuriose kaukės yra būtinos, bus privaloma dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius.

Kaip skelbiama Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešime, medicininių kaukių arba respiratorių (toliau – kaukės) dėvėjimas priskiriamas prie labai svarbių ir efektyvių COVID-19 ligos prevencijos priemonių. Pagal Europos standartus pagamintos veido apsaugos priemonės geriausiai mažina užsikrėtimo koronavirusu riziką ir geriausiai sulaiko žmogaus į aplinką iškvepiamus lašelius.

Kad užtikrintų efektyvią apsaugą, kaukė turi būti dėvima tinkamai: ji turi dengti nosį, burną ir smakrą ir turi būti periodiškai keičiama. Vienkartines kaukes galima dėvėti tik vieną kartą, jas keisti būtina kas 3–4 val. arba kai sudrėksta.

Reikalavimas dėvėti kaukes netaikomas neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (tokiu atveju rekomenduojama dėvėti veido skydelį). Kaukių leidžiama nedėvėti asmenims, kai jie sportuoja ar paslaugos teikimo metu, kai paslaugos negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke, kitais sprendimuose numatytais atvejais.

SAM primena, kad kitos nemedicininės COVID-19 ligos prevencinės priemonės taip pat yra labai svarbios. Gyventojams rekomenduojama dažniau plauti arba dezinfekuoti rankas, viešose vietose laikytis bent dviejų metrų atstumo nuo aplinkinių, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, dažniau vėdinti patalpas ir kt.

„Maxima“ kaukes dalins nemokamai

„Šiuo metu mūsų prioritetas – darbuotojų ir pirkėjų saugumo užtikrinimas. Dėl to vadovaudamiesi Vyriausybės reikalavimu nuo lapkričio 15 d. į visas „Maxima” parduotuves klientai galės užeiti tik su respiratoriais arba vienkartinėmis medicininėmis kaukėmis. Tokių neturintiems, pastarąją išskirsime nemokamai”, – sako „Maximos” komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Kaukės pirkėjams paprašius bus išduodamos informacijos kasose, taip pat jas galima bus gauti pas darbuotojus, kurie reguliuoja srautus, tikrina galimybių pasus. Mažesnėse parduotuvėse, kuriose informacijos kasų nėra, kaukės bus dalijamos vienoje iš įprastų kasų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA