Policija pataria, kaip kelyje išvengti susidūrimo su laukiniu gyvūnu | Kas vyksta Kaune

Policija pataria, kaip kelyje išvengti susidūrimo su laukiniu gyvūnu

Grėsmė transporto priemonei susidurti su į kelią įbėgusiu laukiniu gyvūnu ypač padidėja rudenį ir pavasarį, kai gyvūnai rengiasi „tuoktuvėms“ ar migruoja iš vienų ganyklų į kitas, taip pat, kai vyksta medžioklės sezonas. Paprastai laukiniai gyvūnai aktyvesni tamsiuoju paros metu, nors, kaip rodo policijos gaunami pranešimai, susidūrimų su gyvūnais įvyksta, galima sakyti, bet kuriuo metu – ir naktį, ir paryčiais, ir dieną, tiek rajoniniuose, tiek krašto ar magistraliniuose keliuose. Be to, atkreiptinas dėmesys, kad gyvūnai, ypač stirnos, vis dažniau užklysta ir į miestų, miestelių, gyvenviečių gatves.

Daugiausia į eismo įvykius patenka stirnų, nereti atvejai, kai neišvengiama susidūrimų su briedžiais, elniais – jų padariniai dažniausiai sunkesni (sužeidžiami ar net žūva žmonės). Yra ir įvykių su šernais, bebrais, usūriniais šunimis, kiškiais, skrendančiais paukščiais, buvo partrenkti ir į kelią įėję (įbėgę) naminiai gyvūnai (arkliai, karvės, šunys), rašoma Lietuvos policijos pranešime žiniasklaidai.

Šiais metais policijos pareigūnai užregistravo jau daugiau nei 3 540 eismo įvykių, kai susidurta su gyvūnais. 29-iuose iš jų nukentėjo žmonės: žuvo 2 eismo dalyviai (lengvųjų automobilių vairuotojai), daugiau negu 30 buvo sužeista.

Viename įvykyje sužeisti 3 žmonės (birželio 3-iosios vakare, prieš vidurnaktį, Kauno rajone, magistraliniame kelyje A1 Vilnius Kaunas–Klaipėda, automobilis „Kia Motors Ceed“, važiavęs Klaipėdos kryptimi, susidūrė su briedžiu. Nukentėjo 26 metų vairuotojas ir du keleiviai). Po 2 žmones nukentėjo 7-iuose įvykiuose (Klaipėdos – 2, Kretingos, Plungės, Raseinių, Telšių, Vilniaus rajonuose).

Rugpjūčio 10-osios naktį (prieš penktą), Ignalinos rajone, krašto kelyje Vilnius–Švenčionys–Zarasai, staiga į važiuojamąją kelio dalį tiesiame ruože įbėgęs briedis trenkėsi į automobilį „Toyota Avensis“. Per susidūrimą sužeistas 65 metų vairuotojas tą pačią dieną mirė ligoninėje. Eismo įvykis įvyko esant rūkui.

Rugsėjo 7 dienos vakare (po devintos), Ukmergės rajone, magistraliniame kelyje A2 Vilnius–Panevėžys, tiesiame ruože su briedžiu susidūręs automobilis „Saab 9-3“ kliudė signalinį stulpelį, nuvažiavo nuo kelio ir dar atsitrenkė į medžius. Sužeisti 26-erių keleivė ir 30-metis vairuotojas, po savaitės vyras ligoninėje mirė.

Policija atkreipia dėmesį, kad siekiant išvengti susidūrimų su gyvūnais, vairuotojai:

– turi būti ypač dėmesingi važiuodami užmiesčio keliuose, vietovėse, kur kelias kerta miškus ar atvirus laukus, tamsiuoju paros metu, esant rūkui ar darganai;

– prisiminti, kad gyvūnų elgesys sunkiai prognozuojamas ir nenuspėjamas, ypač jei juos apakina transporto priemonių žibintų šviesos;

– ruožuose, paženklintuose įspėjamuoju kelio ženklu „Laukiniai gyvūnai“, elgtis labai atidžiai, stebėti kelkraščius, pamačius stovintį gyvūną, važiuoti pro jį itin atsargiai ir lėtai – nemirksėti žibintų šviesomis, nenaudoti garso signalo;

– turi pasirinkti tik saugų (ne leistiną) važiavimo greitį, kad prireikus bet kuriuo momentu galėtų tinkamai reaguoti, suvaldyti transporto priemonę, prireikus – sustoti.

Policija dalijasi vaizdu, užfiksuotu 2021-10-13 (ryte) magistraliniame kelyje A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA