Specialistai kviečiami tobulinti žinias konferencijoje „Visuomenės sveikatos perspektyvos: ką valgau, kiek judu, kaip jaučiuosi“ | Kas vyksta Kaune

Specialistai kviečiami tobulinti žinias konferencijoje „Visuomenės sveikatos perspektyvos: ką valgau, kiek judu, kaip jaučiuosi“

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, tik 1 iš 4 suaugusiųjų pasiekia rekomenduojamą fizinio aktyvumo lygį per dieną. Nepakankamai judantys gyventojai susiduria su 20-30 proc. didesne rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, kurios iki šiol yra pagrindinė mirtingumo priežastis mūsų šalyje. Specialistus neramina ir emocinė gyventojų sveikata. Teigiama, kad net 20 proc. jaunuolių bei 1 iš 5 su konfliktais susidūrusių gyventojų kenčia nuo psichologinių problemų. Tuo tarpu savižudybės lieka viena opiausių įvairaus amžiaus asmenų mirties priežastimi. Prisidėjus pandemijos keliamiems iššūkiams, ši statistika specialistų gretose kaip niekada anksčiau iškelia poreikį tobulinti visuomenės sveikatos užtikrinimo žinias.

Profesionali konferencija specialistams

„Fizinė ir emocinė sveikata, mityba, supanti aplinka – veiksniai, formuojantys bendrą žmogaus savijautą. Išsiderinus vienai grandžiai, kenčia ir kitos. Šiame kontekste vienu iš svarbiausių sveikatos priežiūros prioritetų yra visuomenės sveikatos užtikrinimas. Galime pasidžiaugti, kad kasmet šiai sričiai vis daugiau dėmesio skiria tiek specialistai, tiek patys gyventojai.

Visgi, pandemijos kontekste seniai visuomenėje įsišaknijusios fizinės ir psichologinės problemos tik dar labiau sustiprėjo. Šiandien visuomenės sveikatos iššūkiai, sugebėjimas juos identifikuoti ir padėti gyventojams su jais kovoti – kaip niekada opūs“, – sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Gerda Kuzmarskienė.

Biuro direktorė pažymi, jog visuomenės sveikatos klausimus šiandien specialistai turi vertinti iš ateities perspektyvos ir atsižvelgti į visas, sričiai galimas pritaikyti, naujoves. Siekiant supažindinti visuomenės sveikatos specialistus, gydytojus, psichologus, mokslo ir kitų susijusių sričių ekspertus su sveikatos problemų prevencijai ir priežiūrai aktualiomis inovacijomis, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras organizuoja nemokamą konferenciją „Visuomenės sveikatos perspektyvos: ką valgau, kiek judu, kaip jaučiuosi“.

„Visiems mums, dirbantiems visuomenės sveikatos srityje, labai svarbu neatsilikti nuo sparčiai kintančio pasaulio. Turime suprasti, kaip visuomenės sveikatos temos prisitaiko prie šiandieninio pasaulio, kokios inovacijos gali būti taikytinos šioje srityje, kodėl gyventojų fizinės ir emocinės sveikatos užtikrinimas turi būti prioritetu kiekviename visuomenės veikimo žingsnyje. Dėl šios priežasties kviečiame į teorinę ir praktinę konferenciją, apžvelgti ir praktiškai prisiliesti prie fizinio aktyvumo, emocinės sveikatos, mitybos tendencijų“, – sako G. Kuzmarskienė.

Kvietimas į konferenciją / Organizatorių nuotr.

Žinomų ekspertų pranešimai ir praktinės dirbtuvės

Mokslinė-praktinė konferencija „Visuomenės sveikatos perspektyvos: ką valgau, kiek judu, kaip jaučiuosi“ vyks lapkričio 11 dieną, Kaune, viešbutyje „Radisson“ (K. Donelaičio g. 27) bei bus transliuojama nuotoliniu būdu. Renginio metu pranešimus skaitys ir praktines dirbtuves ves 9 skirtingų sričių specialistai.

Pirmasis konferencijoje pristatomas pranešimas – „Sveikų smegenų dieta arba kaip išlikti žvaliu, kūrybingu ir atspariu“, kurį skaitys LSMU Neuromokslų instituto vyresnysis mokslo darbuotojas, gydytojas neurochirurgas, doc. dr. Kęstutis Skauminas.

Programą tęs tema „Pagalbos ir savipagalbos metodai grįsti šiuolaikiška psichoterapija“, kurią pristatys Lietuvos kognityvinės ir elgesio terapijos asociacijos prezidentas, medicinos mokslų daktaras, gydytojas psichoterapeutas ir neurologas dr. Julius Neverauskas.

„Šiuolaikiškų technologijų panaudojimas fizinio aktyvumo srityje“ pranešimą pristatys KTU Mechanikos ir inžinerijos docentas, doc. dr. Aurelijus Domeika. Taip pat konferencijos dalyvių lauks ir tema „Globalios fizinio aktyvumo tendencijos, postkovidinio laikotarpio iššūkiai ir galimi sprendimai“, kurią pristatys sveikatingumo trenerė, LSU docentė, doc. dr. Simona Pajaujienė.

Psichologė ir kognityvinės bei elgesio terapijos terapeutė Elžbieta Malūnavičienė pristatys pranešimą „Sveikas santykis su maistu“. Ją seks tema „Maistu grįsti sveikatos šiandienos ir ateities sprendimai“, pristatoma KTU Maisto instituto ir juslinės analizės mokslo laboratorijos direktorės, dr. Alvijos Šalaševičienės.

Galiausiai, konferenciją uždarys pranešimas „Naujų metodų taikymas kuriant maisto produktus ir paslaugas senjorams“, parengtas KTU Maisto instituto ir juslinės analizės mokslo laboratorijos vyriausios mokslo darbuotojos, dr. Gitanos Alenčikienės.

„Konferencijos metu dalyviai bus įtraukiami ir į tris dirbtuves. Jų temos – „Praktinis šiuolaikinių psichoterapijos metodikų, skirtų darbui su mintimis, emocijomis ir elgesiu, pritaikymas“, „Virtualios realybės sistemos panaudojimas pusiausvyros testavimui ir treniravimuisi“ bei „Kokybiško alyvuogių aliejaus savybės ir pažinimas degustuojant“. Konferencijos moderatorius, žurnalistas, skaitmeninės pažangos turinio laidų vedėjas Lukas Keraitis dalyviams yra paruošęs ir įtraukiantį protmūšį“, – sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė.

Tobulinti žinias kviečia nemokamai

Konferencija organizuojama nemokamai ir yra skirta visuomenės sveikatos specialistams, visų specialybių gydytojams, slaugytojams, psichologams, kitų specialybių biomedicinos srities atstovams, nacionalinio bei vietinio lygmens sveikatos politikams, mokslininkams, akademinei bendruomenei. Konferencijos pradžios laikas – lapkričio 11 d., 8.30 val., pabaigos – 16.20 val.

Mokslinis-praktinis renginys vyks Kauno centre, adresu K. Donelaičio g. 27 įsikūrusiame viešbutyje „Radisson“ ir bus transliuojamas nuotoliniu būdu – per „Zoom“ platformą bei Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „YouTube“ kanale.

Vietų skaičius ribotas! Dalyvaujant tiek gyvai, tiek nuotoliniu būdu būtina išankstinė registracija, užpildant specialią formą čia.

Dalyvaujant gyvai – būtinas galimybių pasas arba jam prilyginamas dokumentas. Daugiau informacijos susisiekus telefonu 837454717.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA