Kaunietė to dar nebuvo mačiusi: įamžino mįslingą šviesulį danguje | Kas vyksta Kaune

Kaunietė to dar nebuvo mačiusi: įamžino mįslingą šviesulį danguje

Giedrą penktadienio rytą kaunietė įamžino mįslingą žiburį danguje. Spėjama, kad tekant Saulei pasirodė šviesos stulpas.

„Šiandien ryte kažkas dideliu greičiu leidosi link žemės palikdamas ruožą už savęs. Tada staiga sustojo ir pradėjo po truputį nykti”, – atsiųstą vaizdo įrašą komentavo kaunietė.

Moters teigimu, neįprastas reiškinys buvo užfiksuotas penktadienį apie 8.11 val., važiuojant Lapių miestelio link. „Matėsi tolyn nuo Kauno link Jonavos”, – pridūrė ji.

Su prašymu pakomentuoti neįprastą reiškinį „Kas vyksta Kaune” kreipėsi į mokslininką astrofiziką, Fizinių ir Technologijos mokslų centro Fundamentinių tyrimų skyriaus vyriausiąjį mokslo darbuotoją dr. Kastytį Zubovą.

„Panašu į šviesos stulpą. Jie tikrai būna ilgalaikiai, gali būti ir tokie siauri, kaip matomi nuotraukoje. Keista, kad tik vienas – tai reiškia, kad jį sukėlė kažkoks labai stiprus šviesos šaltinis, lyginant su aplinkiniais.

Pagal nurodytą laiką čia buvo kelios minutės prieš patekant Saulei – įmanoma, kad jis ir nuo Saulės susidarė, bet tik tuo atveju, jei jis matomas būtent ta kryptimi, kur kilo Saulė (iš rausvumo palei horizontą panašu, kad rytų-pietryčių kryptimi filmuota, bet negaliu būti tikras, ar tiksliai)”, – neįprastą vaizdą komentavo K. Zubovas.

Šviesos stulpas – tai optinis atmosferos reiškinys, kai atrodo, kad vertikalus šviesos spindulys tęsiasi virš arba žemiau šviesos šaltinio. Poveikis sukuriamas atspindint šviesą nuo mažyčių ledo kristalų, kurie yra pakibę atmosferoje arba kuriuos sudaro didelio aukščio debesys (pvz. plunksniniai debesys).

Jei šviesa sklinda iš Saulės (dažniausiai kai ji yra arti ar net žemiau horizonto), reiškinys vadinamas Saulės stulpu. Šviesos stulpus taip pat gali sukelti Mėnulis arba antžeminiai šaltiniai, pavyzdžiui, gatvių žibintai.

„Kas vyksta Kaune” primena, kad vakar įamžintas taip pat retas reiškinys – Saulei leidžiantis dangus visoje Lietuvoje nusidažė neįprasta spalva.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA