Kauno kariuomenės bataliono planuose – nauja įranga kovai prieš dronus | Kas vyksta Kaune

Kauno kariuomenės bataliono planuose – nauja įranga kovai prieš dronus

BNS 2021/11/07 11:43
Asociatyvi / ESO nuotr.

Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų batalionas tęsia kovą su bepiločiais orlaiviais. Naujam įrangos komplektui numatoma išleisti iki 40 tūkst. eurų (su PVM).

Kariuomenė išsamiau nekomentavo būsimo pirkinio detalių motyvuodama noru apsaugoti techniką nuo kontrpriemonių. Pasak jos, kovos su dronais pajėgumus ji vysto jau ne pirmus metus.

„Pagrindinė priežastis – bepiločių skraidyklių išpopuliarėjimas, prieinamumas bet kuriam žmogui ir iš to kylančios rizikos. Kariuomenė turi apsaugoti savo infrastruktūrą, veiklą ir karius nuo neteisėto informacijos rinkimo, objektų patekimo į draudžiamas teritorijas ir kitų rizikų“, – teigiama komentare BNS.

Pasak Lietuvos kariuomenės, dar prieš kelerius metus prasidėjo pirmieji svarstymai apie „antidronines“ priemones, vertinti įvairūs variantai, o pasirinkti naudojami ir plėtojami toliau.

„Priemonių specifikacijų, kurių nėra viešai, komentuoti negalime, siekdami apsaugoti savo įrangą nuo galimų „priešnuodžių“, – teigia kariuomenės atstovai.

Vytauto Didžiojo jėgerių batalionas šią savaitę paskelbė įrangos pirkimo konkursą. Jo specifikacijoje skelbiama, kad komplektą sudaro bepiločių orlaivių (BO) radijo ryšio aptikimo įrenginys ir jų užkardymo sistemų priemonė.

Aptikimo įrenginys apie rastus dronus arba valdymo pulto signalus turėtų pranešti LED indikacija, vibracija ir garsiniu signalu. Tuo metu užkardymo sistemų priemonė iš esmės būtų signalo slopintuvas.

„Priemonė skirta BO valdymo, vaizdo perdavimo ir navigacijos signalų slopinimui sukeliant radijo trikdžius šių technologijų naudojamuose dažniuose diapazonuose“, – rašoma dokumente.

Kariuomenė nurodo, kad batalionas yra vienas iš keturių Specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) padalinių. Jo užduotys apima specialiąją žvalgybą, reidus, pasalas, vietovės blokavimą ir paramą ugnimi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA