Psichologo konsultacijas projekte „Normalu, jei neramu“ priėmusi paauglė: „Nėra gėdinga jausti nerimą, ryžtis su juo kovoti – drąsu“ | Kas vyksta Kaune

Psichologo konsultacijas projekte „Normalu, jei neramu“ priėmusi paauglė: „Nėra gėdinga jausti nerimą, ryžtis su juo kovoti – drąsu“

Organizatorių nuotr.

Vis dažniau gydytojų kabinetus peržengia gyventojai, besiskundžiantys besidaužančios širdies, nuolatinio nerimo ar net pykinimo simptomais. Ištyrus fizinę sveikatą paaiškėja, jog problema visai ne kūne, o streso, įvairių traumų ar patirčių nualintose mintyse. Psichologines krizes išgyvenę žmonės atviri: tiesiausias kelias išsilaisvinti iš nerimo ir panikos atakų – atviri pokalbiai ir konsultacijos su psichologais. Susidūrus su jų poreikiu, kauniečiai kviečiami pasinaudoti nemokama psichologinių konsultacijų programa „Normalu, jei neramu“.

Padeda mąstyti kitaip

26 metų amžiaus kaunietis Karolis (vardas – pakeistas) karantino metu susidūrė su neapleidžiančiu nerimo bei vienišumo jausmu. Netekęs darbo ir užsiregistravęs Užimtumo tarnyboje, vaikinas atkreipė dėmesį į viename tarnybos specialisto laiške jį pasiekusią informaciją – nemokamas psichologo konsultacijas projekte „Normalu, jei neramu“. Šiandien Karolis teigia, kad profesionali pagalba yra bene efektyviausias kelias išsivaduoti iš slegiančios emocinės krizės.

„Eidamas pas psichologą tikėjausi tiesiog atrasti atsakymus ir numalšinti nerimą. Man buvo naujiena išgirsti, kad ne visi psichologai tinka ir reikia įdėti pastangų atrandant savąjį, tačiau man tai pavyko iš karto. Psichologė klausinėjo klausimų, šnekėjo paprastais ir suprantamais žodžiais, teigė, jog tiesiog reikia kalbėti apie tai, kas slegia, ir išties, ji pastebėdavo, jog kartais meluoju, kad VISKAS YRA GERAI. Su tam tikrais klausimais ir ramiu tonu priėjo iki mano išsipasakojimų“, – pasakoja Karolis.

Vaikinas pažymi, kad psichologės kabinete, būdavo ir sunkių momentų, tačiau jų nauda – neginčijama.

„Lankytis pas psichologą man patikdavo, nes, atrodo, pasipasakojęs gauni atsakymus, o psichologas tiesiog padeda mąstyti kitaip. Būdavo atvejų, kai sunku ištarti žodį, pradedu tempti lūpą, ašaros renkasi, bet tai tik reiškia, kad specialistas surado tą mano tašką, kurį reikia išjudinti“, – sako Karolis.

Patekusius į psichologinę krizę Karolis drąsina ieškoti profesionalios pagalbos ir kitus, patekusius į emocinę krizę – tai nei juokinga, nei gėdinga.

„Visiems, kurie lankysis pas psichologą, linkiu klausyti širdies ir kalbėti tai, kas yra galvoje. Tik taip psichologai mums galės padėti. Tai nėra gėdinga ir, manau, Lietuvoje galėtų dar labiau edukuoti žmones, jog psichologas – tai pagalba, o jos kreipimasis nėra susijęs su kažkokia liga ar pajuoka“, – teigia vaikinas.

Užburtas nerimo ratas

Sustiprėję panikos priepuoliai ir nuolatinis nerimas karantino metu tapo ir penkiolikmetės kaunietės Sandros (vardas – pakeistas) kasdienybe. Mergina atvira – pasiryžti praverti psichologo duris buvo ne tik sunku, bet ir, iš pažiūros, netikslinga.

Nemokamas psichologo konsultacijos – „Normalu, jei neramu“ / Kauno VSB nuotr.

„Pradžioje į konsultacijas žiūrėjau labai skeptiškai, tačiau pradėjus jas lankyti aplinka pasirodė labai jauki ir saugi, o psichologė – profesionali. Psichologė nurodė keletą man anksčiau negirdėtų, tačiau labai efektyvių būdų susitvarkyti su panikos priepuoliais, padėjo drąsiau eiti į naują mokyklą ir geriau valdyti savo nerimą“, – atskleidžia Sandra.

Anot moksleivės, panikos priepuolius išgyvenantiems asmenims psichologo pagalba yra vienas efektyviausių būdų susigrąžinant normalią emocinę savijautą.

„Man psichologinis konsultavimas yra puikus būdas išlipti iš užburto nerimo rato ir sužinoti naujų būdų kovai su nemaloniais veiksniais. Nors žengti pirmą žingsnį išties nelengva, manau, kad nėra gėdinga jausti nerimą, o ryžtis su juo kovoti – drąsu“, – sako mergina.

Išmokė pasakyti „NE“

Dėl kūno neapleidžiančių, sunerimti vertusių simptomų, 23 metų amžiaus kaunietė Izabelė (vardas – pakeistas) aplankė ne vieną gydytoją, kol galiausiai priėjo išvados – problema ne kūne, o mintyse.

„Kankino nuolatinis nerimas, pykinimas, širdies permušinėjimai. Negalėjau nieko daryti, net indus išsiplauti buvo iššūkis. Iš pradžių galvojau, kad tai fiziškai sutrikęs organizmas ir kreipiausi į įvairiausius gydytojus, kol galiausiai supratau, kad blogi dalykai dedasi galvoje ir kol jų nesusitvarkysiu, tai fizinė sveikata nepagerės. Tada, pamačiusi straipsnį portale „Kas vyksta Kaune“, nusprendžiau kreiptis pagalbos“, – sako mergina.

Perskaičiusi apie panašias kitų žmonių patirtis bei jiems padėjusius sprendimus, Izabelė susisiekė su Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro psichologe nemokamoms konsultacijoms.

„Tikėjausi rasti atsakymą į klausimą, iš kur kyla tas nerimas. Teko giliai pasikapstyti praeityje, nagrinėti įvairiausias kasdienes situacijas. Eigoje viskas kinta, nes kuo giliau kapstai, tuo daugiau klausimų iškyla ir viskas pakrypsta skirtinga linkme. Atrandi neatrastus dalykus, apie kuriuos anksčiau net nesusimąstydavai“, – pasakoja Izabelė.

Būnant uždaru žmogumi, pagrindiniu iššūkiu prieš žengiant į psichologo kabinetą, merginai buvo  galimybė atvirai pasikalbėti.

„Prakalbinti mane sudėtinga, tačiau svarbiausia atrasti žmogų, su kuriuo chemiškai gerai jaustumeisi. Psichologė buvo tas žmogus, su kuriuo užsimezgė ryšys ir bendrauti nebuvo sunku. Ji labai greitai mane perprato, atlikome užduotis, turėjau namų darbų, kurių pagalba man pavyko jaustis geriau.

Taip pat psichologės klausimai, pastebėjimai, mūsų bendra diskusija ir privedė prie fizinės būklės pagerėjimo ir netgi susipažinimo su savimi. Pradėjau daugiau atsižvelgti į save, išmokau pasakyti „NE“ ir užsidėti bloką nuo aplinkos, kai suprantu, kad netinkami žodžiai neturi peržengti ribos.

Taip apsaugau save ir neleidžiu savęs graužti dėl aplinkos sukeltų veiksnių. Po kiekvienos konsultacijos aš išeidavau labai motyvuota, norėdama veikti. Visą dieną būdavau su šypsena. Kaip sakoma, psichologė atverdavo man akis į šviesą“, – konsultacijų rezultatais dalijasi mergina.

Kreiptis profesionalios psichologo pagalbos Izabelė drąsina ir kitus.

„Kiekvienas turime klausimų ar problemų, su kuriomis patys nesusitvarkome. Nuolat bijome kreiptis pagalbos. Aš pati mėnesį laiko ruošiausi pasiskambinti ir užsiregistruoti. Puikiai suprantu, kad problemas lengviau užglaistyti, jas apkrauti tam tikra veikla, bet kažkada ateis laikas, kada jos visos sprogs. Tai tik laiko klausimas. Tad turėkite valios kreiptis pagalbos – tai darote dėl savęs, o ne dėl kitų. Kas gali būti svarbiau už save patį?“, – ragina Izabelė.

„Normalu, jei neramu“ – nemokamos konsultacijos kiekvienam

Su emociniais sunkumais susidūrę kauniečiai raginami nedelsti ir pasinaudoti nemokamų, profesionalių psichologo konsultacijų galimybe. Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, įgyvendindamas projektą „Normalu, jei neramu“, kviečia išbandyti penkių, individualių psichologo konsultacijų ciklą. Į jas registruotis galima anonimiškai, tad registruojantis nereikės nurodyti nei savo vardo, nei pavardės. Konsultacijoms nereikalingas ir šeimos gydytojo siuntimas.

Paslaugas teikia profesionalūs, ilgametę darbo patirtį sukaupę psichologai. Konsultacijų teikimas grindžiamas abipuse pagarba, tarpusavio supratimu ir susitarimu, jų metu laikomasi konfidencialumo principų.

Užsiregistruoti individualioms psichologo konsultacijoms galima telefonu +37067274530. Daugiau informacijos apie pagalbos galimybes Kauno mieste gyventojai gali rasti internetinėje svetainėje www.kaunovsb.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA