Skubos tvarka bus svarstomas projektas dėl prievolės nesiskiepijusiems darbuotojams mokėti už testus | Kas vyksta Kaune

Skubos tvarka bus svarstomas projektas dėl prievolės nesiskiepijusiems darbuotojams mokėti už testus

BNS / Milena Andrukaitytė 2021/10/12 19:29
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seimas ketvirtadienį ėmėsi pataisų, kad nesiskiepiję darbuotojai patys mokėtų už koronaviruso testus.

Po pateikimo už tai balsavo 64 parlamentarai, 20 „prieš“ ir 25 susilaikė. Seimas nusprendė, kad projektas bus svarstomas skubos tvarka.

Numatyta, kad jis įsigaliotų nuo gruodžio 1 dienos.

Vyriausybė siūlo, kad sveikatos patikrinimas dėl užkrečiamosios ligos, dėl kurios paskelbta ekstremali padėtis arba karantinas, esant vakcinos prieinamumui, būtų finansuojamas darbuotojo lėšomis arba darbdavio sprendimu jo lėšomis.

Išimtis būtų taikoma darbuotojams, kurie negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių. Jų testavimas ir toliau būtų finansuojamas iš biudžeto.

Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas Seime pristatęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad jomis siekiama paskatinti žmones skiepytis, nes dabartinis vakcinacijos lygis nepakankamas užkirsti kelią infekcijos plitimui.

„Skiepijimasis yra efektyvi priemonė užkirsti kelią COVID-19 plitimui, apsaugoti užsikrėtusius asmenis nuo komplikacijų ir mirties. Pasiskiepijusiųjų rizika užsikrėsti šia liga yra penkis kartus, patekti į ligoninę – dešimt kartų, o numirti – 20 kartų mažesnė nei nepasiskiepijusiųjų“, – sakė A. Dulkys.

„Kadangi pasaulyje ir Lietuvoje sparčiai plinta pavojinga viruso delta atmaina, o epidemiologinė situacija šalyje sparčiai blogėjanti, būtina intensyvinti skiepijimosi tempą, didinti pasiskiepijusių asmenų kiekį ir taip užtikrinti visuomenės saugumą“, – kalbėjo ministras.

Jis pažymėjo, kad vakcinų yra pakankamai visiems Lietuvos gyventojams paskiepyti, ir „esant geram vakcinų prieinamumui valstybė turėtų kompensuoti tik vieną, efektyvesnę apsaugos nuo užkrečiamosios ligos protrūkių priemonę, t. y. skiepijimą, ir taip netiesiogiai paskatinti gyventojus skiepytis“.

Prieš pataisas kalbėjęs socialdemokratas Algirdas Sysas pažymėjo, kad jis yra už vakcinavimą ir sutinka, kad tam tikroms profesijoms būtinas privalomas vakcinavimasis arba testavimasis, tačiau prievolė mokėti už testus negali būti perkelta darbuotojui.

„Nepritariu tiems, kas nesiskiepija, ir raginu visus skiepytis, pritariu, kad būtina riboti tam tikras profesijas, kad jie turi būti paskiepyti arba turi turėti testą, nes tai yra reikalavimas teikiant paslaugas, bet negaliu pritarti siūlymui, kad darbuotojai mokėtų už testavimą“, – sakė A. Sysas.

„Yra nuorodos į pasirašytas sutartis ir tarptautinius įsipareigojimas – negali perduoti jokiais būdais (prievolės mokėti už testus darbuotojui), tai yra imperatyvas, darbdavys moka už saugą ir sveikatą darbe, ne darbuotojas. Šiuo siūlymu bandoma revizuoti mūsų Lietuvos tarptautines sutartis“, – argumentavo Socialdemokratų frakcijos seniūnas.

Premjerė Ingrida Šimonytė apie Vyriausybės teikiamas pataisas yra sakiusi, kad siūloma gruodžio 1-osios įsigaliojimo data leistų iki šiol nepasiskiepijusiems žmonėms iki to laiko pasiskiepyti.

Vyriausybės vadovė pažymėjo, kad mokesčių mokėtojų lėšomis apmokamas testavimas buvo suprantamas, kai šalyje nebuvo pakankamai vakcinų, o toliau tai daryti būtų „sunkiai paaiškinama ir pateisinama“.

Vyriausybės sudarytame veiklos sričių sąraše, kurio darbuotojai turi nuolat testuotis dėl COVID-19, yra medicinos, švietimo, maitinimo, prekybos, viešojo administravimo darbuotojai, vežėjai, profesinės karo tarnybos kariai.

Tikrintis reikia kas septynias–dešimt dienų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA