Kauniečiai pakraupę: ar tai žmogaus kaulai? | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai pakraupę: ar tai žmogaus kaulai?

Sekmadienį rekonstruojamoje Vilniaus gatvėje apsilankę kauniečiai nustėro – iškasinėtame smėlyje mėtėsi kaulai, dalis jų slėpėsi darbininkų pirštinėse, kita jau buvo sudėta į maišelius. Iškasenas aptikę miestiečiai buvo beveik užtikrinti, kad tai žmonių kaulai, tačiau archeologai ramina – užfiksuotas „atradimas” gyvūnų likučiai, o senamiesčio rekonstrukcijai tokios radybos įtakos neturės.

„Kasybų metu iškasta kaulų daug visokiausių, patikimas šaltinis – reabilitologė iš Vilniaus Santariškių klinikų – sako, kad 90-95 procentų tikimybė, kad čia žmogaus kaulai. Kodėl ten darbininkų pirštinėse suslėpti nežinau, aš taip radau. Darbininkų nematyt, nedirba šiuo metu, bet tiesiog palikta daug kaulų, prikaišiota į maišiukus ir pirštines“, – sekmadienį pasakojo nuotraukas atsiuntęs skaitytojas.

Kaulų randa kasdien

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo archeologinius kasinėjimus vykdančios mažosios bendrijos „Praeities tyrimų institutas“ atstovai, archeologai Vilniaus gatvėje vykstančių rekonstrukcijos darbų zonoje dirba kasdien, o tokių kaulų surenka didelius kiekius.

„Kaulų kiekvieną dieną surenkame didelius kiekius. Pabrėžtina, jog absoliuti dauguma šių kaulų – gyvūnų (daugiausiai galvijų). Taip pat ir kaulai, kurie užfiksuoti skaitytojų nuotraukose – gyvūnų. Taigi, šis skaitytojų „atradimas” nėra staigmena ir įtakos rekonstrukcijos darbų eigai neturės”, – komentavo archeologai.

Surinko nedelsiant

Pasiteiravus, ar iškasenos neturėtų būti laikomos tam skirtose vietose, „Praeities tyrimų instituto“ atstovai patikino, kad rasti kaulai dažniausiai atgula plastikiniuose maišeliuose.

„Atsižvelgiant į dideles tyrimų apimtis ir didelius aptinkamų radinių kiekius, kartais archeologai dienos eigoje kaulus susideda šalia konkrečios tyrimų vietos, o vakare, praeidami pro objektą – viską susideda į plastikinius maišelius ir susirenka. Šiuo atveju dėl žmogiškos klaidos dalis kaulų liko nesurinkta. Pabrėžiame, jog šiuo metu kaulai jau yra surinkti.

Atsiprašome miestiečių, jei kažkam toks atradimas sukėlė nemalonius jausmus. Dar kartą informavome savo darbuotojus, kaip svarbu atidžiai surinkti visą tyrimų metu aptinkamą medžiagą ir jos nepalikti kitai dienai”, – teigė archeologai.

Ir pridūrė, kad gyvūnų kaulai, baigus archeologinius tyrimus, perduodami Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto specialistams. Pastarieji atlieka šių kaulų tyrimus, nustatydami, kokiai rūšiai jie priklausė, kokio amžiaus gyvūnai būdavo skerdžiami ir t.t.

Anot archeologų, pagal šiuos duomenis galima atkurti konkretaus laikmečio žmonių mitybos (šiuo atveju, konkrečiai mėsos vartojimo) įpročius.

Darbai truks iki Kalėdų

„Kas vyksta Kaune” primena, kad liepos 12-ąją pradėjus rekonstrukciją, 830 m ilgio Vilniaus gatvėje požeminių komunikacijų darbus planuojama baigti iki Kalėdų, o visą projektą įgyvendinti iki kitų metų vasaros.

Čia bus atnaujintos komunikacijos po žeme, sudėti nulyginti esami grindinio akmenys, iškloti porą centimetrų pakilę tamsaus akmens šaligatviai, įrengti nauji šviestuvai ir kiti architektūros elementai.

Tiesa, vos startavus rekonstrukcijai, Kauno savivaldybė socialiniame tinkle sulaukė nepasitenkinusių kauniečių komentarų antplūdžio. Viešojoje erdvėje kilo arši diskusija dėl sunkumų verslininkams ir turistams, kai kurie skersai išilgai perkastą Kauną net pavadino „pinigų skalbykla“. Savivaldybė atrėmė, jog sprendimas uždaryti pėsčiųjų arteriją priimtas dėl saugumo, siekiant kuo greičiau pabaigti darbus, o miestiečiams patariama žygiuoti Muitinės ir Kurpių gatvėmis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA