Lietuvoje minima Atšvaitų diena: primena, kaip juos naudoti | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje minima Atšvaitų diena: primena, kaip juos naudoti

Asociatyvi / "Kautra" nuotr.

Nuo 2019 metų valstybės įmonė Lietuvos automobilių kelių direkcija (LKAD) spalio trečiąjį ketvirtadienį yra paskelbusi Atšvaitų diena. Šią dieną norima priminti pėstiesiems, kartu ir keleiviams bei vairuotojams, kad prasidėjęs ilgėjantis tamsusis paros metas, dažnai nepalankūs orai – lietus, dargana, rūkas – sunkina matomumą kelyje.

LKAD pranešime žiniasklaidai atkreipia dėmesį, kad vis dar dauguma pėsčiųjų, eidami keliu tamsiuoju paros metu, esant blogam matomumui, neapšviestuose keliuose, neturi prie drabužių prisisegę atšvaito, nesineša žibinto ar kito šviesą atspindinčio daikto, nevilki ryškiaspalvės liemenės su šviesą atspindinčiais elementais.

Tamsoje, esant blogam matomumui, neapšviestu keliu einančius žmones vairuotojai dažniausiai pastebi tik transporto priemonei visai prie jų priartėjus. Tai pavojinga situacija – pėsčiasis gali būti ne tik kliudytas, sužeistas, jis gali patirti ir mirtinas traumas.

Dar pavojingesnė situacija, kai transporto priemonės kelyje prasilenkia: vairuotojai, trumpam apakinti žibintų šviesų, gali nepastebėti priekyje esančių kliūčių, taip pat einančių pėsčiųjų ar važiuojančių dviračiu ir juos kliudyti.

Šiais metais mūsų šalies keliuose eismo įvykiuose jau žuvo 19 pėsčiųjų, iš jų 10 – tamsiuoju paros metu. Pėsčiųjų perėjose – 6 (2 – tamsiuoju paros metu Vilniuje). Žuvę pėstieji: Vilniuje – 9 (5 – pėsčiųjų perėjoje), Panevėžyje – 1 (pėsčiųjų perėjoje), taip pat Jonavos, Klaipėdos, Kretingos, Pakruojo, Šalčininkų, Šilalės, Tauragės, Varėnos ir Vilniaus rajonuose.

Tarp žuvusių pėsčiųjų – 1 nepilnametis (16 metų). Sužeista pėsčiųjų – 454, iš jų 55 (arba 12 proc.) – tamsiuoju paros metu. Pėsčiųjų perėjose sužeisti 194 pėstieji, iš jų 25 – tamsiuoju paros metu. Sužeisti 106 nepilnamečiai pėstieji.

Pažymėtina, kad su atšvaitu pėsčiasis pastebimas maždaug iš tris kartus didesnio atstumo, vadinasi, vairuotojas gali iš anksto spėti sureaguoti ir išvengti susidūrimo.

Atšvaito nauda / LKAD nuotr.

Labai svarbu atšvaitą naudoti pagal paskirtį, t. y. vien jo turėti nepakanka. Stalčiuje, kaip aksesuaras paliktas atšvaitas niekuo negali padėti tamsoje einančiam pėsčiajam. Taip pat svarbu atšvaitą prisitvirtinti taisyklingai. Yra kelios paprastos taisyklės, kaip tai padaryti:

– Atšvaitą prie drabužių reikia pritvirtinti taip, kad jis būtų matomas (iš visų pusių) kitiems eismo dalyviams;

– Pakabinamą atšvaitą, pervertą virvele ar grandinėle, reikia prisegti prie drabužių (pvz., kišenės), dešinėje pusėje, kad jis švytuotų žmogaus kelių aukštyje.;

– Atšvaitą-juostelę reikia uždėti ant drabužių rankovės (truputį aukščiau rankos riešo) ar kojos blauzdos srityje (jeigu tokį atšvaitą turime vieną – dešinėje pusėje);

– Atšvaito paviršiaus plotas turi būti pakankamai didelis, kad transporto priemonės žibintų šviesos galėtų jį apšviesti.

Atkreiptinas dėmesys, kad važiuojamosios kelio dalies perėjimas arba ėjimas ja ten, kur draudžiama, dviračius vairuojančių asmenų, pėsčiųjų, vadeliotojų ir kitų asmenų, kurie naudojasi keliais, nepaklusimas eismo reguliavimo signalams, kelio ženklų, ženklinimo reikalavimų nesilaikymas, Kelių eismo taisyklėse pėstiesiems, dviračių vairuotojams ir vadeliotojams nustatytų elgesio tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui reikalavimų nesilaikymas – užtraukia baudą nuo 20 iki 40 eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA