Kauno rajone iškilo moderniausias vandenlenčių parkas Baltijos šalyse | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone iškilo moderniausias vandenlenčių parkas Baltijos šalyse

/ „Vanduo marse“ „Facebook“ nuotr.

Mantas Gervetauskas gimė ir augo Kaune, tačiau pastaruosius 13 metų gyveno Jungtinėje Karalystėje. Grįžus gyventi į Lietuvą ir beieškant verslo idėjų čia pažintis su būsimu verslo partneriu leido per rekordiškai trumpą laiką pastatyti moderniausią vandenlenčių parką Baltijos šalyse. Tiesa, kelias link tikslo buvo kupinas iššūkių.

Hobis suvienijo įgyvendinti ambicingą verslo idėją

Pasak Manto, jis jau kuris laikas domėjosi vandenlenčių sportu, intensyviai plaukdavo. Šis gyvenimo būdas jį suvedė su būsimu verslo partneriu, vandenlenčių sporto treneriu ir entuziastu Dovydu Rekščiu. Būtent Dovydas buvo tas žmogus, kuris Mantui papasakojo viziją – Kauno rajone pastatyti unikalų vandenlenčių parką, rašoma pranešime žiniasklaidai.

2020 m. lapkričio mėnesį suvieniję jėgas ir investavę visas savo asmenines santaupas verslininkai pradėjo įgyvendinti idėją. Didžiąją dalį darbų verslininkai darė patys. Per rekordiškai trumpą laiką, aštuonis mėnesius, 11 ha sklype buvo iškastas vandens telkinys, sumontuota reikalinga įranga bei pastatytas restoranas. Parke jau dirba 20 žmonių, o sezono metu planuoja įdarbinti iki 40 žmonių.

M. Gervetauskas, D. Rekštys / Organizatorių nuotr.

Tradiciniai bankai žiūrėjo skeptiškai

Kaip teigia vandenlenčių parko bendraįkūrėjai, įpūsėjus „Vanduo Marse“ statybai verslininkai pamatė, kad norint užbaigti parką, reikės papildomų lėšų. Mantas ir Dovydas kreipėsi į bankus, tačiau anot verslininkų, konservatyvus tradicinių bankų požiūris į klientą neleido gauti reikalingo finansavimo.

Tai, kad Lietuvoje smulkus ir vidutinis verslas sunkiai prieina prie bankų paskolų, patvirtina ir Europos Komisijos kasmet atliekama verslo priėjimo prie finansavimo apklausa. Pavyzdžiui, apklausos rezultatai rodo, kad 2020 m. įmonių priėjimas prie bankų paskolų Lietuvoje sumažėjo labiausiai visoje ES.

„Bankai prašė mūsų atsiųsti daug prezentacijų apie projektą, atsakyti į įvairius klausimus, tačiau pastebėjome, kad didžioji dalis mūsų siųstos informacijos net nebuvo skaitoma. Matėsi, kad tradicinio finansavimo atstovai nesigilino, koks yra vandenlenčių sporto potencialas ir populiarumas ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje“, – teigia Mantas Gervetauskas.

Anot bendraįkūrėjų, negavus reikalingo finansavimo buvo sunkių akimirkų, net galvota ir apie projekto uždarymą. Situacija pasikeitė iš esmės susipažinus su alternatyvaus finansavimo atstovais, įmone „Finpro“.

„Galime drąsiai sakyti, kad jeigu ne kolegos iš „Finpro“, mes nebūtume užbaigę projekto. Priešingai nei su banku, naujieji partneriai į mūsų projektą pažiūrėjo plačiau ir šiuolaikiškai. Greitai gavome ne tik reikalingą finansavimą, bet ir naudingų patarimų, kaip vystyti verslą toliau“, – pasakoja Dovydas Rekštys.

„Finpro“ partneris, valdybos narys Kęstutis Grinaveckas pripažįsta, kad į pramogų verslo projektų finansavimą dažniausiai žiūrima atsargiai, tiek bankiniame, tiek alternatyvaus finansavimo sektoriuje. Kadangi tai rizikinga verslo sritis, tik nedaugelis išgirsta teigiamą atsakymą.

„Visgi skyrėme laiko išsamiai susipažinti su Manto ir Dovydo projektu, ypač atidžiai vertinome, kokia akcininkų patirtis versle, kokia dalimi patys akcininkai dalyvauja visame projekte, kokia tokio verslo aplinka Lietuvoje šiuo metu ir kokios ateities perspektyvos. Tai aspektai svarbūs priimant bet kokį finansavimo sprendimą. Šiuo atveju buvo ir akcininkų įsitraukimas, ir srities išmanymas, ir aiški verslo valdymo bei plėtros vizija, todėl priimti teigiamą finansavimo sprendimą nebuvo sunku“, – teigia Kęstutis Grinaveckas.

Vandenlenčių parkas „Vanduo marse“ / „Vanduo marse“ „Facebook“ nuotr.

Unikalus vandenlenčių parkas regione

Žemaitkiemio kaime verslininkų įkurtas „Vanduo Marse“ – tai ilgiausias, 650 metrų, vandenlenčių parkas Baltijos šalyse. Jame įrengta moderniausia šešių bokštų sistema ratu ir sumontuota daugiausia Lietuvoje, septyniolika, figūrų. Vienu metu parke gali čiuožti net devyni žmonės.

Norėdami sukurti dar didesnį vertę klientui, verslininkai parke pastatė restoraną, kuris vienu metu gali priimti iki 200 žmonių. Artimiausiu metu klientams planuojama pasiūlyti nakvynės paslaugas nameliuose bei šalia šaltuoju metų sezonu įrengti snieglenčių parką. Toks konceptas leis lankytojams turiningai leisti laisvalaikį ištisus metus. Planuojama, kad parkas per dieną galėtų priimti 300 – 500 žmonių.

Nors „Vanduo Marse“ dar nėra ir metų, bet parkas jau pastebėtas ir užsienyje. Pasak Dovydo Rekščio, Vokietijoje esantys vandenlenčių parko įrangos kūrėjai Kauno rajone esantį parką dažnai naudoja kaip pavyzdį kitiems, kaip turi atrodyti saugus ir kokybiškas parkas.

Vandenlenčių parkas „Vanduo marse“ / „Vanduo marse“ „Facebook“ nuotr.

Išmoktos pamokos

Kaip teigia parko bendraįkūrėjai, šis projektas dar kartą įrodo, kad gyvenime nėra neįmanomų dalykų. Su gera komanda galima įgyvendinti bet kokią idėją. Žinoma, taip pat reikia susitaikyti, kad verslo pradžia būna sunkiausia ir tam reikia skirti daug laiko. Tai būna savotiškas išbandymas ir artimiesiems, kadangi didesnę laiko dalį tenka skirti ne šeimai, o verslui.

„Įsitkinome, kad dažnai verslo pradžioje galima išgirsti žodžius „neįmanoma“, „jums nepasiseks“, tačiau visada reikia tikėti savo idėja ir komanda“, – pasakoja Mantas Gervetauskas.

Vandenlenčių parkas „Vanduo marse“ / „Vanduo marse“ „Facebook“ nuotr.

Patarimai, planuojantiems pradėti savo verslą

Norintiems pradėti savo verslą „Finpro“ skyrė ir kelis patarimus.

„Atlikite situacijos analizę, būkite pasirengę atsakyti ir sau, ir investuotojams, kuo jūsų verslo idėja išskirtinė, patraukli“, – teigė jie.

„Nerizikuokite visomis savo šeimos ir asmeninėmis santaupomis – skirkite laiko ir pasidomėkite, kokio dydžio finansavimą galėtumėte gauti. Įvertinkite visus pasiūlymus, tiek ne bankų, tiek alternatyvių finansuotojų, ir pasirinkite palankiausią“, – pataria „Finpro“.

„Susitaikykite, kad verslo pradžia pareikalaus viso jūsų laiko, o pradžia nebūtinai bus sklandi. Nebijokite ieškoti pagalbos – tarkitės su savo finansiniais patarėjais, pasinaudokite mentorystės programomis“, – sako jie.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA