Kauniečiai susirūpinę dėl savo sveikatos: ar tai ne asbesto stogas? | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai susirūpinę dėl savo sveikatos: ar tai ne asbesto stogas? papildyta AAD komentaru

Griaunamas pastatas su absbesto stogo danga

Trečiadienio rytą žinomas Kauno fotomenininkas Jonas Danielevičius savo socialinio tinklo profilyje pasidalino nuotrauka su Šančiuose griaunamo pastato vaizdu. Joje aiškiai matyti ekskavatoriaus kaušo pradraskyta skylė stoge, kurio lakštai primena asbestą. Jei tokiu būdu yra ardomas asbesto stogas – tai grubus aplinkosaugos pažeidimas, kurio kaina – ilgalaikiai pakenkimai žmonių sveikatai.

Susisiekus su J. Danieliavičiumi paaiškėjo, kad maždaug po valandos nuo griovimo pradžios, darbai dėl nežinomų priežasčių buvo sustoję. Tačiau objekte apsilankęs „Kas vyksta Kaune“ fotografas Rokas Tenys iš ten dirbančių statybų vykdytojų sužinojo, kad galimai ardomas stogas – ne asbesto, o dengtas jau šiuolaikinėmis, žmonių sveikatai nepavojingomis plokštėmis.

Dėl šio atvejo portalas „Kas vyksta Kaune“ pateikė užklausą Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Kauno valdybos Kauno aplinkos apsaugos inspekcijai, gavę jų atsakymą, publikaciją papildysime.

Juozapavičius pr. 29C esantis namas, pasak vietinių gyventojų – tai buvusių Šančių kareivinių garažas, kuris buvo privatizuotas ir vienoje jo dalyje kurį laiką veikė automobilių dalių parduotuvė, kitoje – konditerijos cechas. Pasak šančiškių, jau prieš kurį laiką sužinota, kad vietoje šio pastato bus statomas gyvenamasis namas. Tačiau dalis jo, kurioje vystoma konditerijos veikla, galimai bus išsaugota.

Asbesto poveikis – ilgalaikis

Kad asbesto stogų ardymas turi būti atliekamas laikantis labai griežtų aplinkos apsaugos reikalavimų, portalas yra rašęs prieš metus, kuomet nesilaikant jokių taisyklių buvo griaunama art deco stiliaus vila Perkūno alėjoje, o brutaliai daužomo asbestinio stogo dulkės dideliu sluoksniu gulė į tankiai apgyvendinto prestižinio Kauno rajono gyventojų kiemus, pieveles ir vaikų žaidimų aikšteles bei „apdulkino“ dalį netoliese plytinčio Ąžuolyno parko.

Tuo metu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė Irma Drukteinienė teigė, kad kol asbesto turintys statiniai ar gaminiai yra neliečiami, asbestas didesnio pavojaus nekelia, tačiau visai kitaip yra, kai asbestą pradedama laužyti, pjaustyti ir pan.

„Griaunant statinius, keičiant šiferinę stogų dangą, laužant, pjaustant šiferį, ar kitaip apdorojant asbesto turinčius gaminius, aplinkoje pasklinda labai smulkūs plaušeliai, kurie gali sukelti tokias ligas, kaip asbestozė, plaučių vėžys, mezotelioma (krūtinplėvės ir pilvaplėvės vėžys), rečiau skrandžio, storosios žarnos vėžys“, – teigė I. Drukteinienė.

Griaunamas pastatas su absbesto stogo danga
Užfiksuotose nuotraukose stogo danga labai primena asbesto, liaudyje vadinamo šiferio plokštes / R. Tenio nuotr.

Keli poveikio tipai

Pasak visuomenės sveikatos specialistės, asbesto poveikis žmogaus sveikatai gali būti tiesioginis ir netiesioginis. Tiesioginis poveikis dažniausiai pasireiškia profesinio kontakto metu, kai dirbama su asbesto turinčiais gaminiais. Tačiau ne mažiau pavojingas ir netiesioginis asbesto poveikis, kai plaušeliai į žmogaus kvėpavimo takus patenka būnant patalpoje, kurioje yra asbesto, arba būnant lauke, kai statinių paviršiuje esantis asbestas, veikiamas atmosferos veiksnių, suyra į plaušelius.

Tuo metu Perkūno al. 11 brutaliai daužyto asbesto stogo procesą komentavusi VDI Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus vyriausiosios darbo inspektorė Rita Zubkevičiūtė teigė, kad ardant asbestinius stogus reikia kiek įmanoma vengti asbestcemenčio dangos (šiferio lakštų) laužymo ir trupinimo. Taip pat užtikrinti, kad danga nuolat būtų sudrėkinta. R. Zubkevičiūtė komentavo, kad reiktų atsargiai pašalinti šiferio lakštus laikančias vinis ir jas patalpinti į atliekų konteinerį bei laikytis kitų saugumo reikalavimų.

Daugiau rekomendacijų galite rasti publikacijoje apie Perkūno al. 11 griautą vilą, kurią teismo sprendimu savininkas privalės atstatyti.

Papildyta lapkričio 11 dieną 10.47 val.

„Kas vyksta Kaune” žiniomis, vakar Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai skubiai nuvyko į griaunamo pastato teritoriją. Vietoje nustatyta, kad buvo pradėti namo griovimo darbai, tačiau patikrinimo metu darbai nebuvo vykdomi.

„Pareigūnai apžiūrėję griaunamą pastatą, įpareigojo namo savininką vykdyti griovimo darbus pagal aplinkosauginius reikalavimus, t. y. rūšiuoti atliekas, imtis apsauginių priemonių ardant stogą. Šiuo metu aplinkosaugininkai aiškinasi ar stogas turi asbesto. Taip pat aplinkosaugininkai atliks ir tolimesnius vietos patikrinimus, kad griovimo darbai vyktų pagal aplinkosauginius reikalavimus”, – portalui teigė AAD atstovai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA