Siekia griežtinti kaukių dėvėjimo reikalavimus | Kas vyksta Kaune

Siekia griežtinti kaukių dėvėjimo reikalavimus

delfi.lt 2021/11/09 20:17
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo spalio 1 d. apsauginių kaukių dėvėjimas privalomas didelėse parduotuvėse ir prekybos centruose, tačiau įsigaliojus naujam sugriežtinimui, prekybininkai privalėtų užtikrinti, kad gyventojai dėvėtų tik medicinines kaukes ar respiratorius. Prekybos centrai jau seniai prie įėjimo nemokamai dalija šias priemones ir rekomenduoja jas pasikeisti, tačiau to nesiima didieji prekybos tinklai.

Pirmadienį Vyriausybėje buvo pristatyti nauji siūlymai, kaip būtų galima sugriežtinti COVID-19 prevencijos priemones. Vienas iš svarstomų sugriežtinimų – įpareigojimas visiems gyventojams dėvėti tik medicinines kaukes ar respiratorius.

Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, prekybininkai turi užtikrinti, kad vyresni nei 6 metų amžiaus pirkėjai dėvėtų nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, t. y. veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones, kurios priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną.

Šiuo metu nėra kontroliuojamos apsaugos priemonių pasirinkimas, tad gyventojai kartais ateina prisidengę šaliku ar medžiaginėmis kaukėmis.

Kaukę gali gauti prie informacijos

Prekybos tinklas „Maxima“ pastebi, kad dauguma pirkėjų jau dabar naudoja medicinines veido kaukes. Tačiau, jeigu reikia, pirkėjai gali kreiptis į informacijos kasą ir ją gauti.

„Jei privalomas medicininės kaukės ar respiratoriaus dėvėjimas taps dar viena priemone, tikimės, kad pirkėjai elgsis sąmoningai ir laikysis šios tvarkos. Iš savo pusės esame pasirengę pirkėjams, esant poreikiui, duoti medicininę veido kaukę“, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Prie įėjimo kaukių nedalija

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė taip pat pastebi, kad dauguma pirkėjų ir šiuo metu dėvi medicinines kaukes ar respiratorius. Taip pat ir parduotuvių personalas, kuriam dėvėti, pagal numatytus norminius aktus, medicinines kaukes yra privaloma. Tačiau prie įėjimo medicininės kaukės čia nedalijamos, jų galima įsigyti parduotuvėje.

„Mes suprantame ir palaikome valstybės politiką kuo greičiau ir efektyviau suvaldyti pandemiją. Priimtus teisės aktus vykdome ir vykdysime. Greičiausiai kontrolė būtų lygiai tokia kaip dabar, kai prižiūrima, kad mūsų klientai dėvėtų apsaugines kaukes parduotuvėse“, – komentuoja V. Budrienė.

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė sako, kad parduotuvėse kaukės prie įėjimo taip pat nedalijamos, nes pirkėjai prie šios tvarkos jau yra įpratę, ir nesusipratimų, kai būtų bandoma į parduotuvę patekti be kaukės, esą beveik nepasitaiko.

„Šiuo metu, kaip ir numatyta teisės aktuose, prašome pirkėjų turėti burną ir nosį dengiančias priemones bei tinkamai jas dėvėti. Jei būtų priimti sugriežtinti kaukių dėvėjimo reikalavimai, žinoma, atsižvelgtume į juos ir vykdytume“, – pažymi ji.

„Rimi Lietuva“ vadovė ryšiams su visuomene Gabrielė Šerėnienė pabrėžia, kad prekybos tinklas laikosi nustatytų pandemijos valdymo priemonių ir stengiasi užtikrinti, kad lankydamiesi „Rimi“ parduotuvėse žmonės visada išliktų saugūs.

„Tai susiję ir su tuo, kad tik kaukes turintys pirkėjai gali patekti į parduotuves – mūsų darbuotojai primena šią taisyklę įeinantiems ir kaukes neteisingai dėvintiems asmenims prekybos salėje. Pastebime, kad dauguma pirkėjų yra geranoriški, kaukes dėvi ir jų būtinumu neabejoja.

Pasitaiko atvejų, kai atvykę į parduotuves žmonės tiesiog pamiršta kaukes, tačiau tokioje situacijoje mes galime tik paprašyti sugrįžti pas mus jau pasirūpinus tinkama apsauga.

Šiuo metu neturime informacijos apie rekomendacijas, kuriomis vadovaujantis turėtume pirkėjams patarti vietoje medžiaginių dėvėti medicinines kaukes, jeigu jos atsiras – atitinkamai vadovausimės savo veikloje“, – komentuoja prekybos tinklo atstovė.

Į parduotuvę neįleistų

„Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis sako, kad prekybos tinklas laikytųsi griežtesnių priemonių ir į parduotuves be medicininių kaukių ar respiratorių gyventojų neįleistų.

„Jei valdžia taip nuspręs, tai taip ir bus (asmuo neįleidžiamas – Delfi). Jei valdžia priima sprendimą, mes jį turime vykdyti. Galbūt reikėtų pagalvoti, ar dalinti medicinines kaukes prie įėjimo“, – svarsto pašnekovas.

Anot jo, jei prie įėjimo lankytojams reikėtų dalyti kaukes, tai sukeltų nepatogumų.

„Tačiau patys žmonės jau seniausiai apsirūpinę kaukėmis, jos nebėra deficitas. Patys gali jų turėti. Labai retai kada bando patekti pirkėjas be kaukės, tada jis įspėjamas ir neįleidžiamas“, – pažymi D. Ryliškis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA