Kremuoti palaikų kas antras traukia į Lenkiją: paaiškino, kodėl kaina skiriasi dvigubai | Kas vyksta Kaune

Kremuoti palaikų kas antras traukia į Lenkiją: paaiškino, kodėl kaina skiriasi dvigubai

delfi.lt 2021/11/01 21:08
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Lietuviai vis dažniau artimųjų palaikus kremuoti renkasi Lenkijoje, o tokių pasirinkimų priežastys, kaip teigiama, įvairios. Pasak Tarptautinės mirusiųjų pervežimo, kremavimo įmonių asociacijos direktoriaus Bronislavo Polonskio, nemažos įtakos turi paslaugos kaina, kuri, kaip skaičiuoja, Lenkijoje yra apie dukart mažesnė.

Kainos ženkliai skiriasi

B. Polankis „Delfi“ pasakojo, jog kalbant bendrai kremavimas mūsų šalyje yra vis dažniau pasirenkamas atsisveikinimo būdas, o prie to prisidėjusi ir pandemija.

Lietuvoje kremavimo paslaugą šiandien teikia tik viena įmonė, esanti Kėdainių mieste, tačiau anot jo, lietuviai kremuoti artimuosius dažnai renkasi ir Lenkijoje, Suvalkų mieste, o tam įtakos turi mažesnė paslaugos kaina.

„Lenkijoje pats kremavimas yra pigesnis, o žmonėms, dažniausiai, važiuoti į Suvalkus, ar į Kėdainius, transportuoti velionį, atstumas yra vienodas“, – teigė jis.

B. Polonskis lygino, kad Lenkijoje kremuoti palaikus išeina apie du kartus pigiau nei Kėdainiuose.

„Lietuvoje vien pats kremavimas kainuoja 391 Eur, tačiau čia tik pačios paslaugos kaina, o prie to dar prisideda įvairiausi pasirinkimai, tarkime, koks karstas ir panašiai. Lenkijoje kremavimas kainuoja apie 180-200 Eur, plius taip pat visos kitos paslaugos“, – sakė asociacijos vadovas. Pasak jo, Lenkija dažnai pasirenkama ir dėl to, kad ten paslaugai gauti būna mažesnės eilės.

„Vieniems pasirenkant įtaką daro kaina, kiti procesą nori atlikti greičiau. Dar kitiems kaina nėra svarbi, bet jie nori, kad būtų kremuota būtent Lietuvoje. Visi renkasi labai skirtingai“, – sakė atstovas.

Paprašytas įvardyti, kiek dažniau lietuviai tokiai paslaugai renkasi kaimyninę šalį, B. Polonskis skaičiavo, kad procentaliai tokių tikrai daugiau nei pusė.

Skirtumą lemia skirtingas aplinkosauginis reguliavimas

Vienintelio Lietuvoje Kėdainiuose veikiančio krematoriumo vadovas Bernardas Vilkelis aiškino, kad paslaugos kainų skirtumas susidaro vertinant technologines investicijas.

„Kainų skirtumas vertinant pačią kremavimo paslaugą susidaro sąlyginai nemažas, tačiau vertinant visas išlaidas kainoje skirtumas lieka apie 100 Eur ir Lietuvoje ta kaina yra didesnė.

Vienas esminių dalykų, kuris lemia kainų skirtumą yra aplinkosauginis reguliavimas. Lietuvoje yra taikomi aplinkosauginiai reikalavimai įmonei bei įrenginiams ir jie yra daug aukštesni nei Lenkijoje.

Tai reiškia, kad viskas susideda į investicijas ir technologijas. Investicija į Kėdainiuose esančią liniją yra apie 1,5 mln., o pusę kainos gali sudaryti valymo įrenginiai, kurie Lenkijoje nėra naudojami.

Ten technologijos yra labai supaprastintos, o visi nevalyti dūmai ir kitos medžiagos iš kremavimo kameros patenka tiesiai į aplinką, kurių dalį, ko gero, gauname mes atgal į Lietuvą“, – aiškino jis.

Paklaustas apie kremavimo paslaugas Latvijoje, B. Vilkelis teigė, jog ten kremavimo kaina nuo Lietuvos taip pat skiriasi ir yra kiek pigesnė, tačiau tokią konkurenciją vadino lygia.

„Pas juos reguliavimas yra normalus, o kaina skiriasi apie 50 Eur ribose. Tai jau yra kainodaros klausimas, o konkurencija su Latvija yra sąžininga“, – sakė vadovas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA