Nuo penktadienio – į darbą tik su kaukėmis: dėl išimties pradinukams dar diskutuos | Kas vyksta Kaune

Nuo penktadienio – į darbą tik su kaukėmis: dėl išimties pradinukams dar diskutuos

delfi.lt / Dainora Pankūnė 2021/09/30 14:32
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad apsaugines veido kaukes nuo penktadienio privalės dėvėti visi žmonės, dirbantys ar esantys pastatų viduje – įskaitant ir ofisų darbuotojus. Vis dėlto Vyriausybė, pasak jo primygtinai reikalauja pagal galimybes dirbti nuotoliu.

„Bendras principas yra, kad visose uždarose patalpose reikės būti su kauke. Šiuo metu dar derinama su epidemiologais – matyt, kadangi situacijos būna labai skirtingos, tai gali būt, kad dar bus tokia nuostata, jog turėtų būti vidaus tvarkos taisyklės ir gali būti tokie atvejai, kai 100 proc. visas kolektyvas yra pasiskiepijęs, tai tada, matyt, tos sąlygos galėtų būti kažkokios kitokios, bet tokių mes, abejoju ar turime. Tai kol kas taip, dabartinė nuostata yra, kad uždarose patalpose reikia būti su kaukėmis“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė ministras.

Epidemiologai, pasak A. Dulkio, diskutuos dėl kaukių dėvėjimo taisyklių pradinukams kitą savaitę.

„Kol kas švietimo srityje yra taip, kaip ir dabar – kaukės yra nuo 5 klasės, tačiau kitą savaitę, dar priklausomai ir nuo epidemiologinės situacijos bei situacijos mokyklose, dar bus tariamasi su epidemiologais dėl jaunesnių nei penktokų – dėl pradinukų“, – sakė ministras.

Jis taip pat patikino, kad kol kas neplanuojama grįžti prie diskusijų apie privalomą išskirtinai tik medicininių kaukių arba respiratorių dėvėjimą viduje – viduje bus ir toliau galima dėvėti bet kokią kaukę.

„Kaukės privalomos. Kažkokių papildomų sąlygų nei kad būdavo iki šiol, nei kažkokių naujų išimčių taip pat nėra numatyta. Dar akcentuosiu – jei valgome, geriame, yra situacijos, kurios sveiku protu suprantamos, įskaitant kino teatrus, tokiu atveju kaukės tuo metu turėti nereikia“, – akcentavo A. Dulkys.

Jis taip pat pakartojo, kad Vyriausybė primygtinai rekomenduoja pagal galimybes dirbti nuotoliu.

E. Gentvilas: išimtis gerai imunizuotiems kolektyvams galbūt galėtų būti

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė, kad išimtys dėl kaukių dėvėjimo viduje aukštą imunizacijos lygį turintiems verslams galbūt ir galėtų būti padaryta.

„Gal ir galėtų būti. Manau, kad Vyriausybė bendrai viską nusprendžia, galėtų palikti kolektyvams tokią apsisprendimo teisę, galimybę, bet aš suprantu, ką daro Vyriausybė – vis tik saugotis arba, kaip Šimonytė pasakė, rekomendacijos yra labai primygtinės“, – Delfi sakė politikas.

Jo teigimu, visgi bet kokiu atveju valdžia susilauks kritikos.

„Vyriausybė gauna guzus už viską, net tada, kai žmonės nesiskiepija, net kai kolektyvuose jokios tvarkos nesilaikoma – kalta politiškai lieka Vyriausybė. Tai Vyriausybė pasako taip. Nežinau, įmonės vidaus tvarkose gal gali numatyti tokius atsargos variantus, bet tada bus sakoma, kad Vyriausybės nurodymai nėra vykdomi. Tokia Šimonytės lemtis“, – juokavo E. Gentvilas.

Vis dėlto jis pabrėžė nenorįs vertinti galimų išimčių pradinukams ar kitiems, nes tai, pasak liberalo, geriausiai išmano epidemiologai.

I. Kačinskaitė-Urbonienė: kaukių dėvėjimo sugriežtinimo nuostata bus tik popieriuje

Opozicinės Darbo partijos frakcijos atstovė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė teigė, kad kaukių dėvėjimo sugriežtinimą vertina atsargiai.

„Aš galvoju, kad bendruomenės pačios, geriausia būtų, kad sutartų, kaip save reguliuoti. Man apskritai tas demokratiškas savireguliacijos metodas yra pats priimtiniausias, todėl vertinu atsargiai. Manau, kad ši nuostata bus tik popieriuje, bet realybėje ji gerai nebus įgyvendinta.

Tuo labiau, kad ir iki šiol ta rekomendacija galiojo ir, pavyzdžiui, aš tikrai atidžiau saugausi dėl asmeninių priežasčių bei visada dėviu kaukę, nepaisant to, esu salėje, ar ne. Čia turėtų būti kiekvieno žmogaus ir kiekvienos bendruomenės pasirinkimo reikalas“, – komentavo parlamentarė.

Ji teigė, kad, jei būtų nusprendžiama, kad kaukes privalomai dėvėtų ir pradinukai, tai būtų, pasak I. Kačinskaitės-Urbonienės, absurdiška.

„Manau, kad absoliučiai nesąmonė, todėl, kad vaikai ženkliai lengviau perneša, net jei ir suserga, kitas dalykas – jie nuolat testuojami kaupiniais didesnė dalis.

Trečias dalykas, esu šalininkė ir ne kartą siūliau SAM apsvarstyti galimybę pradinukų pedagogams, kurie išskirtinai dirba su vienu burbulu, viena klase leisti nedėvėti kaukių, dėl to, kad tikrai kenčia ugdymas, didaktiniai dalykai: mokytojas, kuris moko vaikus skaityti, tinkamai tarti žodžius, raides, net negali to parodyti“, – sakė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

J. Sejonienė: išimtis pradinukams turėtų likti

Valdančiųjų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Jurgita Sejonienė Delfi sakė, kad, nors nuomone, pasiskiepiję žmonės ir taip supranta kaukių dėvėjimo naudą.

„Manau, kad reikėtų svarstyti, bet neabejoju, kad tie žmonės, kurie vakcinuojasi, ryžtasi tokiam dalykui, tai jie adekvačiai vertina tokią priemonę kaip kaukes. Tai nėra kažkokia labai griežta priemonė, daugeliui žmonių priimtina, ypatingai tiems, kurie suvokia, kokia yra dabar situacija. Tai neturėtų būti kažkokia labai didelė našta tiems darbuotojams“, – sakė parlamentarė.

„Aš siūlyčiau vis dėlto visiems vienodas sąlygas šiuo metu sudaryti“, – kalbėjo J. Sejonienė.

Jos nuomone, būtų sudėtinga bandyti įvesti privalomą kaukių dėvėjimą pradinukams.

„Pradinukams labiausiai įtaką daro jų tėvai. Kaip įtikinti šeimas, tėvus, mamas, kad išaiškintų vaikams apie situaciją, dėl ko reikalingos kaukės ir kaip jas teisingai dėvėti, tai yra tikrai pakankamai sudėtinga. Juo labiau, kad ir dabar žinome, kokia yra situacija dėl vaikų testavimo“, – pastebėjo Seimo narė.

Ji sakė pati turinti antrokę dukrą, kuriai išaiškino kaukių dėvėjimo naudą, tačiau plačiai visiems pradinukams, pasak J. Sejonienės, tai taikyti būtų sudėtinga.

„Maniškė dėvi, bet pirmiausia tai yra darbas su tėvais. Nemanau, kad tai pavyktų pasiekti“, – pripažino ji.

G. Paluckas: reikia kurti mažiau chaoso

Socialdemokratas Gintautas Paluckas teigė, kad valdžia turėtų apskritai nustoti priimti įvairius taisyklių pakeitimus chaotiškai.

„Aš nemėgstu labai dviejų ar trijų greičių sistemų, kur tu pasiklysti, kur, kada ir ką reikia dėvėti“, – teigė politikas.

Jo nuomone, jau anksčiau padaryti kai kurie sprendimai, kurie logika negrindžiami.

„Šioje vietoje sveikatos apsaugos ministrui siūlyčiau mažiau samprotauti, o gerai pasvėrus daryti sprendimus ir apie juos tinkamai informuoti visuomenę. (…) Man tas blaškymasis labai keistas“, – akcentavo G. Paluckas.

Socialdemokratas taip pat teigė, kad pradinukams turėtų likti išimtis.

„Priminsiu, mes visi – tėvai, seneliai skiepijomės tam, kad vaikai neužneštų, nes žinome, kad vaikai serga labai lengva forma arba praktiškai be simptome forma“, – kalbėjo jis.

„Gal nebeišradinėkime dviračio, palikime taip, kaip yra, nes panašu, kad didelių problemų tai nesukelia. Sukelia reakcija į problemas, kai vis dar buvo nepataisyta prasidėjus mokymo sezonui tvarka, kai vienam susirgus, išvaroma pusė klasės į saviizoliaciją, nors buvo prisiekta, kad jau viskas, kai mes vakcinuoti, kai bus gerai, pakeisime tvarkas. Mažiau chaoso reikia kurti“, – pridūrė G. Paluckas.

A. Širinskienė: kaukių dėvėjimas viduje apskritai turėjo likti privalomas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Agnė Širinskienė teigė, kad išimčių kaukių dėvėjimo taisyklėse turėjo nebebūti jau seniai.

„Kas buvo padaryta dabar – tai su galimybių pasu didžiosiose parduotuvėse, kur didžiuliai žmonių srautai, buvo galima vaikščioti be kaukių, nors iš tiesų visi puikiai žinome, kad užsikrečia tiek tie, kurie vakcinuoti, tiek nevakcinuoti ir platina tiek vieni, tiek kiti. Aš manau, jei laiku būtų įvestas kaukių dėvėjimas, mes greičiausiai tokių skaičių, kokius turime šiandien, net neturėtume“, – Delfi komentavo politikė.

Jos nuomone, kaukių dėvėjimas viduje turėjo likti ir toliau privalomas, nes galimybių pasas pats iš savęs nėra efektyvus.

„Vis dėlto kaukės, kaip ir rankų plovimas, atstumo laikymasis yra tos pagrindinės priemonės. Ne galimybių pasas“, – teigė A. Širinskienė.

LVŽS narė taip pat laikėsi nuomonės, kad išimtis pradinukams turėtų likti.

„Reikėtų daugiau pasikliauti testavimu. Ar visus pradinukus išmokysime kaukes dėvėti – greičiausiai nebus labai lengva užduotis“, – pridūrė ji.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA