Parlamentarai ėmėsi taisyti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą | Kas vyksta Kaune

Parlamentarai ėmėsi taisyti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą

BNS / Jūratė Skėrytė 2021/10/12 19:34
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Antradienį Seimas pradėjo taisyti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, atsisakant amžino embrionų saugojimo ir didinant valstybės finansavimą nevaisingumui gydyti.

Už projektą po pateikimo procedūros balsavo 70 parlamentarų, prieš buvo devyni, susilaikė 28. Toliau jį svarstys Seimo komitetai.

„Tokie ribojimai, kurie dabar galioja Pagalbinio apvaisinimo įstatyme, skatina mūsų šalies piliečių medicinį turizmą į užsienio šalis, kur tokių ribojimų nėra arba dar blogiau, nevaisingumą išgyvenantys asmenys visai nesikreipia medicininės pagalbos“, – pateikdama projektą sakė viena iš jo iniciatorių Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pataisomis siūloma atsisakyti neterminuoto embrionų saugojimo lytinių ląstelių banke. Pagal projektą, sukurti ir nepanaudoti embrionai turėtų būti saugomi ne trumpiau kaip dvejus metus nuo pagalbinio apvaisinimo pradžios ir ne ilgiau kaip dešimt metų, nebent sutuoktiniai ar partneriai yra pareiškę valią ilgesniam laikymo terminui.

Anot V. Čmilytės-Nielsen, dabar už nepanaudotų embrionų saugomą per mėnesį reikia mokėti nuo 20 eurų. Daliai porų nebeišgalint mokėti, jiems išsiskyrus ar mirus, visas išlaidas priverstos perimti vaisingumo klinikos.

„Amžinas embrionų saugojimas bent jau iš dalies diskredituoja ir embrionų donorystės programos įgyvendinimą. Dalis porų embrionų donorystę grindžia ne noru padėti kitoms poroms susilaukti vaikų, bet pasinaudoja tuo kaip vienintele galimybe išvengti amžino embrionų saugojimo ir išvengti mokesčio už tai“, – tvirtino parlamento pirmininkė.

Anot projekto, embrionai nebebūtų saugomi, pasibaigus nustatytam terminui, jei nėra sutuoktinių (partnerių) sutikimo jų donuoti, taip pat mirus vienam ar abiem partneriams, nutrūkus santuokai.

Projektu taip pat siūloma padidinti valstybės lėšomis kompensuojamų pagalbinio apvaisinimo ciklų skaičių nuo dviejų iki trijų.

V. Čmilytės-Nielsen teigimu, būtent trijų ciklų kompensavimas naudojamas tarptautinėje praktikoje.

Projektu ketinama netaikyti ir amžiaus ribojimo, kai siekiama išsaugoti onkologine ar kita reta liga susirgusio asmens vaisingumą.

Dabar Pagalbinio apvaisinimo įstatyme numatytas vaisingumo išsaugojimas vaikams nuo 14 metų, tai yra tėvų ar globėjų sutikimu gali būti paimtos vaiko lytinės ląstelės ir užšaldomos.

Tuo metu projekte siūloma netaikyti amžiaus ribojimo ir leisti paimti ne tik lytines ląsteles, bet ir reprodukcinius audinius.

Pagalbinio apvaisinimo įstatymas po ilgų diskusijų Seime priimtas 2016 metais, o pradėjo veikti 2017 metų pavasarį.

Seime pagalbinio apvaisinimo klausimai svarstyti ne vieną kadenciją, išsiskyrus parlamentarų pozicijoms dėl sukuriamų embrionų skaičiaus, šaldymo ir naikinimo. Dabartinis įstatymas neriboja embrionų skaičiaus, bet įpareigoja juos saugoti neribotą terminą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA