Ruklos pabėgėlių centre – neramumai: migrantai reikalauja būti paleisti | Kas vyksta Kaune

Ruklos pabėgėlių centre – neramumai: migrantai reikalauja būti paleisti

delfi.lt / Jogintė Užusienytė, Nerijus Povilaitis 2021/11/08 14:57
Asociatyvi / / DELFI nuotr.

Ruklos pabėgėlių priėmimo centre – migrantų protestas. Nors ir žurnalistai nebuvo įleisti arčiau jų, tačiau ir iš toli buvo galima girdėti, kad jie šaukė angliškai „Freedom“ arba kitaip, reikalaujančių laisvės. Ši protesto akcija prasidėjo pirmadienį, apie 12 val.

„Delfi“ žurnalistas galėjo matyti ir minią tolumoje, kuri buvo pasirengusi ir plakatus, tačiau buvo sunku įžiūrėti, kas juose parašyta. Ant vieno plakato buvo nupieštas taikos simbolis, „Freedom“, Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES) vėliavos.

Taip pat valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai automobiliais stengėsi sukliudyti tiek migrantams matyti žurnalistus, tiek žurnalistams – migrantus. Pareigūnai galiausiai aptvėrė papildomą teritoriją STOP juostomis.

Triukšmo buvo daug, migrantai ir švilpė, ir rėkė, kad nori laisvės, kad yra nepatenkinti esama situacija. Buvo girdėti ir vaikiškų balsų, mat jie čia gyvena konteineriniuose nameliuose su šeimomis.

Pagrindiniai jų reikalavimai, kuriuos išsakė socialiniuose tinkluose, – kad nori laisvės ir turėti galimybę išvykti į Vokietiją, kitas ES šalis, kur yra įsikūrę jų giminaičiai ir draugai.

Spalio pabaigoje Migracijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos jau išnagrinėjo daugiau negu pusę prieglobsčių prašymų, kuriuos pateikė neteisėtai Lietuvos sieną kirtę migrantai. Iš 3 148 gautų prašymų išnagrinėtas 1 771 prašymas. 1 353 asmenims prieglobstis nesuteiktas, o 412 prieglobsčio nagrinėjimo procedūrų buvo nutrauktos dėl migrantų pasišalinimo arba grįžimo į savo kilmės šalį.

Dėl galimo persekiojimo ar kitų grėsmių pabėgėlio statusas suteiktas 6 asmenims. Jie, kaip ir kiti 282 šiais metais Lietuvoje prieglobstį gavę užsieniečiai, pradės valstybės remiamą integracijos į Lietuvos visuomenę procesą.

„Migracijos departamento specialistai nuolat bendrauja su migrantais, informuoja juos apie priimtus sprendimus ir primena apie jų galimybes savanoriškai grįžti į savo kilmės šalį. Mūsų tikslas – vykdyti procedūras ir suteikti žmonėms, esantiems migrantų apgyvendinimo centruose, kuo daugiau aiškumo dėl jų situacijos bei teisinių galimybių“, – teigė Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Šiuo metu dar nagrinėjami 1 377 neteisėtų migrantų prieglobsčio prašymai. Tam pasitelkta 170 Migracijos departamento darbuotojų. Per dieną atliekama keliasdešimt prieglobsčio prašytojų apklausų ir parengiama tiek pat sprendimų. Iš viso nuo metų pradžios iš Lietuvos išsiųsti 274 neteisėti migrantai. Šiuo metu priimti sprendimai išsiųsti iš šalies 212 migrantų.

Nuo rugpjūčio 3 d. į šalį neįleista beveik 4 900 asmenų, mėginusių neteisėtai kirsti Lietuvos sieną. Lietuvos pasienyje su Baltarusija dirba ne tik pasieniečiai, jiems taip pat talkina „Frontex“ pareigūnai ir kariuomenė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA