R. Karbauskis pasisakė apie skiepus, migrantų krizę, karantiną – negailėjo kritikos valdantiesiems | Kas vyksta Kaune

R. Karbauskis pasisakė apie skiepus, migrantų krizę, karantiną – negailėjo kritikos valdantiesiems

delfi.lt / DELFI DIENA 2021/10/07 20:35
/ DELFI nuotr.

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis negaili kritikos vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei, užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui ir sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui, ir džiaugiasi pagaliau sulaukęs gyvybės ženklų iš Vyriausybės.

Mano, kad bet kuris kitas Seime esantis medikas būtų geriau už Dulkį

R. Karbauskio nuomone, sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio seniai nebeturėjo būti šioje Vyriausybėje.

„Nežinau, kiek puikiai susitvarkytų, man labai sunku spręsti, bet jeigu būtų paskirtas kas nors iš medikų – iš konservatorių ar kitų valdančiosios daugumos frakcijos, į tą poziciją iš Seimo, tikrai būtų daug geriau, nes matosi, kad žmogus visai ne savo kėdėje sėdi“, – komentavo „valstiečių“ lyderis.

Jo teigimu, tai įrodo paskutiniai A. Dulkio siūlymai, tarp kurių – siūlymas įteisinti surogatinę motinystę.

„Tai yra pasiūlymas, kuris prieštarauja Europos Tarybos rezoliucijai, mūsų priimtoms rezoliucijoms. Tie patys konservatoriai 2020 ar 2019 metais pasiūlė priimti Seimo rezoliuciją, kad surogatinė motinystė Lietuvoje būtų neįmanoma. Mes tą padarėme ir jie patys balsavo. Dabar tie patys konservatoriai, jų ministras pasiūlo įstatymo projektą, kuriame surogatinė motinystė leidžiama ir, svarbiausia, ji gali būti atlyginama“, – piktinosi R. Karbauskis.

Sako, kad siūlymą dėl išmokų senjorams Vyriausybė tiesiog nuplagijavo

Valstiečių žaliųjų lyderis priminė, kad jo partijos kolegos jau prieš mėnesį buvo pateikę siūlymą mokėti išmokas už pasiskiepijimą 65+ amžiaus grupės asmenims.

„Mes prisimename, kaip sveikatos apsaugos ministras A. Dulkus išsijuokė iš šito mūsų siūlymo. Tačiau mus labai nustebino, kada prieš kelias dienas paaiškėjo, kad Vyriausybė imasi tos priemonės. Tada bandė paaiškinti, kad mes nieko su tuo nesusiję, tačiau tai paprasčiausiai yra nuplagijuotas mūsų siūlymas“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS lyderiui neaišku, kodėl Vyriausybė pasirinko aukštesnę amžiaus kartelę, negu siūlė jie.

„Mokslininkų tyrimais yra aišku, kad 65+ yra rizikos grupė. Bet sprendimas yra teisingas dėl to, kad iš tikrųjų tie žmonės, kurie skiepysis trečią, kartą arba nesiskiepijo iš viso, dabar skiepydamiesi gaus pozityvią žinutę – šiuo atveju pinigus. Tai yra pozityvus kvietimas skiepytis“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jis teigė, kad amžiaus grupėje nuo 85 metų amžiaus yra mažiausiai pasiskiepijusių žmonių – tik apie 60 proc.

„Yra labai svarbu rasti motyvus, (…) nes šitoje amžiaus grupėje mirtingumas nuo kovido yra didžiausias“, – sakė R. Karbauskis.

Nepalaiko sprendimų dėl testavimo

Jeigu pritars Seimas nuo gruodžio 1 d. darbuotojai testuosis už savo arba darbdavių pinigus. Valstiečių žaliųjų lyderis laidoje sakė matęs lenteles, kur jau fiksuotas didelis žmonių išėjimas iš darbo dėl skiepų arba testo reikalavimo.

„Maximos“ grupėje, kurios lentelę mačiau, per pastarąjį laiką apie tūkstantį žmonių išėjo iš darbo. Kitose įmonėse vyksta tas pats. Tai yra labai blogos tendencijos. Žmonės išeina iš darbo, ir jie nebeturės pajamų. Valstybė turės juos išlaikyti. Kitas dalykas, toms imonėms tiesiog truks darbuotojų“, – sakė R. Karbauskis.

Jo vertinimu, sprendimas, kad žmonės patys mokėtųsi už testą, yra nepamatuotas.

„Nes ne visos verslo įmonės bus pajėgios sumokėti už testus savo darbuotojams. Jeigu skaičiuotume visos valstybės poreikį, mes, pirmiausia, turime suprasti, kad problemos versle atsilieps valstybės pajamoms. Ir čia yra neaišku, ar mes daugiau patirsime nuostolių, ar daugiau naudos turės valstybė iš to, kad privers žmones pačius mokėti už savo testus“, – sakė R. Karbauskis.

Nemato poreikio griežtam karantinui

Kalbėdamas apie pandemijos valdymą LVŽS pirmininkas teigė, kad griežto karantino, kai buvo ribojamas judėjimas ar įmonių veikla, dabar nereikia.

„Šiai dienai viską, ką turime padaryti – skiepyti, skiepyti ir dar kartą skiepyti Lietuvos žmones, tas pažeidžiamiausias grupes. Vaikų amžiaus grupėje išvis nesuprantu, kam juos skiepija. Kam skiepyti mažamečius vaikus, kai mes dar neturime daug atsakymų apie šių skiepų poveikį vaikams. Suaugę mes visi priimame sprendimus“, – teigė R. Karbauskis.

Jis teigė pats pasiskiepijęs ir ragina tai padaryti kitus, tačiau abejoja dėl būtinybės visiems jau dabar skiepytis trečiąja vakcinos doze.

Negailėjo kritikos migrantų krizės valdymui: Bilotaitės likimas abejonių nekelia

LVŽS pirmininkas kritikavo ir valdančiųjų pastangas valdyti neteisėtos migracijos krizę. Jo teigimu, pasidomėjus pavyko išsiaiškinti, kad institucijų skaičiai nesutampa ir 558 migrantai yra pabėgę.

„Apie juos buvo slepiama informacija, apie juos niekas nieko nežinojo“, – sakė R. Karbauskis.

Politikas taip pat atkreipė dėmesį į Seimo kontrolieriaus paskelbtą ataskaitą, kurioje sakoma, kad Lietuva pažeidė konvencijos, nukreiptos prieš kankinimus bei smurtą, nuostatas.

„Jis konstatuoja tai, kad Lietuvoje priimamiems nelegaliems migrantams mes sukūrėme sąlygas, prilygstančias nežmoniškoms, orumą žeminančioms sąlygoms“, – teigė „valstiečių“ pirmininkas.

R. Karbauskis taip pat teigė, kad klausimų dėl šios krizės yra ir daugiau – tiek kalbant apie jų buities reikalus, tiek apie krizei metamus finansinius resursus.
„Klausimų daug, padėtis nevaldoma, vidaus reikalų ministrės likimas nekelia jokių abejonių – ji negali toje vietoje dirbti, nes visiškai nesusitvarko su padėtimi“, – tvirtino politikas.

„Migrantų krizės tikriausiai nebūtų buvę, jei mes galėtume tai spręsti ir mes būtume valdančioje daugumoje“, – teigė R. Karbauskis.

Kliuvo ir Landsbergiui

Kritikos dėl pašlijusių santykių su Kinija iš R. Karbauskio kliuvo ir užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui ir jo komandai. Jis teigė, kad ši krizė yra kilusi „dėl diplomatinių klaidų“.

„Krizė, kuri kyla dabar ir turės didžiules pasekmes Lietuvai su Kinija, vėlgi yra diplomatinės klaidos žmonių, kurie priiminėja vienus ar kitus sprendimus – jos mums, Lietuvos žmonėms, kainuos šimtus milijonų eurų. Tai yra akivaizdu šiandien. Šnekėti apie tai, kad mes būtume padarę tokias pat klaidas… Šių problemų mes tikrai nebūtume padarę“, – konstatavo R. Karbauskis.

Politiko teigimu, dalį atsakomybės už migrantų krizę turi prisiimti užsienio reikalų ministras G. Landsbergis ir jo komanda.

„Mes turėjome ir turime šiandien galimybę ją spręsti diplomatiniu būdu. Nereikia nuolaidžiauti Baltarusijai – ne apie tai kalba, bet ją spręsti kitaip nei diplomatiniu būdu tiesiog neįmanoma“, – tikino R. Karbauskis.

Džiaugiasi sulaukęs pranešimų, kad jų raštai adresatą pasiekė

Laiškus premjerei Ingridai Šimonytei rašantis R. Karbauskis džiaugiasi pagaliau sulaukęs nors kokių gyvybės ženklų iš Vyriausybės.

„Aš džiaugiuosi, kad pagaliau pradėjome gauti pranešimus, kad mūsų raštai yra užregistruoti. Ar į juos kas nors žiūri, mes nežinome, bet jie nors registruojami. Pastaruoju metu gavome du pranešimus, kad tie raštai registruoti“, – sakė jis.

Partijos pirmininkas teigė, kad tuose raštuose yra pasiūlymai.

„Esame konstruktyvūs. Šešėlinė Vyriausybė tam ir sukurta, kad ne tik kritikuotų, bet ir kažką siūlytų. Matome, kad pasiūlymas dėl 100 eurų išmokos vyresnio amžiaus žmonėms yra mūsų pasiūlymas. Jeigu paimtume kitą pasiūlymą – kompensuoti, jeigu atsiranda kažkokios kompensacijos dėl skiepų, tai yra mūsų pasiūlymas.

Tai yra konstruktyvūs pasiūlymai. Nereikia vaidinti, kad opozicija negali kažko protingo pasiūlyti“, – sakė R. Karbauskis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA