Seime bus tariamasi, kaip stabdyti spartų dujų ir elektros kainų augimą | Kas vyksta Kaune

Seime bus tariamasi, kaip stabdyti spartų dujų ir elektros kainų augimą

BNS / Sniegė Balčiūnaitė 2021/10/18 08:16
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimo Ekonomikos komitetas pirmadienį svarsto Vyriausybės inicijuojamas priemones, kaip amortizuoti nuo kitų metų smarkiai didėjančias dujų, elektros ir šilumos kainas gyventojams.

Penkių įstatymų pataisoms po pateikimo buvo pritarta praėjusį ketvirtadienį. Pakeitimai Seime bus svarstomi skubos tvarka ir į plenarinių posėdžių salę grįš antradienį.

Parlamentarams pateiktos pataisos leistų energijos kainas nuo sausio padidinti mažiau negu jos kiltų nieko nedarant. Dujų kainų augimą vartotojams siūloma išdėstyti iki penkerių metų, o elektros kainų augimą sumažinti, pusmečiui atidedant terminą pasirinkti nepriklausomą tiekėją.

Prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius penktadienį paragino, be Vyriausybės siūlomų priemonių, įpareigoti dujų tiekėją „Ignitis“ atsiskaityti, kaip diversifikuojamas dujų tiekimo portfelis ir kaip valdomos kainų rizikos.

Anot jo, negalima atmesti, jog ateityje kainų augimas rinkose gali pasikartoti, tad pravartu diskutuoti su Valstybine energetikos reguliavimo taryba (VERT), kaip tos rizikos valdomos.

Šilumos gamintojams siūloma leisti didesnę dalį gamtinių dujų įsigyti ne per biržą, o tiesiogiai iš dujų tiekėjo. Šiuo metu per biržą jie privalo įsigyti ne mažiau kaip 50 proc. dujų metinio poreikio.

Šildymo kainų augimą bus bandoma stabdyti griežtinant daugiabučių administratorių priežiūrą – kaip sako energetikos ministras Dainius Kreivys, tvarkingi šilumos mazgai leistų sutaupyti 10 proc. šilumos.

Nuo sausio galiosiantys elektros ir dujų tarifai reguliuojamiems buitiniams vartotojams bus patvirtinti ir paskelbti iki lapkričio pabaigos. Preliminariai skaičiuojama, kad elektros kaina jiems didės 21 proc., dujų kaina virykles turintiems žmonėms kils iki 20 proc. (nepriėmus pataisų ji didėtų 51 proc.), dujomis šildantiems namus – iki 30 proc. (83 proc.).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA