Seime bus siekiama atmesti prezidento veto dėl mokamų testų nepasiskiepijusiems | Kas vyksta Kaune

Seime bus siekiama atmesti prezidento veto dėl mokamų testų nepasiskiepijusiems papildyta

BNS 2021/11/04 10:01
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Prezidento Gitano Nausėdos veto dėl mokamų testų nepasiskiepijusiems gyventojams Seimui bus teikiamas ketvirtadienį.

Šalies vadovo trečiadienio vakarą vetuotų Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisų pateikimas įtrauktas į Seimo ketvirtadienio vakarinio posėdžio darbotvarkę.

Šalies vadovui grąžinus įstatymą balsuojama, ar jį svarstyti iš naujo, ar laikyti nepriimtu. Jei įstatymas svarstomas iš naujo, norint priimti jį be pakeitimų reikia ne mažiau kaip 71 balso „už“.

Valdančiųjų frakcijų atstovai sako, kad sieks atmesti prezidento veto dėl mokamų testų nepasiskiepijusiems darbuotojams.

Minėtos Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisos spalį buvo priimtos 65 parlamentarams buvus „už“, dviem – „prieš“ ir trims susilaikius.

Prezidentas G. Nausėda trečiadienį vetavo Užkrečiamųjų ligų įstatymo pakeitimo įstatymą, kuriuo buvo siūloma įvesti mokamus testus nepasiskiepijusiems darbuotojams.

Šalies vadovo teigimu, įstatyme numatytas reguliavimas gali reikšmingai pabloginti privalomojo sveikatos tikrinimo – testavimo dėl užkrečiamosios COVID-19 ligos – prieinamumą ir žmonių motyvaciją atlikti šiuos tyrimus.

Tai reikšmingai sumažintų privalomai tikrintis sveikatą dėl užkrečiamosios ligos turinčių darbuotojų skaičių ir lemtų pavėluotą COVID-19 ligos diagnostiką ir nekontroliuojamą plitimą, pranešė Prezidentūra.

Papildyta 10.10 val.

V. Čmilytė-Nielsen tikisi, kad Seimas atmes prezidento veto

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako besitikinti, kad Seimas atmes prezidento veto dėl mokamų COVID-19 testų nepasiskiepijusiems darbuotojams.

„Kažkokių naujų argumentų nebuvo pateikta iš prezidento pusės, tai aš nematau, kodėl valdančioji dauguma turėtų balsuoti kitaip nei balsavo, kai buvo priimtas šis įstatymas“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė parlamento vadovė.

Ji teigė, kad galimybė veto atmetimui yra.

„Yra galimybė, kad šis veto bus atmestas. Valdančioji dauguma turi 74 balsus, tai negaliu kalbėti už kiekvieną Seimo narį, tačiau manau, kad neišgirdus naujų argumentų, puikiai suvokiant, kad šiuo metu miršta žmonės ir ta didžioji banga yra nevakcinuotų žmonių, kurie patenka į ligonines, ir kad priemonės reikalingos įvairios, tai aš manau, kad bus valia šitam sprendimui“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Šiandien bus sprendimas dėl to, ar laikyti įstatymą nepriimtu ar jį grąžinti komitetui svarstyti, tai čia yra pirmasis balsavimas. Kitas balsavimas būtų kitą savaitę dėl veto atmetimo“, – kalbėjo ji.

Seimo pirmininkė taip pat teigė kol kas nematanti iš Prezidentūros konkrečių pasiūlymų, kaip valdyti pandemiją, o veto yra bandymas užkirsti kelią Seimo sprendimui.

„Šiuo konkrečiu atveju nematau, nes matau bandymą užkirsti kelią tam sprendimui, kurį Seimas priėmė, kuris yra tam tikras sugriežtinimas, tačiau konkrečių pasiūlymų, kurie būtų konstruktyvūs šiuo atveju, aš neišgirdau“, – sakė parlamento vadovė.

Papildyta 10.37 val.

I. Šimonytė: Prezidentūra sąmoningai stabdo skiepijimo progresą

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad prezidento veto dėl mokamų COVID-19 testų nepasiskiepijusiems darbuotojams yra sąmoningas skiepijimo progreso stabdymas.

„Atrodo, kad Prezidentūra nusprendė sąmoningai stabdyti skiepijimo progresą tam, kad nebūtų pasiektas ambicingas prezidento tikslas, tai turbūt toks būtų komentaras. Koks bus balsavimas, pamatysite Seimo salėje“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovė.

Ji taip pat teigė besitikinti, kad prezidentas pristatys pandemijos valdymo planą, jeigu tokį turi.

„Aš tikiu, kad prezidentas, jeigu turi planą, jį pristatys. Nesiimu spėlioti“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA