Gluminanti greitųjų eilė prie Kauno ligoninės: medikai kreipėsi į pacientus | Kas vyksta Kaune

Gluminanti greitųjų eilė prie Kauno ligoninės: medikai kreipėsi į pacientus

delfi.lt / Giedrė Balčiūtė 2021/09/28 17:11
P. Nezabitausko, Kauno rajono GMPS „Facebook“ nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Išaugęs sergamumas COVID-19 ir kitomis infekcinėmis ligomis nulėmė padidėjusius pacientų srautus į ligoninių priėmimo skyrius. Pastaruoju metu galima išvysti vaizdus, kai į ligoninių skubios pagalbos ir priėmimo skyrius pacientus greitosios pagalbos automobiliai veža vienas po kito.

Šią savaitę tokiu vaizdu socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo ir Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) darbuotojai. Nuotrauka, padaryta prie LSMU Kauno ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus Hipodromo gatvėje, Šančių mikrorajone. Joje – visa eilė greitosios pagalbos automobilių, vežančių pacientus į ligoninę. Vaizdu pasidaliję Kauno rajono GMPS atstovai įspėja pacientus apsiginkluoti kantrybe, nes greitosios pagalbos gali tekti gerokai palaukti.

„Vaizdas prie Kauno ligoninės skubios pagalbos skyriaus glumina. Tai – pastarųjų savaičių liūdna kasdienybė… Krūviai GMP tarnybai, o tuo pačiu ir skubios pagalbos skyriams yra labai išaugę. Pacientams, kuriems neišvengiamai reikės greitosios medicinos pagalbos, teks apsišarvuoti kantrybe ir žinoti, kad prie SPS greitosios medicinos pagalbos automobilyje gali tekti laukti ir po keletą valandų. Raginame, neskubius klausimus pirmiausia aptarti su savo šeimos gydytoju. Tačiau, jei jums būtina skubi pagalba – kvieskite mus. O mes skubėsime pas jus per trumpiausią laiką, kai tik perduosim pacientą tolimesniam gydymui. Bet ir GMP komandos jums atskirais atvejais gali tekti laukti laaabai ilgai… Covid – 19 infekcija sergantys pacientai reikalauja didelių GMP resursų“, – prie nuotraukos rašoma Kauno rajono GMPS „Facebook“ paskyroje.

Pasak medikų, tokia situacija yra jau nebe pirma savaitė, o ją nulėmė ir besitęsianti COVID-19 pandemija, ir prasidėjęs peršalimo ligų sezonas.

LSMU Kauno ligoninės Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vyriausiasis komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas portalui „Delfi“ taip pat patvirtino: panašių vaizdų prie ligoninės priėmimo skyrių galima išvysti jau kelias savaites.

„Šiuo metu COVID-19 pacientų mūsų ligoninės priėmimo skyriuose išaugo apie pusantro karto, palyginti su tuo, kas buvo rugpjūtį. Šiuos pacientus nukreipiame į Infekcinių ligų skyrių Šilainiuose. Šančiuose gydomi pacientai dėl kitų infekcinių ligų. Karščiuojančių dėl kitų ligų pacientų srautas taip pat išaugo“, – pastebėjo S. Tvirbutas.

Anot specialisto, dabar padaugėjo erkiniu encefalitu užsikrėtusių ligonių, kurie sudaro apie pusę Šančiuose esančio LSMU Kauno ligoninės Neurologijos skyriaus pacientų. Per parą paguldoma apie 10 erkiniu encefalitu užsikrėtusių asmenų. Maždaug tiek šia liga užsikrėtusiųjų Kauno ligoninė sulaukia kasmet panašiu metu.

Padaugėjo ir sergančiųjų kitomis infekcinėmis ligomis. Dėl to kartais prie ligoninės skubios pagalbos skyrių galima išvysti daug greitųjų, viena po kitos vežančių pacientus.

S. Tvirbutas pasidžiaugė tuo, kad, nepaisant dabar smarkiai išaugusio sergamumo koronavirusu, medikų pajėgų taip netrūksta, kaip pernai, kai daug jų negalėjo dirbti dėl COVID-19 ligos. Dabar apie 90 proc. Kauno ligoninės medikų jau yra imunizuoti – pasiskiepiję nuo koronaviruso arba persirgę COVID-19 liga, tad sergančio ir dėl to negalinčio dirbti personalo yra gerokai mažiau.

Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Nerijus Mikelionis portalui „Delfi“ sakė, kad kiekvienais metais, prasidėjus peršalimo ligų sezonui, greitosios pagalbos iškvietimų skaičius šokteli apie 20 proc., palyginti su vidurkiu.

Neįprasta šiemet yra tai, kad tas laikas, kai padaugėjo iškvietimų, atėjo gana anksti – jau rugsėjį.

„Palaukti Priėmimų skyriuose tekdavo ir anksčiau, iki pandemijos. Dabar iškvietimų daugėja ne tik dėl COVID, bet ir dėl to, kad padažnėjo ūminės respiratorinės infekcijos.

Eiles dabar didina ir tai, kad, pasiekus priėmimo skyrių, pacientus tenka surūšiuoti: atrinkti užsikrėtusius COVID-19, atlikti testus“, – paaiškino Kauno miesto GMPS vadovas.

Paprastai jau kviečiant greitąją įsitikinama, ar žmogus neturi COVID-19 infekcijai būdingų peršalimo ligų simptomų ir pagal tai sprendžiama, į kurį priėmimo skyrių vežti.

N. Mikelionis, paklaustas, ar dėl išaugusio pacientų srauto gali būti, kad greitosios teks palaukti ilgiau, atsakė, jog pacientams, kurių gyvybei kyla grėsmė (pvz., praradusiems sąmonę, ištiktiems insulto, miokardo infarkto ir pan.), teikiama pirmenybė. Pas juos greitoji atvyksta maždaug per 15 min.

Kitiems, pvz., tiems, kurie greitąją kviečia dėl peršalimo ligų, dėl tos pačios COVID-19 infekcijos, medikų gali tekti palaukti ilgiau. Bet apie tai pacientai informuojami iš anksto.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA