J. Zdovcas – „Žalgirio“ kvietimas buvo netikėtas, bet priėmė jį ilgai nedvejodamas | Kas vyksta Kaune

J. Zdovcas – „Žalgirio“ kvietimas buvo netikėtas, bet priėmė jį ilgai nedvejodamas

Devynios kameros ir maždaug 25 žurnalistai užtvindė „Žalgirio“ arenos spaudos konferencijų kambarį, kuriame antradienį oficialiai pristatytas naujasis Kauno „Žalgirio“ treneris Jure Zdovcas.

Tai buvo bene daugiausiai žiniasklaidos dėmesio sutraukusi spaudos konferencija nuo koronaviruso pandemijos pradžios ir tuo pačiu tai turėjo būti geras ženklas naujajam Kauno klubo treneriui, ko jis gali tikėtis krepšinio šalyje.

„Man tai primena Graikiją, kur visi dėl krepšinio irgi yra entuziastingi, – šyptelėjo 54 metų specialistas. – Žinau, kad šis sportas Lietuvoje yra numeris vienas ir tai nieko naujo. Esu labai laimingas matydamas tiek žmonių, tai leidžia suprasti, kiek krepšinis jums yra svarbus.“

J.Zdovcas į Lietuvą atvyko vakar, o jau trečiadienį naujojo stratego laukia krikštas – žalgiriečiai Eurolygos išvykos rungtynėse kausis su „Crvena Zvezda“.

Po 10 metų pertraukos į Eurolygą grįžtančiam J.Zdovcui „Žalgirio“ kvietimas po vos dvejų Eurolygos rungtynių buvo netikėtas, tačiau jis ilgai nedvejojo, o ir Lietuvos čempionų tikslas patekti į atkrintamąsias trenerio neišgąsdino.

„Kai gauni kvietimą iš tokios komandos kaip „Žalgiris“, kurią puikiai pažįstu visą karjerą, ilgai negalvoji, – teigė slovėnas. – Treneris yra kviečiamas išspręsti problemas, ne jas kurti. Sau visada keliu aukštus tikslus, laimėti kiekvienas rungtynes, o „Žalgiris“ yra komanda, kuri privalo turėti tokį tikslą, patekti į atkrintamąsias. Visoms komandoms Eurolygoje tai yra sudėtinga, daug iššūkių, traumų, tas pats COVID vis dar yra ore. Bet mes pasistengsime padaryti geriausia, ką galime.“

Kalbėdamas apie komandos problemas, naujasis „Žalgirio“ treneris pirmiausiai išskyrė atsivėrusią skylę priekinėje linijoje po Joffrey Lauvergne traumos.

„Mes turime problemų priekinėje linijoje, J.Lauvergne yra traumuotas ir ieškome papildymo, – dėstė J.Zdovcas. – Čia yra prioritetas. Kitas dalykas, po truputį stengsiuosi įvesti komandą į mano žaidimo filosofiją. Nesakau, kad buvo bloga filosofija, bet bandysiu padaryti ją man artimesne.

Tai nebus lengva, turėsiu klausti žaidėjų, bet turime kokybės tai padaryti. Esu šiek tiek sutrikęs, nes buvau įmestas į tokią situaciją, bet su mano patirtimi, po pirmų rungtynių turėsiu daug informacijos, ką reikia keisti. Būtų neetiška iš mano pusės viską keisti iškart, procesas turi vykti po truputį ir protingai.“

Nors ir nežino, kada sulauks sudėties papildymo, J.Zdovcas iš naujo aukštaūgio tikisi atletiškumo, o svarbiausias dalykas – solidi gynyba.

„Tai klausimas ne tik man, bet ir vadovams, – į klausimą, kokio žaidėjo „Žalgiris“ ieško, atsakinėjo treneris. – Naujoko daugiau ieško kiti klubo žmonės, kuriais aš pasitikiu. Žinoma, mums trūksta atletiškumo, aš mėgstu penktą numerį, kuris pataiko, bet su atletiškumu tai dažnai neina kartu. Mums reikia žaidėjo, kuris greitai prisitaikytų ir gynyba būtų svarbiausias dalykas.“

Jure Zdovcas / DELFI nuotr.

Ar visas šis dėmesys sukuria jums papildomo spaudimo?

Ne. Mano didžiausia problema, jog aš visada pernelyg save spaudžiu. Tai mane padaro per daug emocingu, nebūnu realistas. Bet aš toks buvau kaip žaidėjas, toks esu ir dabar.

Paminėjote apie savo emocionalumą. Manau, kad jau visi žalgiriečiai matė jūsų įrašus internete, kur jūs konfliktuojate su kai kuriais žaidėjais. Ar tai yra jūsų praeitis, ar tokio jūsų galime tikėtis ir „Žalgiryje“?

Aš dirbu su savimi, pastaraisiais metais neturėjau tokių incidentų. Svarbiausia, turiu gerbti žaidėjus ir jei nueinu per toli, turiu atsiprašyti. Neturiu problemų, jei žaidėjas rėkia ant manęs, tai – emocijos. Po viso to mes tampame stipresni, nieko negali sporte pasiekti be emocijų. Dalykai pasikeitė, atėjo nauja karta, turime dirbti su savimi ir vengti tokių incidentų.

„Žalgiris“ žaidžia per dvi skirtingas lygas. Kokias rotacijas matote tiek LKL, tiek Eurolygoje?

Geras klausimas ir apie tai vakar diskutavome. Turėjau tokių patirčių, kuomet komandos žaidžia keliais frontais. Yra pavojinga kažkur taupytis, komanda visada turi žaisti 100 procentų. Kartais turime prisitaikyti, įtraukti jaunus žaidėjus, bet yra pavojinga duoti poilsio vis kažkuriems krepšininkams, tada kitas klaus: „Kodėl ne aš?“ Visada turime laimėti, nesvarbu, prieš ką bežaistume.

Ar tikitės turėti papildymą trenerių štabe?

Aš neprašiau papildomų žmonių, dabartinis trenerių štabas yra geras. Nematau priežasties kažką keisti. Jie yra patyrę, pernai gavo Eurolygos patirties, kurios aš neturėjau ir pasitikiu jais 100 procentu. Dažniausiai aš niekada nepasiimu su savimi asistento.

Žaidėte kartu su Šarūnu Jasikevičiumi prieš 20 metų. Ar kalbėjote su juo prieš atvykstant į Kauną?

Ne, nekalbėjau, bet jis mane iškart pasveikino. Jis paminėjo, kad yra labai laimingas dėl manęs ir pasakė, jog atvykstu į labai gerą vietą. Turime su juo labai gerą ryšį nuo senų laikų.

Kurie žaidimo aspektai „Žalgiryje“ jums patinka ir kuriuos norite keisti?

Žiūrint iš šono, labai lengva komentuoti ir viską keisti, bet atvykus – realybė kitokia. Aš nemėgstu sakyti žiniasklaidai, kas patinka ir kas nepatinka. Kai kuriuos dalykus pakeisiu, kurie, manau, gali tikti, ir tada galėsime diskutuoti.

„Žalgiris“ turi tris veteranus – Paulių Jankūną, Mantą Kalnietį ir Artūrą Milaknį. Ar su jais daugiau bendrausite?

Aš su jais jau kalbėjau, Jankis yra komandos kapitonas, jie visi trys yra labai svarbi dalis, yra sukaupę milžinišką patirtį. Jie prižiūri rūbinę ir neturiu priežasties kažką keisti.

Jure Zdovcas / DELFI nuotr.

Šalia šių trijų lietuvių dar yra Janis Strelnieks ir Joffrey Lauvergne. Ar jums patinka, kad komandoje yra tiek veteranų?

Iš vienos pusės, man patinka, nes krepšinis su veteranais yra lengvesnis. Jie viską supranta daug greičiau ir tai padeda. Bet iš kitos pusės, mums reikia ir sprogstamosios jėgos, atletiškumo. Turime rasti balansą ir tai yra sunkiausia.

Turite labai mažai laiko iki pirmųjų rungtynių. Ar įmanoma atlikti kokius nors pokyčius?

Paskutines kelias dienas aš pats to savęs klausiu. Ką pakeisti, ką palikti. Paprastai, kai prasideda treniruotės, iš instinktų jauti, kas veikia, ką reikia pridėti. Vakar buvo atstatomoji treniruotė, nieko ypatingo, šiandien turime normalią treniruotę, bet rungtynės jau rytoj ir negalime daug ko pakeisti. Bet bandysime pagerinti detales, kurias matau puolime ir gynyboje. Tai – nelengva, bet nebus nieko drastiško.

Pirmasis mačas laukia su „Crvena Zvezda“, kuri gerai ginasi. Kuo jie gynyboje yra ypatingi?

Gerai pažįstu šią komandą, ji – iš Adrijos lygos. Pažįstu jos žaidėjus, trenerį. Jie žaidžia labai fiziškai, turi didelius žaidėjus antroje, trečioje ir ketvirtoje pozicijose. Ne labai talentingi puolime, bet labai gerai ginasi, gerai naudoja rankas, kūnus. Žaidžia labai labai fiziškai. Su fanais jie tik ir lauks akimirkos, kai gali perlaužti varžovus. Man visada smagu žaisti Belgrade, tai bus geras testas, kaip žaidėjai reaguos į tokią situaciją.

Į Eurolygą grįžtate po 10 metų. Kiek tai bus kitokia patirtis?

Turėjau kelis pasiūlymus anksčiau, bet jų nepriėmiau. Tai buvo seniai, ypatingai pernai gauti pasiūlymą iš Eurolygos klubo buvo labai sunku, tai – uždara lyga. Kuomet esi ne vietinis treneris, gauti vietą Eurolygoje yra labai sunku, o per tuos 10 metų viskas kardinaliai pasikeitė. Dabar tai – aukščiausio lygio organizacija su dideliais pinigais, bet bandysiu prisitaikyti.

Jaunų žaidėjų žaidimas, ypatingai Mareko Blaževičiaus, buvo karšta tema. Kaip jūs jį matote komandoje?

Per anksti atsakyti į šį klausimą, aš Mareką mačiau tik truputį. Viskas priklauso nuo jo, jauni vyrukai iš pradžių turi viską įrodinėti treniruotėse. Jaunas krepšininkas turi būti labai talentingas, kad galėtų varžytis Eurolygoje, mes žiūrėsime, bet viskas priklauso nuo jo.

Emmanuelis Mudiay turėjo būti lyderis, bet M.Schilleris minėjo, kad jam reikia laiko, galbūt iki gruodžio. Kaip jums atrodo jo pasirodymas ir kaip jūs jį matote savo komandoje?

Nenoriu nuteisti žaidėjų anksčiau laiko. Mačiau dalykus, kuriuos reikia tobulinti, viskas priklauso nuo jo paties. Faktas, kad iš Mudiay visi tikisi daugiau ir jis tai supranta. Tikiuosi, kad tai laiko klausimas, kaip Martinas sakė, kada jis duos tai, ko norime. Kitas dalykas, mes daug laiko neturime. „Žalgiriui“ kiekvienos rungtynės yra labai svarbios.

Prieš kelis mėnesius „Žalgirio“ arenoje matėme Luka Dončičiaus magiją. Ar galime tikėtis Jure magijos Kaune?

Žiūrėkite, žaidėjai žaidžia krepšinį, o treneriai čia yra tam, kad padėtų. Be žaidėjų krepšinis nevyksta. Pasistengsiu padaryti geriausia, ką galiu. Žinau, kad pirmosios konferencijos yra smagiausios, bet po jų ateina realybė. Tikrai padarysiu klaidų, tai – žaidimo dalis. Bet taip, Luka iš tikrųjų yra magiškas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA