Seimui neužteko balsų priimti įstatymo dėl 100 eurų išmokos už skiepą | Kas vyksta Kaune

Seimui neužteko balsų priimti įstatymo dėl 100 eurų išmokos už skiepą

delfi.lt / Simona Voveriūnaitė 2021/10/12 16:19
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seimas, pritaręs po pateikimo, antradienį toliau sprendė dėl Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasiūlymo skirti 100 eurų išmokas naujai pasiskiepijusiems 75 metų ir vyresniems asmenims. Seimo daugumai iš pirmo karto nepavyko šio įstatymo priimti, nes neužteko balsų, dalis parlamentarų ištraukė korteles.

Išmoka būtų skirta nuo rugsėjo iki gruodžio pasiskiepijusiems nuo koronaviruso vyresniems nei 75 metų žmonėms bei tiems šios amžiaus grupės žmonėms, kurie iki kitų metų balandžio pasiskiepys sustiprinančia vakcinos doze.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, Lietuvoje imuniteto koronavirusui neturi apie trečdalis vyresnių nei 75 metų senjorų. Šioje amžiaus grupėje yra 270 tūkst. žmonių, apie 80 tūkst. iš jų nėra nei paskiepyti, nei persirgę COVID–19.

Ministerijos skaičiavimais, jei išmoką gautų visi tokio amžiaus senjorai, tam reikėtų daugiau nei 27 mln. eurų.

Siūloma, kad įstatymas įsigaliotų kitą savaitę – spalio 18 dieną.

Po svarstymo už šį projektą balsavo 65 Seimo nariai, prieš – 19, susilaikė 15 parlamentarų.

Apsisprendžiant priėmimo stadijoje už šį pasiūlymą balsavo tik 65 Seimo nariai, todėl įstatymas nepriimtas.

Prognozuoja, jog vakcinacija dar labiau lėtės

Diskusijoje Darbo partijos atstovė Ieva Kačinskaitė–Urbonienė teigė, jog dar nėra išnaudotos visos galimos priemonės, bet renkamasi kraštutinė.

„Mano manymu, mes tikrai neišnaudojame visų priemonių, kad paskatintume visus abejojančius pasiskiepyti. Jau ne kartą esame diskutavę, kad visi pilna informacija apie vakcinas, jų sukūrimą turi būti prieinama kiekvienam. Ne kartą kalbėjome, kad geriausiai motyvuoja šeimos gydytojai, bendruomenės, seniūnijų bendruomenė.

Deja, bet tos priemonės dar nebuvo pakankamai išvystytos ir išplėtotos, kad galėtume sakyti, kad apdarėme viską. Tad mums reikia imtis kraštutinių priemonių“, – Seimo salėje kalbėjo politikė.

I. Kačinskaitė–Urbonienė teigė, jog šis pasiūlymas dar supriešins visuomenę ir dar sulėtins vakcinacijos tempus.

Darbo partijos atstovė teigė, jog šis projektas gali dar labiau sulėtinti pandemijos krizę.

Ar padarys meškos paslaugą?

Socialdemokratas Algirdas Sysas Seimo salėje citavo Andriaus Mamontovo dainą, kurioje kreipiamasi į prezidentą.

Politikas teigė, jog šalies vadovas Gitanas Nausėda gali sukritikuoti šį valdančiųjų „pinigų taškymąsi“.

„Pinigai ne visada sprendžia. Dabar jūs radote tokį pretekstą – lovos užimtos, kiti negali. Bet tai įstatymas, kuris demoralizuoja visuomenę. Manau, kad toks sprendimas daro meškos paslaugą. Nepamirškime, kad pas mus donorystę, kraujo davimas savanoriškas. Ar nepadarysime blogiau?“ – klausimą kėlė A. Sysas.

„Sprendimas ne iš gero gyvenimo“

Konservatorius Kęstutis Masiulis teigė, jog šis sprendimas nėra iš gero gyvenimo, ar „dėl to, kad Vyriausybė neturi, kur pinigų dėti“.

„Čia yra iš nevilties sprendimas, bandoma sumokėti žmonėms, kurie nesivakcinavo, dėl įvairių aplinkybių. Jiems virusas pavojingiausias, jie rizikuoja tapti tais pacientais, kurie užkiša ligonines. Tai, kad ir brangus siūlymas, bet gelbėti žmonių gyvybes tokiu keliu“, – poziciją dėstė K. Masiulis.

Regionų frakcijos atstovas Petras Gražulis diskusijoje kalbėjo apie žemus Vyriausybės reitingus.

„Nepopuliariausi ministrai ragina skiepytis. Ir žmonės tuo nepasitiki“, – dėstė parlamentaras.

Jis teigė, jog situaciją išspręstų Vyriausybės pasitraukimo, Seimo paleidimo, gal tada ir „karantinas ilgai nesitęs“.

Komitetas pritarė Vyriausybės siūlymui

Parlamentinis Sveikatos reikalų komitetas ragina Seimą pritarti, kad 100 eurų valstybės išmoka už skiepus būtų skirta senjorams nuo 75 metų, kaip siūlo Vyriausybė.

Už tai antradienį balsavo penki komiteto nariai, tiek pat – už 65 metų amžiaus kartelę, o susilaikė vienintelė konservatorė Jurgita Sejonienė.

Komitetas nepritarė „darbiečių“ siūlymui išmoką skirti visiems pasiskiepijusiems senjorams nuo 65 metų bei „valstiečių“ siekiui mokėti išmokas ir rizikos grupei priklausantiems žmonėms, pavyzdžiui, sergantiems onkologinėmis, kardiologinėmis ligomis, diabetu.

Taip pat ir Regionų frakcijos atstovo Petro Gražulio pasiūlymui išmoką mokėti visiems, kurie nuo koronaviruso pandemijos pradžios iki jos pabaigos pasiskiepijo arba pasiskiepys Vyriausybės nustatyta tvarka.

Seimas visiems šiems pasiūlymams taip pat nepritarė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė M. Navickienė teigė, kad apsisprendžiant, kokio amžiaus žmones finansiškai paskatinti skiepytis, lėmė senjorų nuo 75 metų skiepijimosi lygis ir mirtingumas.

„Tai rodo, kad taikliausiai pataikome“, – teigė ministrė.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas komitete teigė, kad 270 tūkst. vyresnių negu 75 metų žmonių imunizacija kol kas nėra pakankama. Pasak jo, 80 tūkst. žmonių dar nėra nei pasiskiepiję, nei sirgę koronavirusu, dėl to neturi imuniteto šiai ligai.

Į diskusiją įsitraukė ir I. Šimonytė

Svarstant pasiūlymus į diskusiją įsitraukė ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė. Ji teigė, jog amžiaus grupė nuo 75 metų turi didžiausią riziką mirti.

„Tikrai būčiau buvusi daug laimingesnė, jei tokio pasiūlymo iš viso būtų nereikėję teikti“, – sakė premjerė.

Ministrė pirmininkė ragino nepalaikyti A. Verygos pasiūlymo išmokas mokėti didesniam ratui žmonių.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA