Ištyrė COVID-19 persirgusius lietuvius: liekamieji reiškiniai kamuoja kas penktą | Kas vyksta Kaune

Ištyrė COVID-19 persirgusius lietuvius: liekamieji reiškiniai kamuoja kas penktą

delfi.lt / Gabrielė Grinkaitė 2021/10/17 17:04
Asociatyvi / DELFI / D. Pipo nuotr.

Beveik kas trečias koronavirusu persirgęs asmuo patiria ilgai besitęsiančių simptomų. Lietuvoje taip pat buvo atliktas tyrimas, kuriame buvo aiškinamasi, kokiais simptomais skundžiasi gyventojai, sirgę COVID-19. Apie ilgalaikes koronaviruso infekcijos pasekmes laidoje „Delfi rytas“ pasakojo Kauno klinikų gydytojas kardiologas prof. Raimondas Kubilius.

Pacientai gali išsakyti net iki 200 skirtingų simptomų po ligos

Kaip pasakojo profesorius, Lietuvoje buvo atliktas tyrimas dėl ilgalaikių koronaviruso pasekmių. Gydytojai bandė išsiaiškinti, ar yra kokių nors simptomų, kurie mūsų gyventojams po ligos pasireiškė dažniausiai.

„Iki dabar esame surinkę informaciją iš maždaug 1500 žmonių, persirgusių COVID-19. Galime sakyti, kad yra devyniasdešimties nuošimčių taisyklė. 90 proc. persirgusių COVID-19 ir kuriems išsivystė pokovidinis sindromas buvo moterys. Dažniausiai pokovidiniu sindromu lengvai arba vidutiniškai sirgo apie 90 proc. 92 proc. pacientų buvo darbingo amžiaus, iš jų 50 proc. buvo iki 50 metų. Beveik visi buvo pajutę bent vieną koronaviruso ligos požymį“, – sakė profesorius.

Pasak jo, tyrimas parodė, kad beveik kas 11 pacientui išlieka ilgalaikiai daugiau kaip 4 savaites besitęsiantys COVID-19 požymiai.

Daugumai koronaviruso ligos metu būdingas nuovargis, dalinis arba visiškas uoslės praradimas, karščiavimas ir šaltkrėtis, kūno, raumenų skausmai, užgulusi, bėganti nosis, gerklės skausmas.

Kaip pasakojo gydytojas, pacientai gali išsakyti net iki 200 skirtingų požymių sergant šia liga.

Skundžiasi ir pablogėjusia širdies sveikata

Ligai pasibaigus ir diagnozavus pasveikimą, kai kurie pabrėžia tokius liekamuosius požymius kaip didžiulis nuovargis, jėgų sumažėjimas, atminties sutrikimas, koncentracijos sutrikimas, dalinis uoslės praradimas, galvos skausmas ar svaigimas. Kas penktam pacientui pasireiškia suaktyvėję arba naujai atsiradę širdies ir kraujagyslių ligų požymiai.

Raimondas Kubilius / DELFI nuotr.

„Dažnai pacientai skundžiasi iki tol nebuvusiais širdies permušimais, skausmais. Be abejo, daliai pacientų, iki 10-15 proc. atsiranda nauji požymiai, tokie kaip odos pakitimai, nerimas, migruojančio pobūdžio galvos skausmai, netgi migrena. Simptomai gali išlikti iki 6-9 mėnesių po pasveikimo nuo COVID-19“, – sakė prof. R. Kubilius ir pabrėžė, kad šie simptomai pasireiškė net ir tiems, kurių ligos eiga buvo lengva ir liga buvo gydyta namuose.

Dar vienas dažnas nusiskundimas po koronaviruso – svyruojantis kraujo spaudimas, sutrikusi cholesterolio koncentracija, padažnėjęs širdies pulsas. Tai vargina beveik kas 3 pacientą, ypač – jaunesnio amžiaus.

Visgi, gydytojas ramina, kad šie simptomai turi praeiti per 6 mėnesius, o pacientai per tą laiką gydomi simptomiškai.

„Didesnį iššūkį pasaulio mokslininkams šiandien kelia tai, kad COVID-19 išryškino, kad visiems pacientams išlieka ilgalaikio nuovargio sindromas. Anksčiau šį sindromą dažnai matydavome tiems pacientams, kurie serga lėtinėmis nervų sistemos ligomis, kurie sirgo įvairiais infekciniais susirgimais. Deja, šiandien pasiūlyti recepto, kaip tai palengvinti, negalime“, – sakė pašnekovas.

Taip pat persirgusiems COVID-19 suaktyvėjo autoimuninės ligos, tokios kaip skydliaukės uždegimas.

„Jaunesnio amžiaus pacientams COVID-19 liga paryškino anksčiau buvusius simptomus. Iki 30 proc. pacientui liga buvo diagnozuojama naujai. Virusas organizme pagal savo veikimo mechanizmą aktyvavo naujos, iki tol nediagnozuotos lėtinės ligos pasireiškimą arba suaktyvino tuos simptomus, kurie buvo suvaldyti“, – sakė prof. R. Kubilius ir pridūrė, kad net pandemijai pasibaigus jos pasekmes žmonių sveikatai tikriausiai matysime ir toliau.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA